Ο Ελβετός ζωγράφος και τυπογράφος Πάουλ Κλέε δίδαξε στο περίφημο Bauhaus, τη μεγάλη γερμανική σχολή τέχνης του μεσοπολέμου. Ωστόσο, το ποικίλο έργο του δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σύμφωνα με κανένα καλλιτεχνικό ρεύμα ή “σχολή”. Οι ζωγραφιές του, οι οποίες κατά καιρούς είναι φανταστικές, παιδαγωγικές ή αλλιώς πνευματικές, αποτέλεσαν έμπνευση για τη Σχολή της Νέας Υόρκης καθώς και πολλούς άλλους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

Ο Κλέε συχνά έπαιζε βιολί ως προθέρμανση πριν ξεκινήσει να ζωγραφίζει έργα. Είναι φανερό ότι θεωρούσε πως υπάρχει σχέση μεταξύ μουσικής και εικαστικής τέχνης. Στις διαλέξεις του στο Bauhaus, συνέκρινε ακόμη και τον οπτικό ρυθμό στα σχέδια με τους δομικούς ρυθμούς μιας μουσικής σύνθεσης του Johann Sebastian Bach.

Πάουλ Κλέε – Senecio 1922

Ο Κλέε αμφισβήτησε τα παραδοσιακά όρια που χωρίζουν τη γραφή και την εικαστική τέχνη με τη διερεύνηση μιας νέας εκφραστικής και σε μεγάλο βαθμό αφηρημένης ή ποιητικής γλώσσας των εικονογραφικών συμβόλων και σημείων. Τα βέλη, τα γράμματα, η μουσική σημειογραφία, τα αρχαία ιερογλυφικά ή μερικές μαύρες γραμμές που αναπαριστούν ένα άτομο ή ένα αντικείμενο εμφανίζονται συχνά στο έργο του, ενώ σπάνια απαιτούν μια συγκεκριμένη ανάγνωση.

Πάουλ Κλέε – Insula Dulcamara, 1938

•Θαύμαζε πολύ την τέχνη των παιδιών. Στο δικό του έργο προσπαθούσε συχνά να επιτύχει μια παρόμοια απροσδιόριστη απλότητα, συχνά χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα εμπνευσμένα από τα ταξίδια του στη Βόρεια Αφρική. Πειραματίστηκε πολλές φορές με διαφορετικές τεχνικές και την εκφραστική δύναμη του χρώματος, κατά τη διαδικασία που συχνά σπάζει παραδοσιακούς ή “ακαδημαϊκούς” κανόνες ζωγραφικής σε έλαια σε καμβά.

Πάουλ Κλέε – Revolution of the Viaduct, 1937

Ο Πάουλ Κλέε το 1911 – © Alexander Eliasberg

 

Χρησιμοποίησε επίσης το χρώμα με ασυνήθιστους τρόπους, όπως ο ψεκασμός. Ζωγράφιζε πάνω σε ποικιλίες καθημερινών υλικών, όπως η λινάτσα, το χαρτόνι, η μουσελίνα.

Ο Πάουλ Κλέε γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1879 στο Μύνχενμπουχζεε της Ελβετίας και έφυγε από τη ζωή στις 29 Ιουνίου 1940 στο Μουράλτο της ίδιας χώρας.

 

 

εικόνες: paulklee.net