Όλοι πια παίρνουν «στιγμιαίες» φωτογραφίες από τα εξελιγμένα κινητά τους τηλέφωνα. Λογικό.

Είναι πλέον ποπ αρχαιολογία να μιλάμε για τις περίφημες φωτογραφικές μηχανές Polaroid.

Μια από αυτές χρησιμοποιούσε διαρκώς ο πάπας της pop – art Andy Warhol όταν ήθελε να απαθανατίσει στιγμές που περνούσε με διάσημους σταρ.

aw-polaroids

Και ο Warhol δεν ήταν ο μοναδικός που χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη μηχανή. Το ίδιο έκαναν πολλοί διάσημοι φωτογράφοι.

00f366863b7b294bcd1446af0dce354b

Το 2008 η Polaroid κήρυξε πτώχευση. Και το 2010 εργαζόμενοι στην εταιρεία σκέφτηκαν, έστησαν το Impossible Project. Μια εταιρία που παράγει φιλμ για φωτογραφικές μηχανές Polaroid. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να σώσουν κάποιες από τις  200 εκατομμύρια φωτογραφικές μηχανές που πούλησε η θρυλική φίρμα στον κόσμο.

 

Ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί φωτογράφοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες μηχανές.

43d9204ab4bb1b49490519ade78821e2

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως το στόρυ των Polaroid σήμερα θυμίζει την επαναφορά του βινυλίου ως κύριου μέσου αναπαραγωγής μουσικής.

Ο Dash Snow είναι ένας, εκτός των άλλων, φωτογράφος που χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή για να ντοκουμεντάρει το αντεργκράουντ ύφος της Νέας Υόρκης. Και η Καναδή καλλιτέχνις Kyler Zaleny ξεκίνησε το πρότζεκτ Found Polaroids. Συλλέγει εικόνες που βγήκαν από το «στόμα» φωτογραφικών μηχανών Polaroid. Θέλει να συγκεντρώσει κάπου 6000 από αυτές. Θεωρεί πως οι φωτογραφικές αφηγήσεις που περιέχουν δεν πρέπει να χαθούν έτσι απλά.

ds

Ο Dash Snow

Οι «στιγμιαίες» φωτογραφικές μηχανές Polaroid πρωτοεμφανίστηκαν το 1947. Έδωσαν “πνοή” στο έργο πολλών καλλιτεχνών ως σήμερα.