Και όταν οι επιτυχίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο έρχονται στήνονται φιέστες. Συγκινημένοι επίσημοι κάνουν ουρά σε αεροδρόμια, λιμάνια για να φωτογραφηθούν με τους αθλητές που τις φέρνουν. Και μετά; Μετά προπονητές και αθλητές “κλείνονται” στο ταλέντο τους. Προπονούνται σκληρά χωρίς φώτα δημοσιότητας να καλύπτουν τον ιδρώτα τους, τις αγωνίες τους, τις συνθήκες προετοιμασίας τους. Σκέψου ένα άθλημα εκτός των δημοφιλέστερων ομαδικών. Ας πάρουμε την ξιφασκία ως παράδειγμα. Πετυχημένους αθλητές στο άθλημα η Ελλάδα έχει. Έχει και ανθρώπους που βάζουν το εμείς πάνω από το εγώ του προσωπικού τους χρόνου. Το Σαββατοκύριακο που έρχεται στην Παιανία θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μικρών και μεγάλων ξιφομάχων από όλη την Ελλάδα.

Ο δραστήριος Αθλητικός Όμιλος Αρίστων Παιανίας οργανώνει, για δεύτερη φορά -το ερχόμενο Σαββατοκύριακο- το μίτινγκ “Andreas Germakopoulos” που φέτος μπαίνει στο καλεντάρι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας ως επισημος αγώνας, Ο Γιώργος Πασσάς είναι προπονητής ξιφασκίας του ομίλου. Καθημερινά ρίχνει το βάρος της συγκέντρωσής του στην προπόνηση των νέων παιδιών. Θεωρεί τιμή την ενασχόλησή του μαζί τους. Μας λέει: “Tο να ασχολείσαι με παιδιά είναι ευλογία. Σε μια κοινωνία που οι αξίες καταρρέουν είμαστε υποχρεωμένοι όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό να τους μεταφέρουμε βασικές έννοιες όπως ο σεβασμός, η προσπάθεια, η πειθαρχία, ο αυτοέλεγχος, η αυτοκριτική. Να τα μάθουμε να ονειρεύονται ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν το μυαλό τους σε υγιή μονοπάτια και να δημιουργούμε μια στοχευμένη εφηβεία. Η ξιφασκία είναι ένα άθλημα εγκεφαλικό που γυμνάζει το σώμα, έτσι ο συνδυασμός αυτός εξιτάρει τα νέα παιδιά. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για το άθλημά μας. Μια ιδιομορφία της ξιφασκίας είναι πως αν και ατομικό αγώνισμα η προπόνηση γίνεται ομαδικά. Έτσι ο ξιφομάχος ξεδιπλώνει την προσωπικότητά του αλλά παράλληλα είναι ενταγμένος σε ένα κοινωνικό σύνολο. Προσωπικά ασχολούμαι με την ξιφασκία από το 1989 σαν αθλητής και από το 2000 σαν προπονητής έχοντας δουλέψει σε δυο συλλόγους αλλά και στην ομοσπονδία της ξιφασκίας αλλά και του μοντέρνου πεντάθλου.”

Καλεσμένη για να αγωνιστεί στο μίτινγκ του Αθλητικού Ομίλου Αρίστων Παιανίας είναι και  η πρωταθλήτρια Νίκη Σιδηροπούλου. Γυναίκα που έχει φέρει διεθνούς επιπέδου επιτυχίες στην Ελλάδα ξιφουλκώντας και η ζωή της έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η Νίκη είναι απλή και κατανοητή. Και μας συστήνεται με δικά της λόγια: “Γεννήθηκα στη Βουδαπέστη. Ο πατέρας μου, ένας πρόσφυγας του 1949, είναι Έλληνας. Η μητέρα μου Ουγγαρέζα. Στον αθλητισμό μπήκα νωρίς. Από έξι ετών ξεκίνησα. Το πινγκ – πονγκ ήταν το πρώτο άθλημα που ασχολήθηκα. Όχι μόνο στην Ουγγαρία και στη δική μου οικογένεια, η ξιφασκία ήταν μέρος της παράδοσής μας. Δύο θείοι μου, από την πλευρά της μητέρας μου, ήταν διακεκριμένοι αθλητές. Ο ένας, ο Έμο Κολτσζονάι, υπήρξε από τους καλύτερους στον κόσμο. Κατέκτησε Ολυμπιακές και παγκόσμιες νίκες. Εγώ μπήκα στην ξιφασκία σε ηλικία 13 ετών. Παθιάστηκα μαζί της γρήγορα. Την αγάπησα πολύ. Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό. Ίσως γιατί οι διακρίσεις ήρθαν γρήγορα.”

Η Νίκη μέχρι την ηλικία των είκοσι ετών αγωνιζόταν για τα χρώματα της Ουγγαρίας. Και φόρεσε τη φανέλα με το ελληνικό εθνόσημο το 1995. Οι διακρίσεις που έφερε για τις δύο πατρίδες που αγωνίστηκε ήταν μεγάλες. Θέσεις πεντάδας σε Ολυμπιάδες. Θέσεις βάθρου σε παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα, για την Ελλάδα κατέλαβε την 22η θέση. Το 2001 στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών τη 2η. Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, 2004, την 8η θέση στο ομαδικό. Η Νίκη είναι επίσης επτά φορές Πανελλήνια και Πανουγγρική πρωταθλήτρια.

Η Νίκη ζει στην Ουγγαρία ταξιδεύει συχνά στην Ελλάδα. Έχει παντρευτεί τον Κώστα. Το σενάριο της ζωής τους μοιάζει τόσο μα τόσο πολύ. Και εκείνος είναι γιος Ελλήνων προσφύγων στην Ουγγαρία. Έχουν δύο παιδιά, τον Δημήτριο 12 και την Πηνελόπη 9 ετών. Στην ερώτηση “Τι σημαίνει για σένα ο ερχομός σου στην Παιανία για το επερχόμενο μίτινγκ;” μας απαντα: “Είμαι περήφανη που αν και 43 ετών σήμερα είμαι ακόμα στην Εθνική Ομάδα. Ελπίζω πως νέα ταλέντα στο άθλημά μας θα πάρουν τη θέση μου κάποτε. Μέχρι τότε ελπίζω το Σάββατο να αγωνιστώ καλά και να πάρω το κύπελλο”.

Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18/02 η Παιανία, Κλειστό Γυμναστήριο Παιανίας – Τέρμα Αγ. Τριάδας και Κύπρου – γίνεται σημείο συνάντησης μικρών & μεγάλων ξιφομάχων από όλη την Ελλάδα.

Το Κύπελλο του νικητή αφορά κατηγορίες αντρών & γυναικών και είναι αφιερωμένο στον Ανδρέα Γερμακόπουλο, πολυνίκη Έλληνα ξιφομάχο, ο οποίος τιμά με την παρουσία του τη διοργάνωση κάθε χρόνο. Την Κυριακή πρωταγωνιστές τα παιδιά με το κύπελλο KID’s CUP Vol4, που αφορά δύο κατηγορίες αγοριών & κοριτσιών ηλικίας 6 έως 14 χρονών.

Ώρα έναρξης 9.00π.μ.