Μετά από 100 παραστάσεις την περασμένη σεζόν και λόγω της μεγάλης αποδοχής από κοινό και κριτικούς «Η Ψιλικατζού», βασισμένη στο αιχμηρό, αστείο και βαθιά συγκινητικό Best Seller βιβλίο της Κωνσταντίνας Δελημήτρου, σε θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με την Ελένη Ουζουνίδου στον ομώνυμο ρόλο, συνεχίζει την πετυχημένη πορεία της στον Πολυχώρο Vault, από την Κυριακή 27 Οκτωβρίου έως την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, κάθε Κυριακή στις 21:15 και Δευτέρα στις 19:00.

Μια Ψιλικατζού (Ελένη Ουζουνίδου) που με τη βοήθεια της αδερφής της (Άννα Ψαρρά) θα μας αφηγηθεί την ιστορία της μέσα από το μαγαζάκι της. Την απίστευτη ιστορία μιας γυναίκας που το μόνο που ήθελε ήταν να γίνει μητέρα. Και που με πολύ ανθρώπινο, αυθόρμητο και ειλικρινή τρόπο βγάζει από μέσα της όλα εκείνα που νιώθει και σπάει τη σιωπή για ένα θέμα – ταμπού, την υπογονιμότητα. Μια κατάθεση ψυχής, μια βαθιά κι αληθινή εξομολόγηση.

•Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καρατζιάς ο οποίος έκανε τη διασκευή και τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου, έχοντας στα χέρια του ένα τόσο δυνατό λόγο, είχε ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του, ώστε η σκηνοθετική του προσέγγιση να είναι αριστοτεχνικά ακριβής. Μέσα από τη δική του διεισδυτική ματιά φωτίzει όλες τις πτυχές του έργου, αποδίδοντας σε κάθε μια τη βαρύτητά της

Μ’ έναν γλυκό τρόπο, μας τοποθέτησε αρχικά στην εποχή της γειτονιάς, που σήμερα τείνει να αφανιστεί και η κοινωνική μορφολογία διαφοροποιείται και μεταλλάσσεται σε μια πιο ξένη, χαώδη και άμορφη εικόνα γειτνίασης.

Εκεί, σ’ αυτή τη φτωχική, λαϊκή, συνοικία της Νίκαιας, το ψιλικατζίδικο αποτελεί τον κοινωνικό ομφαλό. Εκεί, μέσα από τα φληναφήματα των γειτόνων που συναντώνται στο μικρό μαγαζάκι, εκεί διαμορφώνεται όλος ο κοινωνικός ιστός.

•O κεντρικός θεματικός άξονας του έργου, είναι η προσπάθεια της ηρωίδας να αποκτήσει παιδί, προς πλήρωση του δια βίου ονείρου της

Ο σκηνοθέτης όμως πάει “παρακάτω”…δεν διστάζει να θίξει την οικονομική δυσπραγία των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό που ξεπροβάλλει μέσα από κάθε τους λέξη, όταν σχολιάζουν αρνητικά τους Αλβανούς, τους Πακιστανούς, ενώ η λανθασμένη άποψη για τους Αρμένιους ως τσιγκούνηδες αποκαθίσταται διά στόματος Ψιλικατζούς, κατά κόσμον Ελένης Ουζουνίδου, η οποία θετικά κείμενη σχολιάζει το γεγονός ότι αφήνουν πάντα φιλοδώρημα.

Ο Δημήτρης Καρατζιάς μ’ ένα ιδιαιτέρως ευφυές τέχνασμα επί σκηνής, την ύπαρξη δεύτερου προσώπου της Άννας Ψαρρά που υποδύεται το ρόλο της αδελφής, αλλά και της γυναικολόγου, στηλιτεύει το ανάλγητο αρκετές φορές πρόσωπο του ιατρικού χώρου, την εκμετάλλευση του ανθρώπινου ονείρου από γυναικολόγους, εμβρυολόγους και τόσες άλλες εδικότητες.

•Στο ρόλο της «Ψιλικατζούς» η απολαυστική από κάθε άποψη Ελένη Ουζουνίδου.

Η Ελένη Ουζουνίδου κατορθώνει να κινείται με χαρισματική άνεση και ευελιξία από το γέλιο στο κλάμα, από τη χαρά στο δάκρυ, από τη συγκινησιακή φόρτιση, στην συναισθηματική αποφόρτιση.

Με μια καθηλωτική ερμηνεία χτίζει τόσο αυθεντικά τη φυσιογνωμία της Ψιλικατζούς της γειτονιάς, που όλο χαμόγελο και θετική διάθεση πάντα εξυπηρετεί όλους τους πελάτες, τους ευπροσήγορους, τους κακοδιάθετους, τους τσιγκούνηδες, τους γαλαντόμους, τους ιδιότροπους, τους στριφνούς, τους γόηδες, σκιαγραφώντας την μικρή κοινωνία που την περιβάλει, που μας περιβάλλει.

100 παραστάσεις – 2η χρονιά

«Η Ψιλικατζού» της  Κωνσταντίνας Δελημήτρου
Διασκευή – σκηνοθεσία : Δημήτρης Καρατζιάς, με την  Ελένη Ουζουνίδου  στον ομώνυμο ρόλο.

•Από την Κυριακή 27 Οκτωβρίου κάθε Κυριακή στις 21:15 και Δευτέρα στις 19:00 στον Πολυχώρο VAULT