του Γιάννη Παναγόπουλου //

“Η Πειραιώς 131 θέλουμε να γίνει ένας φιλόξενος χώρος υποδοχής πολλών μορφών τέχνης. Είναι ένα θέατρο με σημαντικό παρελθόν, είναι μια μουσική σκηνή –πιστεύω – με δυνατό παρόν και πολλά υποσχόμενο μέλλον. Αυτά τα χαρακτηριστικά, από μόνα τους, ορίζουν ένα καλλιτεχνικό πλαίσιο που περιλαμβάνει όσα μπορούμε να φανταστούμε”. Η Μαργαρίτα Μυτιληναίου έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση μιας νέας μουσικής σκηνής – “Πειραιώς 131” – που θα ανοίξει πρώτη φορά τις πόρτες της στο κοινό την Παρασκευή 15 Μαρτίου. Η πρεμιέρα θα γίνει με την Πέννυ Μπαλτατζή. Οι παραστάσεις της με όνομα “Ένα Φιλί” θ’ ανέβουν – στον ίδιο χώρο – και τις Παρασκευές 22 & 29 Μαρτίου. Από σκηνής η τραγουδίστρια με την έντονη θεατρική πρόζα, εκτός των εξαιρετικών μουσικών που τη συνοδεύουν, θα υποδέχεται έναν καλεσμένο-έκπληξη, διαφορετικό σε κάθε live.

Στην “Πειραιώς 131” τα πάντα δείχνουν “σκηνή”. Και κάθε μουσική πράξη που θ’ ανέβει πάνω της θέλει θεατές και καλλιτέχνες να απολαμβάνουν το ζητούμενο τη μουσική σε κάθε της διάσταση

Αναζητώντας την ταυτότητα του νέου χώρου ρωτήσαμε την καλλιτεχνική του διευθύντρια: “Οι μουσικές σκηνές στηρίζουν την “άλλη” μουσική. Εκείνη που δεν πάει στις “μεγάλες πίστες”, εκείνη που δίνει χώρο στους καλλιτέχνες να πειραματιστούν. Οι καλλιτέχνες που θ’ ανεβούν στη σκηνή του Πειραιώς 131 “ανήκουν” στην παραπάνω κατηγορία;” Η Μαργαρίτα μας είπε: “Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε «μεγάλες πίστες» και από την πλευρά του έντεχνου τραγουδιού με χωρητικότητες άνω των 1500-2000 ατόμων. Δεν υπάρχουν πια τα παλαιότερα στεγανά. Οι καλλιτέχνες που φιλοξενούνται στο Πειραιώς 131 έχουν τη δική τους ταυτότητα, το δικό τους στίγμα. Πιστεύω πως, σε βάθος χρόνου, θα δούμε πρωτότυπα σχήματα, ξεχωριστές συνεργασίες και ενδιαφέροντες πειραματισμούς – όπως λέτε κι εσείς – επί σκηνής. Λίγη υπομονή να έχετε…!!. Σήμερα, τώρα, αυτή τη στιγμή η επιθυμία μας είναι μία. Να μπορέσουμε από την πρώτη μέρα να είμαστε κοντά στις αρχικές μας σκέψεις για τον χώρο. Να είμαστε τεχνικά άρτιοι. Να είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε και τους καλλιτέχνες αλλά και τον κόσμο που θα επιλέξει το Πειραιώς 131 όπως πρέπει.”

Θυμάσαι το Γκάζι που γνωρίσαμε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας; Οι χώροι που άνοιγαν σαν μανιτάρια σέβονταν το βιομηχανικό περιβάλλον και παρελθόν του. Και μετά; Στο πέρασμα του χρόνου το πράγμα άλλαξε. Η επέλαση της φαστ – φουντ διασκέδασης σάρωσε τα πάντα. Η Πειραιώς 131 “ανήκει” στο Γκάζι. H Μαργαρίτα λέει: “Το Γκάζι έχει σημαντικό παρελθόν και καθαρό παρόν για την ψυχή μας. Είναι σημείο αναφοράς μας. Πέρασε κάποια δύσκολα χρόνια η περιοχή αλλά ξαναγεννήθηκε, ευτυχώς. Η Αθήνα έχει μεγάλη ανάγκη από τέτοιες περιοχές. Εμείς θέλουμε να προσθέσουμε άλλον έναν φιλόξενο χώρο πολιτισμού στην πόλη. Έναν χώρο με θέατρο, τραγούδι (από λυρικό μέχρι χιπ-χοπ), stand up comedy, εκθέσεις φωτογραφίας κλπ. Μακάρι να τα καταφέρουμε. Επιθυμία μας είναι η Πειραιώς 131 να γίνει ένας φιλόξενος χώρος, σαν ένα σπίτι, ως προς την ατμόσφαιρα υποδοχής του κόσμου με ευγενείς και διακριτικούς ανθρώπους στο προσωπικό.”

 

Δοκιμές, πρόβες, τεχνικές λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής που πρέπει να ρυθμιστούν. Οι άνθρωποι της Πειραιώς 131 θέλουν να παρουσιάσουν κάτι που θα σέβεται την Αθήνα, τις μουσικές τάσεις που γεννά η πόλη, τους καλλιτέχνες που ζουν εντός της. Λίγο πριν η Μαργαρίτα Μυτιληναίου “ξαναχωθεί” σε όλα εκείνα που την περιμένουν, παρουσιάζει τους καλλιτέχνες που έχουν “κλείσει” εμφανίσεις τους στο χώρο: “Φέτος, στο τέλος της σεζόν, εμείς θέλουμε να δώσουμε ένα πρώτο στίγμα τού ποιοι είμαστε και τι θέλουμε να παρουσιάσουμε. Ένα ανοιχτό στίγμα χωρίς ταμπέλες. Τις Παρασκευές του Μαρτίου ξεκινάει η Πέννυ Μπαλτατζή. Η Πέννυ μου αρέσει γιατί μπορεί να ελίσσεται μουσικά. Τραγουδά swing αλλά και μπαλάντες, λαϊκά αλλά και ελαφρά τραγούδια άλλων εποχών. «Το κορίτσι», αυτό μου έρχεται τώρα στο μυαλό ως ένα από τα τραγούδια της που ξεχωρίζω. Σημειώνω ότι είναι του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου. Τα Σάββατα του Μάρτη και του Απρίλη ανεβαίνουν στη σκηνή η Φωτεινή Βελεσιώτου και ο Χάιγκ Γιαζντζιάν και, τέλος, τις Παρασκευές του Απρίλη η μίνι σεζόν θα κλείσει για μας με την Παυλίνα Βουλγαράκη.”

 

Μουσική σκηνή Πειραιώς 131.
Πέννυ Μπαλταζή + special guests “Ένα Φιλί” Παρασκευή 15, 22 & 29
Μαρτίου, στις 22:30.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Μάριος Λαζ Ιωαννίδης (Κιθάρες, Φωνητικά, Διασκευές, Ενορχηστρώσεις,
Live Music Production)
Στέλιος Φραγκούς (Πλήκτρα, Φωνητικά)
Κωνσταντίνος Ζέρβας (Τύμπανα, Κρουστά, Φωνητικά )
Ηλίας Καρκαβέλιας (Ηλ. Μπάσο, Φωνητικά)
Τζώρτζης Μαυροειδής (Τρομπέτα, Κρουστά, Φωνητικά)
Ώρα έναρξης: 22:30

Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ (ορθίων) – 10 ευρώ (καθήμενων)

Μετά την αγορά εισιτηρίου καθήμενων καλέστε για κράτηση στο 210 3450922