Από το γεμάτο “όχι ευχάριστες ειδήσεις” δελτίο της χτεσινής συνέλευσης στον 6ο όροφο του ΕΒΕΑ, των απλήρωτων εργαζομένων της Πήγασος Α.Ε. Έλειπαν πολλοί. Από τους 430 ανθρώπους που “πέταξε” στον δρόμο ο εκδότης της εφημερίδας οι μισοί δέχτηκαν να ακούσουν τις προσπάθειες “διαπραγμάτευσης” που κάνουν οι εκπρόσωποι εφημερίδων του ομίλου, οι συνδικαλιστικές τους ενώσεις. Προς τι τόσες απουσίες; Το ερώτημα είναι ρητορικό. Δεν είναι θέμα απουσιολογίου.

-Από τη χτεσινή ενημέρωση των εργαζομένων έλειπαν τα διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας Έθνος και πολλοί από τους πάγια μετριοπαθείς συναδέλφους δημοσιογράφους που με “πύρινους” λόγους σε περασμένες συνελεύσεις του Πήγασου διατείνονταν πως η “μη αντίδραση” στον εργοδότη είναι η σωστή αντίδραση για να πάρουν μέρος των δεδουλευμένων τους, πιθανώς τις αποζημιώσεις τους.

-Το φινάλε του Πήγασου όπως το γνωρίσαμε είναι γεγονός. Ο εκδότης-μέλος εξ αίματος, εκ συνεργασίας της La Sagrada Familia των κατασκευών θέλει το φινάλε μιας δουλειάς που δεν του άρεσε πραγματικά ποτέ. Ο Πήγασος δεν ήταν ποτέ ΔΟΛ. Φουλ της ελεγχόμενης είδησης αλλά με άποψη. Ο Πήγασος είχε αξία και λόγο ύπαρξης μόνο όταν κέρδιζε πολιτικά παιχνίδια. Στις ήττες ήταν το μαγαζί που ο εργοδότης θα έκλεινε από την πολλή ζοχάδα του. Εργολάβος ήταν. Όχι παραδοσιακός εκδότης.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στον Πήγασο αξιώνουν χρήματα που τους οφείλονται και δικαιούνται. Με απίστευτη εκδικητική ορμή η εκδοτική ομάδα του μιντιακού γκρουπ τους τα αρνείται λέγοντας πως στο ταμείο δεν υπάρχει μία για να ολοκληρώσει τη συνεργασία του μαζί τους. Δεν είχε χρήματα ο Μπόμπολας; Ε; Εδώ γελάμε. Έξω κάνει ντάλα ζέστη και εμείς ανατριχιάζουμε από την ψύχρα του αστείου που προσφέρεται ως επίσημη “άποψη των εκδοτών.

-Το εργασιακό πεδίο στη χώρα είναι ρημαγμένο. Δεν υπάρχει. Το πλαίσιο της αξιοπρεπούς απόλυσης εργαζομένου είναι υπόθεση της αόριστης καλής διάθεσης του αφεντικού του. Ο Πήγασος δεν είναι η εξαίρεση. Και ο εκδότης του; Κρυμμένος πίσω από σύμπλεγμα εταιριών, που το νομικό πλαίσιο της μίας τρακάρει στο νομικό πλαίσιο της άλλης, δηλώνει πως δεν υπάρχουν τα χρήματα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι σ’ εκείνον. Εκείνοι που κλήθηκαν να βάλουν πλάτη σε απανωτές και αποτυχημένες απόπειρες εξυγίανσης της εταιρείας του. Πρέπει να βάλουν πλάτη και στις απολύσεις τους;

-Χτες, στη συνέλευση των εργαζομένων του Πήγασου στον 6ο όροφο του ΕΒΕΑ ακούσαμε για διάφορες μορφές αντίδρασης των εργαζομένων. Μία έλεγε, εκφρασμένη από αιρετό μέλος της ΕΣΗΕΑ, οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους οφείλονται κάνοντας παραστάσεις έξω από το σπίτι του εκδότη. Μεγαλύτερη παραδοχή γύρω από την αδυναμία του δημοσιογραφικού συνδικάτου να συμπαρασταθεί εμπράκτως στους εργαζομένους δεν είχαμε ακούσει ποτέ ως σήμερα. Sponsored by ΕΣΗΕΑ επαιτεία. Η νέα ντρίμπλα των εργαζομένων στη χάρτα των αγωνιστικών τους διεκδικήσεων.