Από την Αγγελική Κώττη //

Δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας. Δεν είναι απολιθωμένο αυγό δεινοσαύρου. Δεν είναι τίποτα από όσα κακοί και άσχετοι με την αρχιτεκτονική βάζουν στο μυαλό τους. Είναι η πρόταση του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Jean Pierre Heim που αποτελεί το όραμά του για τη δημιουργία ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Δήλο. Είναι μια απόδειξη πώς μπορεί κάποιος να χάσει παντελώς το μέτρο, ακριβώς σε περιπτώσεις εμβληματικές, όπου περισσότερο παρά ποτέ πρέπει να το διατηρεί.

Η Δήλος είναι σαφώς ένας εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος, η επιτομή της κομψότητας χωρίς την υπερβολή της πολυτέλειας, αν και πολλά ευρήματα ανήκουν στη ρωμαϊκή εποχή. Η φήμη του νησιού, παρέμεινε αμείωτη για τους μεταγενέστερους και συνοδευόταν με θαυμασμό. Αυτή η μικρή, τραχιά και ασήμαντη νησίδα, έγινε από τους Ίωνες ο γενέθλιος τόπος του Απόλλωνα (και της Αρτέμιδος) άρα ιερός τόπος.

Ως ιερό τόπο τον παρουσιάζουμε σήμερα στους επισκέπτες του και χαίρομαι πολύ που οι γκλαμουράτοι του Χόλυγουντ, οι οποίοι ξημεροβραδιάζονται στη Μύκονο, δεν τον έχουν ανακαλύψει. Επειδή, όπως σε όλους τους ιερούς τόπους, στη Δήλο πρέπει να προσέρχεσαι μύστης και όχι τουρίστας και φωτογραφιζόμενος- μη μου θυμίζετε εκείνη την αθλιότητα με τις γυμνές στους λέοντες, έξαλλη γίνομαι.

Μέγας κανόνας της ιερότητας πρέπει να είναι το Μέτρο. Αν παντού εφαρμόζει το «μηδέν άγαν» εδώ, όπως και σε χώρους σαν τους Δελφούς και την Αρχαία Ολυμπία, βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του. Λοιπόν, για να μη μακρηγορούμε. Όπου Μέτρο, στα μουσεία σημαίνει Αφαίρεση και Μίνιμαλ. Τα ίδια τα αρχαία κραυγάζουν και σε καθοδηγούν. Ναι, η Δήλος χρειάζεται νέο μουσείο. Δεν χρειάζεται όμως ένα μουσείο ανταγωνιστικό στο περιβάλλον της, αλλά ένα κτίσμα που θα καταφέρει να ξεχωρίζει δια της ενσωμάτωσης σε αυτό.

Πριν μιλήσουμε, δε, για πρωτοτυπία στη σύλληψη, υπενθυμίζω πως το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό του Μουσείου Ακρόπολης, ένα αυγό ήταν. Αλλά καμιά σχέση δεν είχε με ΑΥΤΟ το αυγό. (Και γιατί αυγό; Μήπως μπέρδεψε τη Λητώ με τη Λήδα;)

thumbnail_aggeliki anoigma

Ευτυχώς, ο κ. Μπαλτάς «σημείωσε ότι ένα τέτοιο σπουδαίο εγχείρημα δεσμεύεται από το γεγονός ότι η Δήλος είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η εποπτεία της υπόκειται στην Εφορεία Κυκλάδων η οποία είναι καθ’ ύλην αρμόδια να εξετάσει τις προτάσεις στο πλαίσιο του δικού της σχεδιασμού για τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.»

Δυστυχώς, ο πρόεδρος της FEDHATTA (Ομοσπονδία Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού) κ. Λύσσανδρος Τσιλίδης που ήταν παρών στη συνάντηση, τόνισε «την ανάγκη δημιουργίας, εμβληματικών έργων, με τις αντίστοιχες υποδομές, τα οποία θα προάγουν τον πολιτισμό και θα ενδυναμώσουν τον τουρισμό της χώρας μας.»

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;