Σε όλο το Κολοράντο, τα κοιτάσματα χάλυβα και άνθρακα, με τα οποία φτιάχτηκε  ο σιδηρόδρομος των μεσοδυτικών πολιτειών (και όχι μόνο )  έκαναν τον  Τζον Ροκφέλλερ, και τον γιό του,  Τζον Ροκφέλλερ τζούνιορ, να δημιουργήσουν μία αυτοκρατορία, στην οποία δουλοπάροικοι από όλη την Αμερική πρώτα, και στην συνέχεια, αφού αυτοί εξοντώθηκαν, από τις φτωχές χώρες της Ευρώπης και την Ασία,  ζούσαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, δούλευαν, πέθαιναν ή θάβονταν κάτω απο τις στοές,  από την ηλικία  κάτω των 10 ετών, χωρίς ασφάλιση, μέτρα προστασίας, ιατρική περίθαλψη, κανονική αμοιβή….

Τε-τρα-κό-σιες  χι-λιά-δες  ‘Eλληνες, έφυγαν για την Αμερική την δεκαετία του 1910-1920, και από αυτούς, πολλοί Κρήτες , Μυτιληνιοί και Ζακυνθινοί, κατέληξαν στα ορυχεία του Λάντλοου.

G. Davis, ένας ανθρακωρύχος/τραγουδιστής, έγραψε το 1930, ένα τραγούδι, που ο Merle Travis, γιός και αδελφός ανθρακωρύχων,  επίσης, έμελλε να κάνει τεράστια επιτυχία. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, παντού όπου υπάρχουν ορυχεία – την Αγγλία, την Κίνα, την Νότια Αμερική (ακόμη και στα κινεζικά, η Zhang Loo  τραγούδησε το “περίμενε με υπομονή”) τραγουδήθηκε από τον Tom Jones, γιό ανθρακωρύχου, ως τον Frank Zappa και που απεικονίζει, όλη την απελπισία εκείνου, που ξέρει, πως ποτέ στην ζωή του, όσο και να δουλέψει, όσους τόννους και να κουβαλήσει, δεν θα μπορέσει να ξεχρεώσει την εταιρεία που τον φορτώνει με εικονικά χρέη, αντί να τον πληρώνει., κρατώντας τον για πάντα αιχμάλωτο και δούλο….

You load sixteen tons, what do you get
Another day older and deeper in debt
Saint Peter don’t you call me ’cause I can’t go
I owe my soul to the company store

(Sixteen Tons/Tennessee Ernie Ford)

-Το τραγούδι είναι πολύ γνωστό, αυτό που είναι άγνωστο, είναι η εξέγερση των σκλάβων στο Λάντλοου, το 1914, στην οποία πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι Κρήτες εργάτες, που βρέθηκαν εκεί, ιδιαίτερα ο Λούϊς ο Ελληνας, που εκτελέστηκε εν ψυχρώ από την πολιτοφυλακή, που ανήκε, όπως όλα, στον ……Ροκφέλλερ.

Ο Woody Guthrie, που τραγούδησε με την ραγισμένη του φωνή, τα dust bowl ballads, έγραψε αργότερα και ένα τραγούδι, για την σφαγή στο Λάντλοου.

-Στην πολίτικλυ κορρέκτ εποχή μας, κανονικά, δεν θα έπρεπε να χορεύουμε γελαστοί, ένα τέτοιο τραγούδι, όπως και οι Λατίνοι, δεν θα έπρεπε να χορεύουν γελώντας το «Κομμαντάντε Τσε Γκεβάρα», αλλά το κάνουμε, όπως και με πολλά άλλα τραγούδια, μη δίνοντας σημασία στον στίχο….

-And now, ladies and gentlemen!……μετά από τόσες εξεγέρσεις, αίμα, απεργίες, δυστυχία, αγώνες, δημιουργία των συνδικάτων, νομοθεσίες, όλα ξαναγυρίζουν σιγά σιγά, αλλά σταθερά, εκεί που βρίσκονταν, πριν έναν αιώνα….ακόμη και σήμερα, στην Park Avenue,  ο David Rockefeller/μούμια,  “επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος” κάνει βόλτες, ντυμένος στην τρίχα και αλλαζονικός, ενώ  σε κάποιο άλλο σημείο της Αμερικής,  και του κόσμου, οι αναλώσιμοι άνθρωποι που του ανήκουν, ακριβώς πλέον όπως τότε,  παλεύουν, για μία τραγική επιβίωση……

Come, let’s mix where Rockefeller’s
Walk with sticks or “umbrellas”
In their mitts
Puttin’ on the Ritz

 

Puttin’ on the Ritz / Fred Astaire

——————

Θέλετε να μάθετε  περισσότερα?

-The Colorado Massacre  (Fink)

-King Coal,   και

– The coal War  (Upton Sinclair)

-Αμοιρολόϊτος : Λούης Τίκας (Ζήσης Παπανικόλας)

-Οι Ελληνες της Αμερικής, όπως τους είδα (Μαρία Σαραντοπούλου-Οικονομίδου)

-Greek – American  Radicalism in the 20th century (Georgakas)

-Industrial Workers of the World (wobblies)

Εξαιρετικό το ντοκυμανταίρ του  Λεωνίδα Βαρδαρού “LUDLOW”

και μερικά κομμάτια, σχετικά:

 

Trixie Smith/ Railroad Blues  1925(Louis Armstrong, Charlie Green, Buster Bailey στην μπάντα) !!!

.

Working Man/ the Dubliners

Merle Travis / Dark as a Dungeon (1947)

 

Μεθ’ υπολήψεως,

Dj. Nua

9ac2f771-e606-4418-931c-34d0dd00a5b1