Ήταν η εποχή που μια νέα τάξη ηρώων της επικοινωνίας θα αναζητούσε διέξοδο στην επιτυχία. Ήταν μια εποχή που έδινε ευκαιρίες. Ήταν μια εποχή χωρίς ίντερνετ. Χωρίς κινητά τηλέφωνα. Το 1975 η Μέριλ Στριπ ήταν απλά απόφοιτος της δραματικής σχολής του Yale. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο πολλοί μιλούσαν για το μοναδικό ταλέντο της στην υποκριτική. Την ίδια περίοδο ο φωτογράφος Duane Michaels ήταν ήδη γνωστός για τη δουλειά του. Του άρεσαν τα ασπρόμαυρα κάδρα. Είχε φωτογραφίσει πολλούς σελέμπριτις.

Ο Michaels επιστρέφει στην περίοδο που φωτογράφισε την, τότε, άγνωστη Στριπ. Λέει: “Είχα ακούσει πως είχε σπάνιο ταλέντο. Και πως θα μπορούσε να κάνει μεγάλα πράγματα όταν θα άνοιγε τα φτερά της να πετάξει. Ζήτησα να τη φωτογραφίσω στο θέατρο Marquis. Και όταν τη ρώτησα αν μπορεί να χορέψει ανακάλυψα έναν άνθρωπο που μπορούσε να σταθεί στη σκηνή ρουφώντας την προσοχή των θεατών ακόμα και σιωπηλή. Μετά τη φωτογράφιση με κάλεσε σπίτι της. Ήπιαμε καφέ μου προσέφερε και κομμάτι από κέικ που είχε φτιάξει με τα χέρια της”.

Μέριλ Στριπ © 2017 Duane Michals, Courtesy Thames & Hudson

Μαντόνα και Σον Πεν στη Νέα Υόρκη © 2017 Duane Michals, Courtesy Thames & Hudson

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 ο Duane Michaels ήταν ήδη καθιερωμένος φωτογράφος. Ζούσε στη Νέα Υόρκη. Είχε φωτογραφίσει καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα. Η ηθοποιός Ζαν Μορό, ο ζωγράφος Ρενέ Μαγκρίτ, οι τραγουδιστές Τζόνι Κας, Μαντόνα και Έρθα Κιτ είχαν ποζάρει για εκείνον.

Ρενέ Μαγκρίτ © 2017 Duane Michals, Courtesy Thames & Hudson

Τζόνι Κας © 2017 Duane Michals, Courtesy Thames & Hudson

Σήμερα ο Michaels είναι 85 ετών. Καλλιτεχνικά είναι απορροφημένος στον κινηματογράφο. Δηλώνει: “Έχω κάνει 18 ταινίες. Η τελευταία ονομάζονταν Ruski Business”. Την απασχολούσε το πρώτο ραντεβού ανάμεσα σε δύο προέδρους. Τον Τραμπ και τον Πούτιν. Τον ρόλο του Τραμπ τον κράτησα για μένα. Θα συνεχίζω νa φτιάχνω ταινίες μέχρι την ημέρα που θα χάσει την εξουσία.”

Ζαν Μορό © 2017 Duane Michals, Courtesy Thames & Hudson

Το βιβλίο Duane Michals: Portraits  κυκλοφορεί από τις εκδώσεις Thames and Hudson.

Έρθα Κιτ © 2017 Duane Michals, Courtesy Thames & Hudson