του Γιάννη Παναγόπουλου //

φωτογραφία ανοίγματος: George-Lizardos

Πες το μοίρα. Ή πες το εντολή της φύσης. Είναι φορές που το μέλλον κάποιον ανθρώπων μοιάζει να έχει γραφτεί πριν καν πάρεις την πρώτη τους ανάσα στον κόσμο αυτό. Ο κοντραμπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης ανήκει στο παραπάνω παράδειγμα. Εγκατέλειψε τις στάνταρ σπουδές Ναυπηγού Μηχανολόγου στο Πολυτεχνείο, για να πάρει μέρος σε κάτι που όριζε τη φύση του. Ναι, το να γίνει μπασίστας, να ασχοληθεί με τη τζαζ τον γοήτευε έντονα.

Αυτός ο προικισμένος μουσικός, που γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και σήμερα έχει ως βάση του τη Νέα Υόρκη, θα εμφανιστεί την Πέμπτη 7 Ιουνίου στην Πάτρα στο πλαίσιο του τζαζ φεστιβάλ της πόλης “Jazz & Πράξεις”. Από σκηνής θα συμπράξει με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Ισραηλινό πιανίστα και συνθέτη Shai Maestro (και οι δύο με έδρα τη Νέα Υόρκη), με κουαρτέτο εγχόρδων (Γιάννης Μαυρίδης, Νίκος Μαυρίδης, Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ που συνδέονται με την Πάτρα και το Δημοτικό Ωδείο – της εκλεκτής παλαιότερης Ορχήστρας Πατρών, Αλέξανδρος Μποτίνης) και με την δεξιοτέχνιδα παραδοσιακής μουσικής Ελευθερία Δαουλτζή από την Πάτρα στο κανονάκι παρουσιάζοντας συνθέσεις των Κλαμπάνη, Shai Maestro και κάποιες απρόσμενες διασκευές. Ο Πέτρος Κλαμπάνης μάς μίλησε για το φεστιβάλ της Πάτρας και για τη ζωή του εντός του τόσο ανταγωνιστικού – μουσικά – πλανήτη της τζαζ μουσικής.

-Και εγκατέλειψες το πολυτεχνείο για το μπάσο. Σε ποια σχολή είχες περάσει;

-Στη Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

-Πότε, πού και πώς κατάλαβες πως το μπάσο είναι το όργανο που θέλεις να εξερευνήσεις;

-Σε μια συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στη Ζάκυνθο. Ήμουν 15 χρονών και για πρώτη φορά άκουσα τον Γιώτη Κιουρτσόγλου στο ηλεκτρικό μπάσο, ο οποίος αμέσως έγινε το role model μου και λίγο αργότερα ο δάσκαλός μου. Μετά από μερικά χρόνια και έχοντας κάνει μερικά βήματα στον κόσμο της Jazz, επέλεξα το κοντραμπάσο ως το βασικό μου όργανο.

-Υπάρχει ελληνική τζαζ σκηνή ή μιλάμε για μουσικούς μονάδες που “ανεξάρτητοι” κάνουν πράγματα εντός ή εκτός Ελλάδας;

-Θεωρώ πως υπάρχει ελληνική Jazz σκηνή η οποία μεγαλώνει, ισχυροποιείται και αποκτά όλο και περισσότερη αυτοπεποίθηση. Ανυπομονώ για τη στιγμή που οι Έλληνες μουσικοί θα γίνουν πιο εξωστρεφείς και θα μοιράζονται τη μουσική τους με τον υπόλοιπο κόσμο.

-Θέλεις να μας μιλήσεις για την προσγείωσή σου στη Νέα Υόρκη. Ως μουσικός ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκανες φτάνοντας εκεί;

-Αν εννοείτε την πρώτη μέρα μου στη Νέα Υόρκη πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, έκανα ό,τι κάνει ένας επισκέπτης. Πήγα στην Times Square και έκανα βόλτες στο West και East Village.

-Τι θα παρουσιάσεις στην Πάτρα;

-Τη μουσική μου μαζί με ένα εξαιρετικό σχήμα. Αποτελείται από τον καλό μου συνεργάτη, εξαιρετικό πιανίστα και συνθέτη Shai Maestro, ένα κουαρτέτο εγχόρδων από μουσικούς της Πάτρας καθώς και την Ελευθερία Δαουλτζή που παίζει κανονάκι. Είναι η μοναδική μας εμφάνιση στην Ελλάδα και ανυπομονώ να μοιραστώ αυτή τη μουσική εμπειρία με το κοινό της Πάτρας.

-Υπάρχει χώρος, μπορεί να υπάρξει εξέλιξη στη σχέση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με την τζαζ σε διεθνές επίπεδο;

-Θεωρώ πως ο διάλογος μεταξύ αυτών των δύο κόσμων μπορεί να ειναι πολύ γόνιμος. Για μένα η σχέση τους και η δυναμική τους αποτελεί μεγάλη πηγή έμπνευσης και μου δίνει χώρο να εκφραστώ. Κάπως έτσι νιώθω και ως άνθρωπος. Είμαι ένα προϊόν, αν θέλετε, της Ελλάδας και της Νέας Υόρκης, οπότε η επιλογή να παίζω με αυτά τα μουσικά υλικά είναι μια σχετικά προφανής επιλογή.

-Τι είναι αυτό που δεν έχεις κάνει, μουσικά, ακόμα και θέλεις να πραγματοποιηθεί εντός της χρονιάς;

-Θέλω να δουλέψω το post production του δίσκου που ηχογράφησα με το τρίο μου τον περασμένο Νοέμβρη. Πρόκειται για το νέο μου ηχογράφημα στο οποίο παίζουν οι Kristjan Randalu (πιάνο) και ο Bodek Janke (κρουστά). Εκτός αυτού θα συνεργαστώ με την ορχήστρα νέων Θεσσαλονίκης, ΜΟΥΣΑ, για μια παρουσίαση της μουσικής μου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 21 Ιουνίου.

«Jazz+Πράξεις 2018»
Ο ειδυλλιακός χώρος του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου θα είναι το επίκεντρο όσων συναρπαστικών συντελεστούν με ούριο τζαζ άνεμο την Πέμπτη 7,την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Ιουνίου. Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών ο εναλλακτικός χώρος διεξαγωγής των συναυλιών θα είναι η αίθουσα «Αίγλη» στη Veso Mare.

Μεγάλα διεθνή ονόματα (Michael Wollny-Vincent Peirani, Nat Birchall Quartet, Shai Maestro) που θα εμφανιστούν μόνο στην Πάτρα και καταξιωμένοι Έλληνες μουσικοί θα ανέβουν στη σκηνή και θα φωτίσουν ποικίλες περιοχές του είδους από την κλασική τζαζ, τον αυτοσχεδιασμό με παραδοσιακές επιρροές έως την σύγχρονη ευρωπαϊκή αλλά και την spiritual τζαζ.

Τιμές εισιτηρίων
10 ευρώ ανά βραδιά
22 ευρώ (ενιαίο και για τις τρεις βραδιές)
*Για κρατήσεις εισιτηρίων μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2610-361529.

Το πρόγραμμα του «Jazz+Πράξεις 2018» έχει ως εξής:

Πέμπτη 7 Ιουνίου, ώρα 21.30
Petros Klampanis Group – Αποκλειστική εμφάνιση στην Ελλάδα- Παραγωγή Jazz+Πράξεις
-Πέτρος Κλαμπάνης (κοντραμπάσο)
-Shai Maestro (πιάνο)-Κουαρτέτο Εγχόρδων (Γιάννης Μαυρίδης – βιολί, Νίκος Μαυρίδης – βιολί, Ρόμπερτ Σμαγκούλοφ – βιόλα, Αλέξανδρος Μποτίνης – τσέλο)
-Ελευθερία Δαουλτζή (κανονάκι)

Παρασκευή 8 Ιουνίου, ώρα 21.30
Michael Wollny (πιάνο) – Vincent Peirani (ακορντεόν) – Αποκλειστική εμφάνιση στην Ελλάδα
Mε την υποστήριξη του Goethe Zentrum Patras

Σάββατο 9 Ιουνίου, ώρα 21.00
-The HusBand (Μιχάλης Σιγανίδης – Χάρης Λαμπράκης)
-Nat Birchall Quartet – Αποκλειστική εμφάνιση στην Ελλάδα