Τα μέλη της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας) δεν κάλυψαν το φεστιβάλ Release Athens 2018 φωτογραφικά. Η απόφαση της μη συμμετοχής τους σ’ ένα γεγονός δημοσιογραφικής, άρα ενημερωτικής, αξίας ήρθε ως απάντηση σε συγκεκριμένη, προηγούμενη, αξίωση της διοργανώτριας εταιρείας.

Να τους επιτρέψει την είσοδο, για να καλύψουν το φεστιβάλ, μόνο αν συμφωνούσαν να της παραδοθεί μετά από αυτό δωρεάν και χωρίς καμία “πνευματική” αξίωση φωτογραφικό (πληροφορίες λένε για είκοσι εικόνες) υλικό υψηλής ανάλυσης (σ.σ. μεγάλο μέγεθος). Η συμφωνία – ας πούμε πνευματικού αποικιακού χαρακτήρα – ανάμεσα στη διοργανώτρια εταιρεία και τους φωτογράφους θα υπογράφονταν σε χαρτί πριν την είσοδο των δεύτερων στο χώρο του φεστιβάλ. Η συνομιλία, για περισσότερες εξηγήσεις, του προέδρου της ένωσης Μάριου Λώλου με τον Γιάννη Λυμπέρη, έναν από τους υπεύθυνους τύπου του φεστιβάλ, παραμονές των συναυλιών υπήρξε άκαρπη. Και απ’ ό,τι μαθαίνουμε ήταν ένας μονόλογος από τη μεριά της διοργανώτριας γύρω από το ποιος θέτει τους κανόνες γύρω από τη φωτογραφική κάλυψη της διοργανώτριας.

Το θέμα της δωρεάν παράδοσης υλικού από φωτογράφους σε διοργανώτρια εταιρεία συναυλιών έχει παρελθόν. Και η πρώτη φορά, γιατί για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά, μας επιστρέφει στο πρώτο live των Duran – Duran στο Terra Vibe Park. Μέρες πριν από εκείνη τη συναυλία η διοργανώτρια εταιρεία είχε παρόμοια με τη σημερινή αξίωση. Να της παραδοθεί δωρεάν και ανεπιφύλακτα φωτογραφικό υλικό της ΕΦΕ. Οι φωτογράφοι τότε αντέδρασαν δυναμικά. Απλά πήγαν στο χώρο, άνοιξαν ένα πανό ενημερώνοντας τον κόσμο για το αίτημά τους. Τότε το ζήτημα έκλεισε με τη “φιλική” παρέμβαση της διοργανώτριας εταιρείας χωρίς να το επαναφέρει ξανά.

Το θέμα το παρακολουθούμε. Θα επανέλθουμε.