Ο Nigel Kennedy έρχεται στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο το τεράστιο ταλέντο του και προφανώς η εξέλιξή του στο πέρασμα του χρόνου. Ο Kennedy είναι μια “εικόνα” της ορχηστρικής μουσικής. Ένας καλλιτέχνης “δήλωση”. Μας “λέει” πως ακόμα και στις σκηνές των πιο απαιτητικών συναυλιακών χώρων ένας προικισμένος σολίστ μπορεί να σταθεί ανάμεσα σε περίοπτη ορχήστρα χωρίς να ακολουθεί το “αντισηπτικό” ενδυματολογικό κώδικα μαύρο σακάκι – καλοσιδερωμένο πουκάμισο. Ο “έγχρωμος” Βρετανός διακεκριμένος βιολονίστας έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του “Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου”. Σε μια μοναδική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Τρίτη 17 Ιουλίου, θα ερμηνεύσει με τον προσωπικό, αντισυμβατικό του τρόπο έργα του J. S. Bach, αλλά και σπουδαίες τζαζ συνθέσεις του George Gershwin.

Ο Kennedy έχει το χάρισμα. Και ανιχνεύθηκε νωρίς. Σε ηλικία επτά ετών παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή του κορυφαίου Γιεχούντι Μενουχίν και στη συνέχεια εντάχθηκε στο απαιτητικό σώμα φοιτητών της μουσικής σχολής Τζούλιαρντ. Ο Μενουχίν ήταν εκείνος που τον ενθάρρυνε να εμβαθύνει στον κόσμο της μουσικής. Θα ήταν υπερβολή αν αποκαλούσαμε τη σχέση τους ως πνευματική υιοθεσία;

Αντισυμβατικός και με την αντένα της έμπνευσης μονίμως τεντωμένη στις τάσεις του ήχου ο Βρετανός βιολονίστας έχει καταφέρει τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της μουσικής (η ερμηνεία του στις Τέσσερις εποχές του Vivaldi ξεπέρασε τα 3.000.000 αντίτυπα). Ο Kennedy παραμένει εδώ και τριάντα χρόνια μια εκρηκτική προσωπικότητα που δεν σταματά να πειραματίζεται. Μπορεί να είναι μια ροκ συνεργασία. Ή μια ορχηστρική. Μπορεί να είναι μια ερμηνεία σε έργο κλασικού συνθέτη. Οτιδήποτε ελκύσει την προσοχή του ο Kenndy είναι εκεί να το υπηρετήσει ερμηνευτικά. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Paul McCartney, ο Robert Plant, οι Who και η Kate Bush. Έχει παίξει στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου με τις σημαντικότερες ορχήστρες.

Με τη νέα του πρόταση “Bach meets Kennedy meets Gershwin” ο Kennedy ανοίγει διάλογο ανάμεσα στο έργο του Bach (με τα έργα για βιολί του οποίου έχει ασχοληθεί επανειλημμένα στο παρελθόν, χαρίζοντας ανεπανάληπτες ερμηνείες) και στις τζαζ συνθέσεις ενός σύγχρονου κλασικού, του Gershwin, αφήνοντας πάντοτε χώρο για αυτοσχεδιασμό. Τον χαρισματικό Kennedy θα συνοδεύσουν επί σκηνής διακεκριμένοι δεξιοτέχνες, όπως ο Γερμανός Rob Bussalb (κιθάρα) και οι Πολωνοί Tomasz Kupiec (κοντραμπάσο) και Beata Urbanek (τσέλο).

Στο αποκορύφωμα μιας λαμπρής πορείας που δεν έχει το ανάλογό της στο στερέωμα της κλασικής μουσικής, ο Kennedy συνεχίζει με το Bach meets Gershwin τον ριζοσπαστικό δρόμο που χάραξε από τη δεκαετία του ’80. Να ενώνει φαινομενικά διαφορετικούς μουσικούς κόσμους προβάλλοντας στους πάντες πως η μουσική είναι μία. Αυτό που για άλλους μουσικούς θα ήταν ρίσκο για τον Kennedy απλά δεν είναι. Έχει διασκευάσει Jimi Hendrix (The Kennedy Experience, 1999) και Doors (The Doors Concerto, 2000). Ενώ παράλληλα έχει βραβευτεί για τις ηχογραφήσεις που έκανε σε έργα Beethoven, Brahms, Bruch, Mendelssohn, Sibelius, Tchaikovsky.

Το ταλέντο και η μουσική ιδιοφυία του του έχουν αποφέρει πολυάριθμες υποψηφιότητες στα βραβεία Grammy και κορυφαίες διακρίσεις στον χώρο της κλασικής μουσικής (Δίσκος της Χρονιάς για την ηχογράφηση του Κοντσέρτου για βιολί του Elgar το 1985 από το περιοδικό Gramophone, Βραβείο Εξαιρετικής Συμβολής στη Βρετανική Μουσική στα Brit Awards το 1997 και Καλλιτέχνης της Χρονιάς στα ίδια βραβεία το 2001, καθώς και πολλά βραβεία Echo).

info

NIGEL KENNEDY
Bach meets Kennedy meets Gershwin
ΗΡΩΔΕΙΟ
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
VIP: 90€ | A’ ΖΩΝΗ: 75€ | B’ ΖΩΝΗ: 65€ | Γ’ ΖΩΝΗ 55€
Δ’ ΖΩΝΗ: 45€ | ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ: 28€
ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΑ/ΑΝΕΡΓΩΝ: 22€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

greekfestival.gr
210 3272 000

viva.gr
211 800 5141 και στα φυσικά σημεία πώλησης της Viva.