“Κάθε σπουδαίο έργο τέχνης πρέπει να θεωρείται σαν έργο της φύσης” Αμεντέο Μοντιλιάνι

 

Ο Αμεντέο Μοντιλιάνι εκσυγχρόνισε δύο διαχρονικά θέματα της ιστορίας της τέχνης: το πορτρέτο και το γυμνό. Τους έδωσε μια αίσθηση μελαγχολίας, τα μοντέλα του έχουν παραμορφωμένα σώματα. Η αφρικανική τέχνη είναι μια από τις επιρροές του. Είναι “Modiglianized” για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια κριτικού. Τα γυμνά του σκανδάλισαν το κοινό με την απεικόνισή τους. Και η κληρονομιά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τραγική και μποέμικη ζωή του: την εύθραυστη υγεία του, που τον ταλαιπωρούσε από την παιδική ηλικία και τον υπερβολικό, αυτοκαταστροφικό τρόπο ζωής του, που περιελάμβανε τη σεξουαλική ακολασία και την υπερβολική χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Αμεντέο Μοντιλιάνι – Το χωριατόπαιδο (1918)

•Ο Αμεντέο Μοντιλιάνι μυθοποίησε την παράδοση του γυμνού. Ο αισθησιασμός των έργων του είναι ειλικρινής.

Αμεντέο Μοντιλιάνι– Καθισμένο γυμνό (1916)

 

Οι προσωπογραφίες του Μοντιλιάνι επιτυγχάνουν έναν μοναδικό συνδυασμό εξειδίκευσης και γενίκευσης. Πόσο αντιφατικό. Μεταφέρουν, μοναδικά, τις προσωπικότητες των υποκειμένων του, ενώ η χρήση επαναλαμβανόμενων μοτίβων – μακρύς λαιμός και αμυγδαλωτά μάτια – τους προσδίδει ομοιομορφία.

Αμεντέο Μοντιλιάνι- Christina (1919)

 Μολονότι είναι περισσότερο γνωστός ως ζωγράφος, ο Αμεντέο Μοντιλιάνι επικεντρώθηκε στη γλυπτική από την αρχή της καριέρας του.  Τα γλυπτά του που δημιουργήθηκαν την περίοδο 1909-14  είχαν μεγάλη επιρροή στο έργο του ως ζωγράφου, βοηθώντας τον να φτάσει στο αφηρημένο και γραμμικό λεξιλόγιο της ζωγραφικής του.

Αμεντέο Μοντιλιάνι – Γαλάζια μάτια – Jeanne Hébuterne (1917)

Ο Αμεντέο Μοντιλιάνι γεννήθηκε στο Λιβόρνο της Τοσκάνης και ξεκίνησε τις σπουδές του στις καλές τέχνες στην Ιταλία πριν μετακομίσει στο Παρίσι το 1906, όπου άρχισε να δημιουργεί το προσωπικό καλλιτεχνικό ύφος του. Φιλάσθενος στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, πέθανε σε ηλικία 35 ετών.