εικόνες και λέξεις Θεόφιλος Κουτρουμάνης //

«Υπάρχει μια στιγμή όπου το μάτι, το μυαλό και η καρδιά βρίσκονται σε μια ευθεία. Κι αυτή είναι η στιγμή που θα μας δώσει μια φωτογραφία που θα μετρήσει για την υπόλοιπη ζωή μας». Ο διάσημος φωτογράφος Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν το περιέγραψε απλά και αληθινά.

Στο δικό μου μυαλό τον φαντάζομαι να περπατάει σε κάποιο δρόμο, όπως πολύ συχνά έκανε και να σκέφτεται αυτά τα λόγια. Να παρατηρεί γύρω του τα συνεχώς εναλλασσόμενα κάδρα, τις δεκάδες διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και κυρίως να έχει στο νου εκείνο που θα καθηλώσει τη ματιά του και θα κάνει τα χέρια του να πιάσουν σταθερά την κάμερα για να απαθανατίσει ακριβώς αυτό: την ευθεία μιας στιγμής. Ο δρόμος δεν φτιάχτηκε μόνο για να μας κατευθύνει κάπου. Φτιάχτηκε και ως σκηνή, όπου κάθε λογής άνθρωποι δίνουν καθημερινά τη δική τους παράσταση. Ο δρόμος είναι μια διαδρομή που γύρω της φυτρώνουν μικρές ιστορίες. Και η δική μου επιθυμία είναι να δίνω σε αυτές τις ιστορίες μορφή. Να τις περιγράφω μέσα από στιγμιότυπα. Να τις μοιράζομαι με όλους όσοι μπορεί να δουν σε αυτές αποσπάσματα μιας δικής τους ιστορίας. Ο δρόμος μάς χωράει όλους.

εικόνα 1

Οδός Λήδρας, στη Λευκωσία. Κάπου εκεί, στη μέση του δρόμου. Για να ξεκουραστεί από τις επαναλαμβανόμενες ικεσίες. Για να ξαποστάσει λίγο το κουρασμένο κορμί της και την εξαντλημένη ψυχή της. Εκεί στη μέση του δρόμου, έγειρε και έκλεισε τα μάτια της για λίγα λεπτά. Ήξερε ότι κανένας δεν θα την ενοχλούσε, κανένας δεν θα διέκοπτε τον μεσημεριανό της ύπνο. Γιατί ήταν μόνη, στο σπίτι της.

εικόνα 2

Οδός Λήδρας, Λευκωσία. Μία όμορφη κοπέλα στέκεται ακίνητη, πάνω σε βάθρο, καλώντας με τη σιωπή της τους περαστικούς να ξεγελάσουν με κέρματα την κούραση μιας ολόκληρης ημέρας. Η ματιά και το χαμόγελό της στον φακό είναι μια φευγαλέα αδυναμία. Μια στιγμιαία ανάγκη για επικοινωνία. Της μιλάω αλλά δεν μου απαντάει. Στρέφει ξανά το βλέμμα της στο πουθενά και συνεχίζει να ανταγωνίζεται, χωρίς χαμόγελο, τη βιτρίνα πίσω της. Ξέρει ότι ο αγώνας είναι άνισος λόγω εκπτώσεων.

http://www.theofilosphotography.com/