του Γιάννη Παναγόπουλου //

Δεν έχει σημασία η χώρα γέννησής του, ο χρόνος γέννησής του. Και η μοναδική αξία του βιογραφικού του είναι η καλλιτεχνική του άποψη. Όχι οι αριθμοί πωλήσεων. Οι Σαββατιάτικες εκπομπές της Μαρίας Μαρκουλή στο ραδιόφωνο του Kosmos 93,6 είναι οάσεις ακουστικής ανεξαρτησίας. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας που έχει καταγράψει τη μουσική μέσα από σελίδες εφημερίδων, περιοδικών, σάιτ σήμερα πάει το πράγμα ένα βήμα πιο μπροστά. Σου προτείνει μουσική που πρώτα άκουσε, έζησε και πιστεύει πως μπορεί να φτάσει ως το δικό σου αυτί. Η Μαρία ζει σ’ ένα σπίτι γεμάτο δίσκους βινυλίου, C.D, βιβλία που γράφουν για μουσική. Εκεί το άλμπουμ του ντίσκο – φανκ θεού Νile Rodgers μπορεί να σταθεί δίπλα από νέα δισκογραφική κυκλοφορία του λόκαλ ήρωα Blend Mishkin. Αν η μουσική είναι γλώσσα η Μαρία την μιλά άπταιστα.

“Η εκπομπή μου έχει, κυρίως, νέες κυκλοφορίες. Ακούω τα πάντα στη διάρκεια της εβδομάδας. Ξεχωρίζω και προτείνω. Ραχοκοκαλιά της είναι το αισθητικό μου φίλτρο. Αυτή άλλωστε δεν είναι και η ιδέα του ραδιοφώνου;  Η πρόταση.” λέει η Μαρία Μαρκουλή αφήνοντας ένα φλιτζάνι καφέ και μια αρμαθιά φρέσκα ωμά αμύγδαλα στο τραπέζι του καθιστικού της. Σήμερα είναι τυπική ανοιξιάτική μέρα. Και εκείνη αισθάνεται τυχερή που θα την περάσει παρέα με μουσική. Η εκπομπή της στον Kosmos δεν έχει τίποτα τυπικό πάνω της. Δεν υπάρχει play list και ο διακόπτης του μάρκετινγκ μένει πάντα off. “Υπάρχουν μουσικές συμπεριφορές, μουσικά είδη που έχουμε αγνοήσει αλλά περιέχουν πολλά “κάτι” που θα άξιζαν να ακούσουμε. Εκεί ζω. Μου αρέσει να ανακαλύπτω. Μου αρέσει να τα προβάλλω. Ο σταθμός μού δίνει αυτή τη δυνατότητα.” 
δηλώνει η ραδιοφωνική παραγωγός.

•Η Μαρία Μαρκουλή δεν στέκεται σε εποχές. Δεν υπάρχει η καλή και η λιγότερο καλή εποχή της μουσικής. Υπάρχουν μόνο ιδέες που έγιναν ήχος και ανάγκες που έγιναν ρυθμός

H Μαρία λέει: “Μέσα στα καινούργια τραγούδια που παρουσιάζω βάζω σφήνες παλιότερα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέονται μεταξύ τους. Μπορεί να είναι ένα sample ξεχασμένου κομματιού που ανακάλυψε νέος παραγωγός μουσικής και το έφερε στην εποχή μας μέσα από το δικό του άγγιγμα. Μου αρέσουν όλα αυτά. Και τα απολαμβάνω όταν δεν γίνονται μέσα σ’ ένα πλαίσιο σύγκρισης. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις ρίζες της μουσικής μέσα από σημερινά “ρεμίξ”. Δεν χάνομαι στην εγκυκλοπαίδεια της μουσικής. Η αισθητική της μουσικής είναι περισσότερο χρήσιμη. Μου αρέσει πολύ το hip – hop. Μου αρέσει εκείνη η σκηνή που έχει προσθέσει τζαζ στοιχεία πάνω του. Δεν κοιτώ τις χώρες προέλευσης της μουσικής που θα ακούσω. To hip – hop του δικού μας Ταφ Λάθος έχει ενδιαφέρον. Το ακούω με την ίδια προσοχή που το κάνω με τα αστέρια του είδους. Συχνά παίζω κομμάτια του Blend Mishkin και του Coti K. Tο πρότζεκτ του Man From Managra έχει άποψη. Με ενδιαφέρει αυτό που συμβαίνει μουσικά όπου και αν συμβαίνει. Αυτή είμαι εγώ, αυτή είναι η εκπομπή μου”
.

Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή της Μαρίας Μαρκουλή στη συχνότητα του Kosmos 93,6 κάθε Σάββατο από τις 18.00μ.μ. ως τις  20.00μ.μ.

ακουστε εδώ:

KOSMOS