κείμενο Worldvespa

Η Αλεξάνδρα και ο Στέργιος θέλουν να γυρίσουν τον κόσμο με την Βέσπα τους. Θα τα καταφέρουν. Ως σήμερα έχουν διασχίσει την Αφρική και την Λατινική Αμερική. Δεν έχει σημασία αν η απόσταση που θα κάνετε είναι μεγάλη ή μικρή. Σημασία έχει να ευχαριστηθείς όσα θα ζήσεις, όσα θα δεις, όσους θα γνωρίσεις. Η Αλεξάνδρα και ο Στέργιος γράφουν φωτογραφίζουν, βιντεοσκοπούν τις εμπειρίες τους στο https://www.worldvespa.net. Ψάξτο. Η όρεξη σου για ταξίδια θα τονωθεί κατακόρυφα.

Στην Παραγουάη τουρίστες δε θα συναντήσεις πολλούς. Βλέπεις, δεν έχει ούτε “bucket list” προορισμούς ούτε “instagrammable” μέρη για να βγάλεις τη σέλφι σου και να καμαρώσεις στα κοινωνικά δίκτυα για το πού έχεις τη μοναδική τύχη να βρίσκεσαι. Ούτε τη μαγεία του τάνγκο και της απέραντης παταγονικής στέπας της Αργεντινής, ούτε τα αρχιτεκτονικά θαύματα των Ίνκα του Περού, ούτε τις παραδοσιακές φορεσιές των γυναικών της Βολιβίας, ούτε τις απόκοσμες ερημιές της χιλιάνικης Ατακάμα, ούτε τις ακρογιαλιές της Ουρουγουάης έχει αυτή η μικρή χώρα των εφτά εκατομμυρίων κατοίκων… Τι στο καλό έχει και μας κρατά μαγεμένους, χωρίς να μπορούμε να την αφήσουμε πίσω και να φύγουμε για τις διάσημες γειτόνισσές της;

•Η Παραγουάη έχει μια ανεπιτήδευτη γοητεία. Η ομορφιά της βρίσκεται στη γαλήνη των τοπίων και των ανθρώπων της.

Αμάθητα στον τουρισμό τα καταπράσινα δάση της με την πυκνή βλάστηση, το δυσπρόσιτο και μυστηριώδες Τσάκο*, τα ορμητικά της ποτάμια, οι κρυστάλλινες πηγές και τα κόκκινα, εύφορα χώματά της. Αμάθητοι στον τουρισμό και οι άνθρωποί της, έτοιμοι πάντα να σου ανοίξουν τις πόρτες και τις καρδιές τους. Μια κουβέντα θέλουν ν’ ακούσουν, πως σου αρέσει η χώρα τους, και θα σου χαμογελάσουν διάπλατα, θα σε μπάσουν στα χρωματιστά ξύλινα καλύβια τους, θα σε ταΐσουν μέχρι να σκάσεις και με το ποτήρι το τερερέ* στα χέρια, θα σου διηγηθούν ιστορίες από τότε, απ’ τον μεγάλο πόλεμο που άφησε την πατρίδα τους σακατεμένη.

Κι όταν πια φύγεις, να είσαι σίγουρος πως δε θα την ξεχάσεις ποτέ.

*Τσάκο: περιοχή της Παραγουάης, από τις πιο αραιοκατοικημένες στη Νότια Αμερική

*τερερέ: παραδοσιακό παγωμένο ρόφημα της Παραγουάης

δείτε περισσότερα για το ταξίδι της Αλεξάνδρας και του Στέργιου εδώ