του Παύλου Θ. Κάγιου //

Ο Ξαβιέ Λεγκράν έκανε αίσθηση το 2013 καθώς, ως πρωτοεμφανιζόμενος Γάλλος σκηνοθέτης, είχε βρεθεί στις υποψηφιότητες των Oscar με τη μικρού μήκους ταινία του «Just Before Losing Everything», η οποία λίγο μετά βραβεύτηκε και με το Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους. Τέσσερα χρόνια μετά συνεχίζει την ιστορία της μικρού μήκους ταινίας του από εκεί που την άφησε και παρακολουθώντας τους ίδιους χαρακτήρες μάς παρουσιάζει το «Μετά τον χωρισμό», ένα φιλμ που έκανε 270.000 εισιτήρια στις γαλλικές αίθουσες.

Κι αυτή η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία του έφτασε μέχρι το Φεστιβάλ της Βενετίας, απ’ όπου έφυγε με το Μεγάλο Βραβείο (Αργυρό Λιοντάρι) Καλύτερης Σκηνοθεσίας και το Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας.
Ήρωές της η Μίριαμ και ο Αντουάν που μετά το διαζύγιό τους παίρνουν κοινή επιμέλεια του γιου τους Ζουλιάν, παρά την αντίθεση της Μίριαμ. Ο Αντουάν, που δεν μπορεί να ξεπεράσει τον χωρισμό, καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να παραμείνει κοντά της. Όμηρος μεταξύ ενός πατέρα που δεν έχει όρια και μιας φοβισμένης μητέρας, ο Ζουλιάν θα φτάσει στα άκρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί το χειρότερο.

Η παραγωγή ανήκει στον Αλεξάντερ Γαβρά, γιο του «δικού» μας Κώστα Γαβρά και η πλοκή της σου κόβει την ανάσα και σε κάνει ενστικτωδώς να θέλεις να μπεις στην οθόνη να σώσεις τους πρωταγωνιστές της.

Σημείωμα του σκηνοθέτη
Η ταινία βασίζεται στον φόβο που μπορεί να προκαλέσει ένας άνθρωπος αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να επιστρέψει σε μια γυναίκα που θέλει να ξεφύγει από τη βίαιη συμπεριφορά του. Ο χαρακτήρας του Αντουάν
αποτελεί μια μόνιμη απειλή για τους ανθρώπους γύρω του. Μπορεί να νιώσει μόνο τον δικό του πόνο και είναι έτοιμος να χειραγωγήσει τους πάντες, ακόμα και τα ίδια του τα παιδιά, προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει.
Xρησιμοποίησα το είδος του κινηματογράφου που πάντα με συνέπαιρνε. Το σινεμά του Χίτσκοκ, του Χάνεκε, του Σαμπρόλ, που εμπλέκει τον θεατή παίζοντας με το μυαλό και τις αντοχές του… Τρεις ταινίες με οδήγησαν στο να γράψω αυτό το σενάριο: Το «Κράμερ Εναντίον Κράμερ» η «Νύχτα του Κυνηγού» και η «Λάμψη»,

Σκηνοθεσία – σενάριο: Ξαβιέ Λεγκράν
Με τους: Ντενίς Μενοσέ, Λεά Ντρουκέρ, Τομάς Γκιοριά
Παραγωγή: Αλεξάντερ Γαβράς