Είναι πανταχού παρών. Ασκεί πολιτική. Μιλά διαρκώς στα μίντια. Ταξιδεύει ασταμάτητα. Είναι ένας σούπερ σταρ της επικοινωνίας. Πότε κοιμάται; Πότε κάνει ντους; Πότε γευματίζει; Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυκλοφορεί στις οθόνες τηλεθεατών και χρηστών του διαδικτύου περισσότερες φορές από κάθε άλλο πολιτικό. Οι καθημερινές ιμαμικού τύπου ομιλίες του, που περιλαμβάνουν ηρωικές ναρκισσιστικές αυτοαναφορικού χαρακτήρα ατάκες και φυσικά γερές δόσεις υστερίας, τον Μάρτιο το τερμάτισαν. Οι ώρες που τα μίντια πρόβαλαν, από επιλογή ή υποχρεώθηκαν να προβάλουν μηνύματά του, ομιλίες του, μοιάζουν απεριόριστες.

Συνολικά και ως σήμερα τον Μάρτιο που τρέχει, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε δημόσια 1300 λεπτά, δηλαδή κάπου 22 ώρες. Έδωσε το “παρών” σε 13 εκδηλώσεις. Το κύριο θέμα των ομιλιών του ήταν οι επιχειρήσεις της κυβέρνησής του, του στρατού στο Αφρίν, η συνεργασία του κόμματός του (ΑΚΠ) με τους δεξιούς υπερεθνικιστές του ΜΗP. Πρόσφατα από τους λόγους του δεν ξέφυγε και η αντιπολεμική δράση πολλών φοιτητών του πανεπιστημίου Boğaziçi (ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Τουρκίας). Απλά τους χαρακτήρισε “Τρομοκράτες, Κομμουνιστές, προδότες” και ξεμπέρδεψε με την κριτική τους. Ο Ερντογάν είναι κάτι περισσότερο από πολιτικός. Είναι και εισαγγελέας, είναι και τηλεοπτικός ιμάμης είναι και δικαστής. Οι ομιλίες του παράγουν τίτλους σε εφημερίδες. Προβάλλονται χωρίς χρονικούς περιορισμούς από την τηλεόραση.

Ένα ακραίο παράδειγμα της φιλομιντιακής υστερίας του Τούρκου προέδρου ήταν και το μήνυμα δεκατριών δευτερολέπτων που προέβαλαν όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Τουρκία στην επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Κάθε χρήστης που συνδεόταν με το κινητό του τηλέφωνο σε τσατ, υποχρεωτικά άκουγε μήνυμά του που μιλούσε για τους μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία στη χώρα.

Ο Ερντογάν είναι πάντου…όπου να ναι, σε λίγο, θα εμφανιστεί ξανά δημόσια.