Αγώνας είναι ακόμα και μετά το σφύριγμα της λήξης ενός ποδοσφαιρικού ματς. Ο θυμός και η χαρά που γράφεται στα πρόσωπα των ποδοσφαιριστών είναι, έγινε, μέρος του παιχνιδιού.

-Το έχεις παρατηρήσει. Αν είσαι παρών στον αγώνα απολαμβάνεις τη θέα του αντιφατικού. Άνθρωποι που ενενήντα λεπτά πριν έκαναν σκληρά φάουλ ο ένας στον άλλο, με το σφύριγμα του διαιτητή δίνουν τα χέρια, αλλάζουν φανέλες, κάποιοι αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλο, κάποιοι κλαίνε στον ώμο του άλλου. Αν βλέπεις τον αγώνα από την τηλεόραση και όλα αυτά κοπούν από διαφήμιση για αφρό ξυρίσματος ή για σαμπουάν κόντρα στην πιτυρίδα, δυσφορείς. Οι άνθρωποι παράγουν όμορφο θέαμα όταν τσαλαπατούν τον εγωισμό τους.

Ακόμα και στα  φιλικά 15ης Εθνικής κατηγορίας οι ποδοσφαιριστές αλλάζουν φανέλες.

Και η πρώτη απόπειρα όχι ανταλλαγής, αλλά παράκλησης μιας ομάδας να πάρει τη φανέλα της άλλης καταγράφηκε το 1931. Στην πρώτη, ιστορικά, νίκη της Εθνικής Γαλλίας ενάντια στην Εθνική Αγγλίας.

Στις δύο από τις πιο εμβληματικές, after–match, στιγμές  στην ιστορία του ποδοσφαίρου πρωταγωνιστούν Άγγλοι.

-Ισόποσα κρίσιμη στιγμή, με το γκολ-χέρι του Ντιέγκο Μαραντόνα στον αγώνα της Εθνικής Αργεντινής ενάντια στην Εθνική Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1986 αλλά και του ηλίθιου φάουλ που έκανε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ στον Ντιέγκο Σιμεόνε στην διάρκεια του αγώνα, ξανά, Εθνική Αγγλίας Vs Εθνική Αργεντινής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 1998 στη Γαλλία, είναι και η σκηνή σε αγώνα που έγινε το 1966. Η Αγγλία είχε μόλις νικήσει την Αργεντινή με 1-0. Ήταν αγώνας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου πρωταθλήματος που έγινε στην Αγγλία.  Στο φινάλε του αγώνα ο προπονητής των Άγγλων Αλφ Ράμσεϊ ήταν έξω φρενών. Κατά τη γνώμη του, και μάλλον δεν είχε άδικο, οι Αργεντίνοι έπαιξαν πολύ σκληρά. Εκνευρισμένος και πριν μπει στα αποδυτήρια έπιασε ποδοσφαιριστή της ομάδας του να αλλάζει φανέλα με ποδοσφαιριστή της αντίπαλης ομάδας. Μπήκε στη μέση. Απέτρεψε το γεγονός σκίζοντας τη φανέλα που πήγε ν’ αλλάξει χέρια.

main-qimg-c8b55e5dda82b7fb37bc9bf44ddb3a8e-c-1

 

-Η πιο χαρακτηριστική στιγμή λήξης ποδοσφαιρικού αγώνα έχει πρωταγωνιστές τον Πελέ και τον Μπόμπι Μουρ. Συνέβη στη διάρκεια του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 1970 στο Μεξικό. Η Βραζιλία του Πελέ είχε μόλις κερδίσει την Αγγλία του Μουρ. Οι δύο ποδοσφαιριστές πλησίασαν ο ένας τον άλλο. Αγκαλιάστηκαν, αντάλλαξαν τις φανέλες τους. Μίλησαν σαν φίλοι. Εκείνη η στιγμή έγινε πηχυαίος τίτλος στον αθλητικό τύπο παντού. Πολλοί μίλησαν για ντοκουμέντο συμφιλίωσης ανάμεσα σε λευκούς και έγχρωμους ανθρώπους.

Έχεις χρόνο για τσάμπα βία ακόμα;