Είναι ένα δράμα σε εξέλιξη. Τα θύματα είναι κυρίως ανήλικες γυναίκες. Και τα παιδιά τους που συχνά είναι αποτέλεσμα βιασμών, ξεπερασμένων θρησκευτικών αντιλήψεων. Στην Αφρική ο πόνος φαίνεται να έχει κάνει στάση για πάντα. Και αυτό κάπως, κάποτε πρέπει να τελειώσει.

“Αντιμετώπισα πολλά προβλήματα στο γάμο μου. Ήμουν νέα, πολύ νέα. Δεν γνώριζα πώς είναι η ζωή μιας συζύγου. Ήμουν έγκυος, έπρεπε να φροντίζω τον σύζυγό μου, να κάνω τις δουλειές του σπιτιού, να δουλεύω στη φάρμα. Η εγκυμοσύνη ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή μου. Έπρεπε να κάνω όλα τα παραπάνω ενώ ταυτόχρονα ήμουν παιδί.”

Η Elina V., 19 ετών, είναι από το Μαλάουι. Παντρεύτηκε σε ηλικία 15 ετών, όταν ο σύζυγός της ήταν 24.

“Στην Αφρική τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν πως 15 εκατομμύρια κορίτσια, κάθε χρόνο, παντρεύονται. Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Δυναμικά να ενημερώσουμε τους πάντες για την κρίση που μας μαστίζει.” Ο Nyaradzayi Gumbonzvanda, πρεσβευτής του Ending Child Marriage in Africa, από το 2015 δίνει έναν άνισο αγώνα με το παραπάνω πρόβλημα. Πίσω από τα κορίτσια – μητέρες ζει ένα μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα. Εκείνες και τα παιδιά τους που καλούνται να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο εμπόδια για τη μητρότητα.

Στην υποσαχάρια Αφρική το 40% των κοριτσιών παντρεύονται πριν γίνουν 18 ετών. Το υψηλότερο ποσοστό, 77%, το έχει ο Νίγηρας. Αν δεν υπάρξει λύση το πρόβλημα αυτό θα διογκωθεί. Υπολογίζεται πως ως το 2050 τα ποσοστά τις παραπάνω στατιστικής θα διπλασιαστούν.

Η Έλεν ποζάρει με τον κατά 33 χρόνια μεγαλύτερο σύζυγό της, Τζέιντ, έξω από το σπίτι τους. Παντρεύτηκε σε ηλικία 15 ετών και λέει πως προτιμούσε το σχολείο από το γάμο. Η οικογένειά της δεν μπορούσε να αναλάβει τα έξοδα της ανατροφής της. Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Φεβρουάριο του 2014. Όταν ο γιος τους ήταν 8 μηνών.

 Μαλάουι, ένα 14 ετών κορίτσι κρατά το μωρό της. Όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία ζούσε στο σπίτι της αδελφής της και αυτό γιατί ο σύζυγός της την έδιωξε από το σπίτι του. Στο φόντο βλέπετε την αδελφή της. Εκείνη παντρεύτηκε σε ηλικία 12 ετών.

 

Στην Τανζανία, η Ανίτα, μετά από παραίνεση του πατέρα της, αναγκάστηκε να διακόψει το σχολείο για να παντρευτεί, σε ηλικία 16 ετών. Όταν εκείνη και η μητέρα της εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για το γεγονός, ο πατέρας-σύζυγος ξυλοκόπησε και τις δύο.

Μια μητέρα – παιδί έχει μόλις γεννήσει δίδυμα. Παντρεύτηκε σε ηλικία 12 ετών και γέννησε πρώτη φορά στα 15 της. Στη φωτογραφία είναι 20 ετών. Είναι, ήδη,  μητέρα πέντε παιδιών (στη φωτογραφία βλέπουμε το τέταρτο και το πέμπτο).

Η Γιασίντα αποβλήθηκε από το σχολείο όταν οι αρχές ανακάλυψαν πως είναι έγκυος. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει πως το παιδί του κοριτσιού δεν επέζησε της γέννας.

 

πηγή https://www.hrw.org