Του Μάρκου Ψυχάρη //

 

Έφυγε από τη ζωή. Ο κόσμος βούιξε. Βουίζει ακόμα. Τα μυστικά του αποκαλύφθηκαν. Αποκαλύπτονται ακόμα. Είμαστε εντελώς έτοιμοι για μια νέα μυθολογία γύρω από εκείνον. Κατά κάποιον τρόπο τίποτε δεν είναι νέο. Στη Μινεάπολη, το θεόρατο στούντιο «Paisley Park», ο χώρος που περνούσε τον περισσότερο χρόνο του, μάλλον θα γίνει μουσείο. Θα κυκλοφορήσουν συλλογές άλμπουμ με τα καλύτερά του. Η ζωή του μπορεί να γίνει ντοκιμαντέρ. Πέρα από αυτό, λέμε πως ο Prince είναι ο David Bowie της «μαύρης» μουσικής. Έκανε καριέρα στη μουσική βιομηχανία με τους δικούς του όρους. Άλλαξε όσα λουκ μπορούσε. Δεν έγινε ποτέ αναλώσιμος. Πούλησε σεξαπίλ, χωρίς να ξεπουλήσει την ιδιωτική του ζωή. Έγραψε μουσική που άλλος δεν θα ξαναγράψει.

Ένα από τα ομορφότερα πρωτοσέλιδα που έγιναν για τον Prince ήταν εκείνο της γαλλικής εφημερίδα «Liberation».

Ένα από τα ομορφότερα πρωτοσέλιδα που έγιναν για τον Prince ήταν εκείνο της γαλλικής εφημερίδα «Liberation».

 

Από το ψηφιδωτό της ζωής του Prince διαλέγουμε δέκα πράγματα που την σκιαγραφούν.

1. Κάπου στα 2000 τραγούδια, που δεν κυκλοφόρησαν ως σήμερα υπάρχουν στα «αμπάρια» του, στούντιο του «Paisley Park». Υπολογίζεται πως είναι αρκετά να ντύνουν ένα άλμπουμ τον χρόνο για τον επόμενο αιώνα.

2. Τραγούδια του Prince δεν κυκλοφορούσαν στο i-Tunes. Δεν είχε το δικό του κανάλι στο YouTube. Δεν διατηρούσε επίσημη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Θεωρούσε το ίντερνετ «νεκρό».

3. Έλεγε πως το κυρίαρχο πρόβλημα της νέας γενιάς είναι η έλλειψη πίστης στον θεό. Ο Prince ήταν δηλωμένος μάρτυρας του Ιεχωβά από το 2001.

4. Εντός του στούντιο «Paisley Park» είχε φτιάξει το δικό του συναυλιακό χώρο. Ήταν χωρητικότητας 1000 ατόμων.

5. Ο Prince έφυγε από τη ζωή στις 21 Απριλίου 2016. Πέντε μέρες πριν εμφανίστηκε σε πάρτυ που έγινε στο στούντιό του και δήλωσε «Προσεύχεστε άδικα στο όνομά μου».

6. Η αγαπημένη κιθάρα του Prince ήταν μια «Telecaster» της φίρμας Hohner. Στο φινάλε πολλών συναυλιών την πετούσε με φορά προς τα παρασκήνια. Πολλοί έφευγαν από τα κονσέρτα του υποθέτοντας πως είχαν γίνει μάρτυρες καταστροφής του αγαπημένου του μουσικού οργάνου. Έκαναν λάθος. Πάντα και κάθε φορά που ο Prince πέταγε την αγαπημένη του ηλεκτρική κιθάρα, κάπου εκεί πάντα βρισκόταν και ένα μέλος των ανθρώπων που επιμελούνταν τις εμφανίσεις του για να την πιάσει.

7. Στην διάρκεια της δεκαετίας του 1990, την εποχή που ο κόσμος σύγκρινε τον Prince με τον Michael Jackson, ο μάνατζερ του δεύτερου είχε υποστηρίξει πως δεν μπορεί να συναγωνιστεί τον πελάτη του ένας τύπος που φορά τακούνια για να δείχνει ψηλότερος.

8. Η αξία του στούντιο «Paisley Park» εκτιμάται στα δέκα εκατομμύρια δολάρια.

9. Σε ηλικία μόλις 7 ετών ο Prince έγραψε το πρώτο του τραγούδι «Funk Machine». Ήταν αυτοδίδακτος στο πιάνο. Λίγο αργότερα άρχισε να ασχολείται με την κιθάρα. Που μάλλον ήταν το αγαπημένο του όργανο. Έλεγε: «Παίζοντας κιθάρα βοηθώ τον εαυτό μου να μένει νέος»

10. «Το να είσαι μαζί του σήμαινε πως ήσουν δίπλα σε μια μηχανή δημιουργίας που δούλευε χωρίς σταματημό. Αν δεν ήταν στην σκηνή ήταν σε πρόβα και αν δεν ήταν σε πρόβα ήταν στο στούντιο ηχογραφώντας» Έτσι περιγράφει τη ζωή της δίπλα στον Prince η πρώην σύζυγος και μητέρα του παιδιού του, Mayte Garcia.