Του Γιάννη Παναγόπουλου //

Υπάρχει κάτι που αφορά τη στάση των φανατικών οπαδών του Πανιωνίου και  πηγαινοέρχεται στον χρόνο. Παρελθόν – παρόν. Παρόν – παρελθόν. Είναι η ανακοίνωση που έβγαλαν οι «Πάνθηρες» (το υποκοριστικό τους) γύρω από προπαγανδιστική δράση  μελών της Χρυσής Αυγής στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, κάποτε. Το περιστατικό συνέβη το 2013. Για έναν λόγο που το ίντερνετ γνωρίζει η αστραφτερά καυστική ανακοίνωση των οπαδών του Πανιωνίου ενάντια στη δράση των Χρυσαυγιτών έγινε κάτι του στυλ πόκετ viral πριν τρεις-τέσσερις εβδομάδες. Το θέμα έπαιξε στο περιθώριο της μέινστριμ επικαιρότητας. Έγινε share. Πήρε like. Έγινε τηλεφωνήματα. Έγινε κουβέντα γύρω από το ποιος πιστεύει τι, στις θύρες των φανατικών οπαδών των ομάδων.

Αν η ανακοίνωση των Πανθήρων σάς ξέφυγε. Μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη στο τέλος του κειμένου. Ο επίλογος της, όμως, ήταν αυτός:

«Στη Νέα Σμύρνη ξέρουμε από προσφυγιά, από αντίσταση σε γερμανοτσολιάδες και τιμάμε το αίμα των παππούδων μας. Είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας και θα συντρίψουμε κάθε φασισμό που θα εμφανίζεται εναντίον των φτωχών και των καταπιεσμένων.

Ούτε στη Νέα Σμύρνη, ούτε πουθενά…

Panthers Club 1983».

-Είναι ένα ακόμα απόγευμα του Νοέμβρη. Δεν έχω ιδέα από Νέα Σμύρνη. Έχω ραντεβού στο γήπεδο της πόλης.  Έχω, επίσης, παραβιάσει ήδη πέντε–έξι στοπ για να φτάσω εκεί. Σ’ ένα από αυτά κόντεψα να τρακάρω με έναν τύπο που οδηγούσε μηχανή, φορούσε μπλε τζάκετ και είχε δίκιο. Δεν είχα δει το στοπ που έγραφε η τεμπέλα πριν στρίψω. Φεύγοντας με κοίταξε στραβά. Τον κοίταξα και εγώ όπως με κοίταξε εκείνος. Όλα καλά. Η Νέα Σμύρνη θα μπορούσε να λέγεται και Νέος Λαβύρινθος για τους αμύητους στους δρόμους της. Λίγο πριν, στο τηλέφωνο, μου είπαν πως στις έξι έπρεπε να είμαι έξω από τη Θύρα 3 του γηπέδου του Πανιωνίου. Άργησα λίγο. Κόντεψα να τρακάρω και με μηχανή.  Είμαι δικαιολογημένος.

Κάτω από τη Θύρα των φανατικών του Πανιωνίου με περιμένουν δύο άνθρωποι. Ο ένας είναι εκείνος που οδηγούσε τη μηχανή προηγουμένως και ένας ακόμα που δεν θα πω τα ονόματα τους. Θα κρατήσουμε το Α και το Δ. Η πλάκα είναι πως στο τηλεφώνημα συνεννόησης που προηγήθηκε της συνάντησής μας μιλούσα με τον άνθρωπο που πήγα να τρακάρω.

Δεν ξέρω πολλά για τη στάση που κρατούν οι φανατικές θύρες των ομάδων γύρω από το  θέμα της Χρυσής Αυγής. Γνωρίζω πως έχει εισχωρήσει, οργανωμένα, σε κλαμπ οπαδών. Δεν ξέρω σε ποια. Δεν γνωρίζω αν τα κουμαντάρει. Εκείνο που έχω δει είναι πανό της να ανεμίζουν σε πέταλα γηπέδων. Οι οπαδοί του Πανιωνίου που μου μιλούν τώρα δεν το κάνουν στο όνομα όλων των «Πανθήρων». Ας το πούμε έτσι, ανήκουν στις τάξεις τους. Οι λέξεις τους ανήκουν σ’ εκείνο το μέρος της εξέδρας που έχει ξεκάθαρη άποψη για την  πολιτική, για τον αντιφασισμό στα γήπεδα και έξω από αυτά.

-Θέλετε να επιστρέψουμε στην εποχή που γράφτηκε η ανακοίνωσή σας; Αρχικά σκέφτηκα πως το περιστατικό με την παρουσία της Χρυσής Αυγής στην Νέα Σμύρνη ήταν πρόσφατο.

-Α. Μιλάμε για κάτι που έγινε το 2013. Ένα τυχαίο πρωινό γύρω στις 9.30. Ξεπετάχτηκαν για πρώτη φορά στην Πλατεία μοιράζοντας προπαγανδιστικό υλικό τους. Φυσικά εκείνη τη στιγμή στην πλατεία υπήρχαν μόνο παππούδες. Δεν υπήρχε κόσμος να τους αποκρούσει, να τους διώξει. Η όλη παρουσία τους «άντεξε» 10 –15 λεπτά. Έγινε κινητοποίηση για να τους πιάσουμε αλλά μέχρι να γίνει αυτό είχαν φύγει.

-Δ. Δεν μπορέσαμε να τους τσακώσουμε γιατί άλλοι ήταν σε δουλειές, άλλοι ήταν στο κρεβάτι, άλλοι σκόρπιοι δεξιά και αριστερά. Το επαναλαμβάνω υπήρξε κινητοποίηση και τις επόμενες μέρες διοργανώσαμε πορεία. Θέλαμε να δείξουμε πως στη γειτονιά που υπάρχει προσφυγιά σε έντονο βαθμό, εκείνοι δεν ήταν καλοδεχούμενοι.

-Ήταν πορεία μόνο οπαδών του Πανιωνίου;

-Δ. Όχι μόνο. Ήταν μια πορεία αντιφασιστών, ανθρώπων που αντιστέκονται στον εκφασισμό της κοινωνίας αλλά και Πανιώνιων. Μαζεύτηκαν άνθρωποι από την Εργατική Λέσχη της Νέας Σμύρνης, από κοινωνικές ομάδες, αντιεξουσιαστές, αναρχικοί. Μαζευτήκαμε Νεοσμυρνιώτες που έχουμε δράση, που ενωθήκαμε ενάντια στο κοινό κακό, στον κοινό εχθρό.

-Α. Κάποια στιγμή, τη δεκαετία του 1990, υπήρξαν άνθρωποι που δοκίμασαν να μπουν στην εξέδρα των φανατικών του Πανιωνίου. Ο κόσμος τους απέρριψε. Μετά από χρόνια απλά εξαφανίστηκαν. Μπορεί να κρέμασαν δύο–τρείς φορές πανό δίπλα σε εκείνα του Πανιωνίου, θα έλεγες πως αυτό θα πέρναγε απαρατήρητο, έγινε όμως…

-Δ. Για εμάς το σημαντικό είναι πως από το 2013 ως σήμερα Χρυσαυγίτες στην πόλη δεν ξαναπάτησαν ποτέ. Δεν τους παίρνει ούτε για αφισοκόλληση, ούτε για προπαγάνδα. Ο Πανιώνιος για τη Νέα Σμύρνη είναι κάτι πολύ δυνατό. Η περιοχή έχει ιστορία. Θεωρούμε πως ήταν μια αναγνωριστική πράξη από μέρους τους. Αυτό δεν θα ξαναγίνει. Δεν θα ξαναπεράσουν από εδώ.

2761c3c7-395d-4e66-8b27-f8a8593781d8

-Τι σημαίνει το «No Politica» για εσάς;

-Δ. Κάτι που πολλοί το μπερδεύουν. Για μας πολιτική δεν είναι τα κόμματα. Πολλοί έχουν βρει απάγκιο στο «No Politica» για να περάσουν τις θέσεις τους υπόγεια, ύπουλα. Έχουμε άλλη άποψη. Δεν είμαστε απολίτικοι. Ο άλλος που δεν ξέρει τι σημαίνει αυτό σου λέει δεν θέλω να ασχολούμαι με τα πολιτικά στο γήπεδο. Ούτε αντιφασίστες. Ούτε φασίστες. Αυτό από μόνο του είναι μια παραδοχή του φασισμού ως ιδέα που μπορεί να διαλέξει. Το θέμα είναι να δούμε ποιοι δεν θέλουν την πολιτική στα γήπεδα. Θες δεν θες, το να πηγαίνεις  γήπεδο είναι πολιτική πράξη.

-Α. Το «Νο Politica» είναι μια σπρωξιά στο άβουλο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η Κυριακή είναι μια μέρα που δεν πρέπει να σκεφτόμαστε και να δρούμε. Ο αντιρατσισμός και ο αντιφασισμός  δεν είναι μέρος διαλόγου που αφορά μια στενή κομματική κουβέντα. Είναι σαν να ρωτάς αν είσαι με τους ανθρώπους ή με το τέρας.

-Δ.  Το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα και λαϊκό κόσμο μαζεύει. Στα γήπεδα το λούμπεν στοιχείο ζει και εκτρέφεται. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν κουλτούρα, άγονται και φέρονται απλά ακολουθώντας τον δυνατό. Εμείς θέλουμε να επικρατήσει ο αντιφασισμός. Το λέμε συνειδητά. Και ανάμεσα στους λόγους που προβάλλουμε αυτό που λέω είναι τα παιδιά που δρουν απερίσκεπτα. Μπορεί να μην είχαν την ευκαιρία να ψάξουν ή να διαβάσουν κάτι. Ας  έρθουν μαζί μας μπας και σώσουμε λίγα κεφάλια, λίγο κόσμο. Μιλώ για τα παιδιά που ακολουθούν ό,τι επικρατεί στην κερκίδα. Υπάρχουν πολλά που κοιτούν τον δυνατό. Αυτόν που είναι μάγκας. Αν αυτοί είναι Χρυσαυγίτες θα πάνε μαζί τους. Γνωρίζουμε πως σε μια πορεία Πανιώνιων, ανάμεσα στον κόσμο είναι λίγα τα άτομα που έχουν πραγματική, δομημένη πολιτική σκέψη και δράση. Όμως αυτό δεν είναι νέο. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς σε όσα συμβαίνουν δίπλα μας.

-Σας ακούω να μιλάτε έτσι και σκέφτομαι αν έχει πραγματικά σημασία αν ένα ματς το κερδίσει ο Πανιώνιος ή όχι.

-Δ. Γάμησέ τα. Κάποτε ο Τσε είχε πει πως το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα ακόμα άθλημα, αλλά ένα όπλο της επανάστασης. Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε πράξη αυτό. Μέσα από το ποδόσφαιρο μπορείς να περάσεις πάρα πολλά μηνύματα. Επαναλαμβάνω είναι ένα λαϊκό άθλημα. Οι οπαδοί έχουν τεράστια δύναμη απλώς, συχνά, ένα ολόκληρο σύστημα δεν μας αφήνει να λειτουργήσουμε με τον τρόπο μας. Μας θέλει πρόβατα.

-Πλήθος εύκολα χειραγωγήσιμο;  

-A. Ξέρεις κάτι, στις ομάδες που έχουν λιγότερους φιλάθλους βλέπεις μια κουλτούρα που δεν συναντάς σ’ εκείνες που έχουν μεγαλύτερο αριθμό οπαδών. Εκεί υπάρχουν καθοδηγητές. Δεν ακούγονται οι φωνές όλων. Εκεί χάνεσαι. Όταν έχεις ένα πέταλο με δέκα χιλιάδες εκεί πρυτανεύει το ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός πάνω απ ‘ όλα.

-Πάντως όπου και αν κοιτάξει κάνεις η έννοια της ιεραρχίας υπάρχει. Υπάρχει ο λαός, οι λοχίες, οι λοχαγοί, οι στρατηγοί…

-Δ. Λογικό δεν είναι; Αντιφασισμός, δρόμος μάχιμος, ένοπλος. Σ’ ένα αντιφασιστικό στρατό θα υπάρχουν όλα αυτά. Ας μην κολλήσουμε στην έννοια ιεραρχία. Το πράγμα πρέπει να έχει μια δομή. Δεν μπορείς να πεις στον άλλο απλά: «Βγες έξω». Πρέπει όταν του το πεις να είσαι έτοιμος για τα πάντα .

-Α. Στη θύρα μας υπάρχει δημοκρατία. Παλιά υπήρχε η έννοια της γραμμής. Τώρα υπάρχει ελεύθερος διάλογος. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να πει ούτε «σκάσε» σε κάποιον άλλο.

{"uid":"99b98ebb-9ff9-496f-ac64-6bb7584574e9","origin":"gallery","total_effects_time":0,"total_effects_actions":6,"effects_applied":1,"effects_tried":0,"total_draw_time":0,"total_draw_actions":0,"layers_used":0,"brushes_used":0,"total_editor_time":92,"total_editor_actions":{},"photos_added":0,"tools_used":{"adjust":1,"crop":1},"longitude":-1,"latitude":-1,"fte_image_ids":[]}

-Όταν μιλάμε για αντιφασιστικό κίνημα οπαδών αυτό δεν σημαίνει και επικοινωνία με οπαδούς άλλων ομάδων;

-Δ. Ναι. Έχουν υπάρξει πολλές φορές που αντιφασίστες οπαδοί ένωσαν δυνάμεις. Και με τις πορείες ενάντια στα μνημόνια έγινε και με στις πορείες για τους Γρηγορόπουλο και Φύσσα. Όταν βγήκαμε στους δρόμους, ως Πανιώνιοι, δίπλα μας είδαμε οπαδούς του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού. Εκεί δεν υπήρχε αντιπαλότητα. Μόνο το βλέμμα πως είμαστε ενωμένοι περισσότερο από ποτέ.

-Α. Δεν το βλέπουν όλοι έτσι. Από τους 1000 που θα κατέβουν, για παράδειγμα, με την ΑΕΚ οι 50 γουστάρουν να συνυπάρχουν με τους άλλους οπαδούς στον δρόμο. Αν υπάρχουν 100 Πανιώνιοι μόνο οι δέκα θα σκέφτονται το ίδιο πράγμα με τους 100 Αεκτζήδες. Όταν πήγαμε στον Άγιο Παντελεήμονα είδαμε και παιδιά του Ατρόμητου. Γενικά υπήρχε και υπάρχει πολλή κόντρα ανάμεσά μας. Αλλά δεν υπήρξε πρόβλημα.

-Γιατί υπάρχει αυτό ανάμεσα σας;

Δ. Διαφορετικές γειτονιές. Η ιστορία το έφερε να είμαστε σε κόντρα. Στο παρελθόν έγιναν διάφορα ανάμεσά μας. Το ίδιο παίζει και με τους Αεκτζήδες. Η έχθρα ανάμεσά μας είναι μεγάλη. Πρόσφατα παίξαμε στη Νέα Σμύρνη με τον Π.Α.Ο.Κ.  Με τους Παοκτζήδες έχουμε καλές σχέσεις. Μας έχουν φερθεί τόσο καλά όσο καμία άλλη ομάδα οπαδών στην Ελλάδα.

Α. Το να μιλάς ή να μην μιλάς με έναν Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό, ή Αεκτζή ή Ατρόμητο είναι λιγότερο σημαντικό από το όσα μπορούν να συμβούν στο γήπεδο. Εκεί καταλαβαίνεις πως εχθρός σου δεν είναι ο οπαδός στην άλλη κερκίδα. Ούτε ο ταξικός σου αδελφός που έτυχε να μένει σε μια άλλη γειτονιά.

91c8aa6a-9431-4a9c-8d5c-e38a1293aba9

 -Τι δράσεις έχετε κάνει ως τώρα ως Πανιώνιοι;

-Δ. Διάφορα. Πανό για τον Ρωμανό, για τους πολιτικούς κρατούμενους, για τους  ανθρώπους που  αναγκάζονται λόγω πολέμου ν’ αλλάξουν πατρίδα. Το περασμένο καλοκαίρι οργανώσαμε ταξίδι στη Μυτιλήνη. Οι Πάνθηρες κάναμε κάλεσμα στον κόσμο να παραδώσει τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης υπέρ των προσφύγων. Η ανταπόκριση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Εκεί που λέγαμε να γεμίσουμε λίγες κούτες, τελικά γεμίσαμε φορτηγό. Το συνοδέψαμε οι ίδιοι στο νησί μαζί με την ομάδα βόλεϊ του Πανιωνίου και τον ποδοσφαιριστή Νίκο Παπαδόπουλο. Τα παραδώσαμε, οι ίδιοι, στους πρόσφυγες. Δεν θέλαμε να πάρει μέρος κάποια ΜΚΟ στην πράξη μας. Θέλαμε όσα είχαμε να παραδώσουμε να τα παραδίδαμε οι ίδιοι.

Α. Την ίδια περίοδο είχε αγώνα βόλεϊ η ομάδα του Πανιωνίου για το πρωτάθλημα της Α2. Ήταν αυτονόητο πως έπρεπε να κάνουμε μια τέτοια δράση.

-Στην ερώτηση για τις δράσεις σας το πρώτο που αναφέρατε ήταν τα πανό που κατά περιόδους έχουν αναρτηθεί στην εξέδρα σας. Μιλάμε για μια επικοινωνιακή πράξη. Το «βάρος» της μετριέται;

Δ. Όταν μπαίνει ένα πανό στη θύρα των οργανωμένων οι πάντες το προσέχουν. Και για να αναρτηθεί σημαίνει πως έχει συμφωνηθεί με το μεγαλύτερο κομμάτι της εξέδρας γιατί αντιπροσωπεύει όλη την κερκίδα.

-Είπατε προηγουμένως πως κατεβαίνετε οργανωμένοι σε πορείες.

-Δ. Δεν έχουμε κομματικό προσανατολισμό. Δεν μας ενδιαφέρουν τα κόμματα. Σε μια πορεία μπορεί να συναντηθώ με άλλα παιδιά της κερκίδας που ανήκουν σε άλλα μπλοκ. Υπάρχουν ας πούμε Παμίτες πρωτοκλασάτοι που όταν συναντηθούμε ο ένας θα κάνει καζούρα στον άλλο. Ανάμεσά μας υπάρχουν και αναρχικοί, υπάρχουν και πασιφιστές, παιδιά της Ανταρσύα. Όπως και να έχει, στην κερκίδα είμαστε όλοι φίλοι. Στη δράση ο καθένας έχει το δικό του τρένο.

-Α. Το είπαμε, δεν μπερδεύουμε τα κομματικά με την ομάδα. Δεν είμαστε κόμμα. Ο σύνδεσμος είναι πάνω απ’ όλα, Πανιώνιος. Και δεχόμαστε τους πάντες χωρίς να νοιαζόμαστε αν είναι μαύροι, άσπροι, κίτρινοι. Είμαστε άνθρωποι και πάνω απ’ όλα Πανιώνιοι.

20cab58d-a9ca-4518-baab-32d43b06fc0b

Η ανακοίνωση των «Πανθήρων» για τη Χρυσή Αυγή το 2013.

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι σήμερα το πρωί έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατεία της Νέας Σμύρνης μέλη της φασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Μάθαμε επίσης, ότι ενήργησαν αιφνιδιαστικά, με πλήρη κάλυψη από την ασφάλεια ενώ αποχώρησαν τάχιστα μετά από την ολιγόλεπτη προσπάθειά τους να μοιράσουν προπαγανδιστικό υλικό σε θαμώνες καταστημάτων και περαστικούς, οι οποίοι κάθε άλλο παρά δεκτικοί ήταν.

Φυσικά, στο σημείο εμφανίστηκαν νωρίς το πρωί χωρίς καμία προειδοποίηση ή δημόσιο κάλεσμα και κάτω από άκρα μυστικότητα, συνήθη τακτική για παρακρατικές και αντικοινωνικές ομάδες υπανθρώπων.

Ήταν κρίμα που δεν έμειναν λίγη παραπάνω ώρα, από τα σκάρτα δέκα λεπτά που βρέθηκαν στα μέρη μας, καθώς δεν μας έδωσαν το χρόνο να τους ξεναγήσουμε στα ωραία συντριβάνια και πηγάδια της πόλης μας.

Τους ενημερώνουμε λοιπόν, την επόμενη φορά που θα θελήσουν να επισκεφτούν την Νέα Σμύρνη, να το πράξουν λεβέντικα και παντελονάτα.

Εμείς θα είμαστε εκεί να τους κάνουμε τη “περιήγηση” που πρέπει (οδοφράγματα Ομήρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, πλατεία Σκατζουράκη, τάγμα Ι/1 Νέας Σμύρνης, “Μεταξωτή Διμοιρία”).

Στη Νέα Σμύρνη ξέρουμε από προσφυγιά, από αντίσταση σε γερμανοτσολιάδες και τιμάμε το αίμα των παππούδων μας. Είμαστε περήφανοι για τη καταγωγή μας και θα συντρίψουμε κάθε φασισμό που θα εμφανίζεται εναντίον των φτωχών και των καταπιεσμένων.

Ούτε στη Νέα Σμύρνη, ούτε πουθενά…

Panthers Club 1983».