Το πρωί της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018 ψήφισε στη Κωνσταντινούπολη. Το βράδυ της ίδιας μέρας, όταν το εκλογικό αποτέλεσμα είχε κριθεί, ο Πρόεδρος Ερντογάν, περιχαρής και με αυτοπεποίθηση, μίλησε σε συγκεντρωμένο πλήθος που θέλησε να πανηγυρίσει μαζί του τη νίκη του. Στο λόγο του ο πρόεδρος δεν στάθηκε στις επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες που μιλούν για νεκρούς πολίτες, κρούσματα νοθείας σε συγκεκριμένα, κρίσιμα, εκλογικά τμήματα που το κόμμα του και εκείνο των Κούρδων “κονταροχτυπήθηκαν” για την πρωτιά. Η πρώτη μετεκλογική εξαγγελία του Ερντογάν ήταν η συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων στην Συρία “Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα εκεί. Πρέπει ν’ απελευθερώσουμε περισσότερα εδάφη έτσι ώστε οι “φιλοξενούμενοί” (σ.σ. Σύριοι πρόσφυγες) μας να μπορούν να επιστρέψουν σπίτια τους ασφαλείς”. Μια εμφατική νίκη με πολεμικό ανακοινωθέν είναι εκείνη που κάνει τον Ερντογάν να ξεχωρίζει. Επικοινωνιακά ο Ερντογαν είναι πάντα γενναιόδωρος στους οπαδούς του. Είναι ένας ροκ σταρ της πολιτικής.
Σύμφωνα με το νέο σύνταγμα της Τουρκίας ο Ερντογάν έχει δικαίωμα να ζητήσει για μια ακόμα φορά την ψήφο του Τουρκίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να τον δούμε στην προεδρία ως το 2028.
¨Σήμερα δώσαμε ένα μάθημα δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο” δήλωσε ο πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας: “Ελπίζω πως κανείς δεν θα τολμήσει να βλάψει τη δημοκρατία στη χώρα μας θέτοντας σκιές στο ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Αν το κάνουν θα είναι γιατί θέλουν να καλύψουν την αποτυχία τους”.
Ένα νέο κεφάλαιο Ερντογανικής, “στενοπρόσωπης”, δημοκρατίας γράφεται στη γειτονική χώρα. Ο λαός μίλησε….