Οι φωτογραφίες με θέμα την ηθική έλκουν τη ματιά μας.  Συχνά το φως που μπορεί να ρίξει η συμπυκνωμένη αλήθεια μιας εικόνας μας μαγνητίζει. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε έμφυτη την περιέργεια. Πολλοί φτάνουμε στα άκρα κυνηγώντας την ικανοποιήση της. Υπάρχουν φωτογραφίες που μας προκαλούν συναισθήματα. Δεν ερεθίζουν απλώς το μάτι λόγω τεχνικής αρτιότητας. Νοηματοδοτούν την ειρωνεία, τον πόνο, την αδικία του κόσμου που φτιάξαμε, ίσως, επιμένουμε να διατηρούμε. Παρακάτω δεν υπάρχουν εικόνες που διδάσκουν την ανισορροπία ανάμεσα στο πολιτικά ορθό και στο πολιτικά εσφαλμένο. Υπάρχει το ντοκουμεντάρισμα ανθρώπινων στιγμών. Το τελευταίο στέκεται ως υπενθύμιση του κόσμου που έχουμε και ακόμα περισσότερο που δεχόμαστε πως έχουμε.

“9/11” – Thomas Höepker

Ο Thomas Höepker τράβηξε αυτή τη φωτογραφία στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Οι δίδυμοι πύργοι καταρρέουν, όμως μια παρέα πέντε ατόμων δεν διακόπτει το παραποτάμιο πικ – νικ της. Ο φωτογράφος κατηγορήθηκε πως σκηνοθέτησε το συγκεκριμένο κάδρο. Η εικόνα όμως υπάρχει. Λειτουργεί συμβολικά. Αντανακλά την αδιαφορία που μπορούμε προβάλουμε στον πόνο των άλλων. Και ακόμα περισσότερο ότι η σχέση μας μαζί της δεν είναι ζήτημα απόστασης αλλά άποψη ζωής. Η καταστροφή των πύργων είναι μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που βίωσε η Δύση τα τελευταία είκοσι χρόνια. Και ο τρόπος παρουσίασής της από τα τηλεοπτικά δίκτυα, μια καταστροφή σε ζωντανή μετάδοση, μας εισήγαγε σε μια νέα πραγματικότητα γύρω από την αμεσότητα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Το ερώτημα αν προσεγγίσαμε την αλήθεια χρησιμοποιώντας τη ακόμα δεν έχει απαντηθεί.

 

“Abu Ghraib” – Ivan Frederick

Ο Ιβαν Φρέντερικ ήταν μόνο ένας λοχίας του στρατού των Η.Π.Α. Η διαρροή της φωτογραφίας του επιβεβαίωσε τις “μειονοτικού” τύπου μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν υποστεί βασανιστήρια. Το κύριο θέμα της εικόνας ήταν τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι Ιρακινοί κρατούμενοι του Abu Ghraib. Ισόποσα θλιβερή είναι και η φαινομενική χαρά στα πρόσωπα των ανθρώπων, Αμερικανν στρατιωτών, που ποζάρουν γεμάτοι αυτοπεποίθηση σε ένα σκηνικό δυστυχίας που συμμετέχουν ενεργά.

 

Κοριτσάκι εργάτρια σε εκκοκκιστήριο βαμβακιού – Lewis Hine

Ο φωτογράφος κατάφερε να μπει σ’ ένα εργοστάσιο παραγωγής βαμβακιού και να φωτογραφίσει τη φρίκη της εξαντλητικής παιδικής εργασίας. Το παιδί που βλέπετε στην εικόνα είναι μόλις οκτώ ετών. Τα δικαιώματα του έχουν καταπατηθεί. Όμως το προϊόν της εργασίας του μπορεί να πωλείται πανάκριβα σε χιπ μπουτίκ της δύσης. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει άμεσα.

“Βοσνία” – Ron Haviv

Είναι η στιγμή που Σέρβοι αστυνομικοί ξεπερνούν τα όρια. Και φωτογραφίες σαν του Haviv έρχονται να δείξουν την παράλογη ανθρώπινη σκληρότητα μιας εμφύλιας – θρησκευτικής σύρραξης.

 

Ο Φλεγόμενος Καλόγερος – Malcolm Browne

Τον Ιούνιο του 1963 στο Βιετνάμ ο μονάχος Τιχ Κουάνγκ Ντουκ αυτοπυρπολήθηκε σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια σε κάθε μορφή βίας, σε κάθε μορφή καταπίεσης. Το περιστατικό συνέβη σε κεντρικό σημείο της Σαϊγκόν. Και ο φωτογράφος Malcolm Browne ήταν εκεί για να απαθανατίσει το σπάνιο περιστατικό για λογαριασμό του πρακτορείου Associated Press. Για τη συγκεκριμένη εικόνα κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ.

 

πηγές Time The Guardian Time Life