Ο θεατρικός συγγραφέας Κρίστιαν Λόλλικε αγαπά τα θέματα επικαιρότητας. Κι αυτά είναι πολλά: η τρομοκρατία, το προσφυγικό, ο ρατσισμός, η ευθανασία, η βία κατά των γυναικών. Μέσω της γραφής του προσπαθεί να αφυπνίσει, παρά να προκαλέσει. Η δημιουργικότητά του πηγάζει κυρίως από την επιθυμία του να κατανοήσει γεγονότα, κοινωνικές τάσεις και αλλαγές στην πολιτική και την κοινωνία. Και το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιουλίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα από αυτά, στο «Θησείον» (Τουρναβίτου 7. Ψυρρή) σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Reborn in Athens που θα λάβει χώρα στο ίδιο θέατρο έως και τις 19 Ιουλίου.

to aristourgima to aristourgima3 to aristourgima2

Ο λόγος για το έργο «Το Αριστούργημα» (ή The The Re-Mohammed –ty Show: Ένα Κείμενο για την Τέχνη, την Πίστη και την Τρομοκρατία), το οποίο επικεντρώνεται στο ζήτημα της διεθνούς τρομοκρατίας. Πρόκειται για μια παράσταση της θεατρικής ομάδας Ars Moriendi (Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Κατερίνα Συναπίδου, Δημήτρης Φραγκούλης), σε σκηνοθεσία του ιδρυτή της, Θάνου Νίκα.

to aristourgima4RebornInverted

«Μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο κόσμος άλλαξε και μαζί του άλλαξε και η έννοια της ανθρώπινης απώλειας. Το γεγονός έγινε εικόνα και εισβάλλει σε κάθε σπίτι μετατρέποντας την πραγματικότητα σ’ ένα ψηφιακό συμβάν. Σύμφωνα με τον γερμανό συνθέτη Καρλ Στόκχαουζεν, η πτώση των Δίδυμων Πύργων ήταν το σπουδαιότερο έργο τέχνης. Με αφορμή αυτό, ο Λόλλικε στήνει ένα θραυσματικό κείμενο, όπου τρεις παρουσιαστές ενός ριάλιτι σόου αγωνίζονται να πείσουν το κοινό που τους παρακολουθεί, για το ποιο είναι το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό δημιούργημα. Η πτώση των δίδυμων πύργων στην Αμερική, η γενοκτονία στη Ρουάντα ή η σφαγή στο Μπελσάν της Ρωσίας. Το έργο καταδεικνύει και καυτηριάζει την απόσταση ασφαλείας του δυτικού κόσμου ανάμεσα στην αλληλεγγύη των καλών προθέσεων και την επιδερμική, σχεδόν ελιτίστικη αντίληψη του προβλήματος. Ο πόνος και η τραγωδία ενοθονίζονται και δημοπρατούνται στον βωμό της τρίτης βιομηχανικής επανάστασης. Στον 21ο αιώνα ο θάνατος είναι θέμα γεωγραφίας» σημειώνει ο σκηνοθέτης.

reborn απλα βηματα 1Στο πλαίσιο του 1ου Festival Reborn in Athens θα δούμε κι άλλες σημαντικές παραστάσεις. Τη Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Ιουλίου η ομάδα σύγχρονου χορού ”Απλά Βήματα” από τον Βόλο θα παρουσιάσει μία χοροθεατρική παράσταση-αφιέρωμα στη γυναίκα, με τίτλο «Το μονοπάτι της γυναίκας», σε σκηνοθεσία και χορογραφία της Χρυσάνθης Καμπούρογλου. Ακούγονται αποσπάσματα έργων των Σοφίας Αποστολίδου, Κατερίνας Γώγου, Κικής Δημουλά, Χρυσάνθης Καμπούρογλου, Έφης Μαστροδήμου, Τάσου Λειβαδίτη, Γιάννη Τζήκα, Λουσίλ Κλίφτον κ.ά.

Από την Πέμπτη 7 έως και το Σάββατο 9 Ιουλίου σειρά θα έχει μία πρωτότυπη σκηνική και κειμενική σύνθεση πάνω στο παράλογο με βασικό άξονα το κείμενο του Ευγένιο Ιονέσκο «Η Φαλακρή τραγουδίστρια». Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαριλένα Κατρανίδου. Ερμηνεύουν οι Αλίκη Ατσαλάκη, Γεωργία Κυριαζή, Ειρήνη Κυριακού, Χρήστος Στρινόπουλος και Αλέξης Τσιάμογλου, ενώ συμμετέχουν στις κιθάρες οι μουσικοί Δημήτρης Λώλης και Χρήστος Παπαδόπουλος. Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Ιουλίου παρουσιάζεται η performance «Εικόνα», σε σύλληψη, σκηνοθεσία και σκηνογραφία των Διδώς Γκόγκου, Ηλιάνας Καλαδάμη, Ελένης Κανακίδου και Σόνιας Σαμαρτζίδου. Το άψυχο γίνεται έμψυχο με τη χρήση στοιχειωδών τεχνικών μέσων: ένας προτζέκτορας, μία κάμερα, μία οθόνη, δύο κινητά τηλέφωνα. Η γυναικεία μορφή μετέχει, επεμβαίνει στην αισθητική του τοπίου και συνδημιουργεί.

reborn φαλακρη τραγουδιστρια

Την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Ιουλίου, πέντε νέοι ηθοποιοί (Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου), χρησιμοποιώντας ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, μάσκες, ζωντανή μουσική, στοιχεία παντομίμας και αυτοσχεδιασμούς υποδύονται όλους τους ρόλους του έργου του Σαίξπηρ «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», σε ένα τρελό παιχνίδι παρενδυσίας και μεταμορφώσεων, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα. Στο “Hope” του Δημήτρη Μητρόπαπα που θα παιχτεί την Παρασκευή 16 Ιουλίου, μια νεαρή κοπέλα βρίσκεται να ξυπνά ξαφνικά σε ένα άγνωστο δωμάτιο μιας μεγαλούπολης του μέλλοντος. Δεν έχει βρεθεί ποτέ εκεί στο παρελθόν και όλα γύρω της μοιάζουν ξένα. Αφού αντιλαμβάνεται πως είναι ολομόναχη σε εκείνο το μέρος, παγιδευμένη σε μια άλλη, διαφορετική γι’ αυτή πραγματικότητα αποφασίζει να βρεί λύση στη μυστήρια εμφάνισή της εκεί. Η περιπέτειά της την οδηγεί σ’ ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης με μοναδικό σύμμαχο την ελπίδα.

Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιουλίου θα ακολουθήσει το “Inverted” του Γιάννη Ευαγγέλου, ένα σύγχρονο αλληγορικό έργο, το οποίο αναφέρεται στο φόβο και τις αιτίες του, εστιάζοντας στις καταλυτικές συνέπειές του. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 19 Ιουλίου με το χοροθέατρο “Wake” της Όλγας Σπυράκη, το οποίο βάζει τους χορευτές (Κατερίνα Μπέλλα, Λουτσιάνα Παπαδάκη, Στέλλα Σπύρου, Κώστα Τσιούκα) σε μία ξεχωριστή «συνομιλία» με τους θεατές, οι οποίοι θα κληθούν να κάνουν την επανα-χαρτογράφηση του πλανήτη μας.