Από την Ντέμη Αυλωνίτη //

Βρίσκομαι συχνά σταματημένη στα φανάρια της διασταύρωσης στη Νέα Ερυθραία. Και σχεδόν κάθε φορά παρατηρώ από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου μου κι ένα άτομο να προσπαθεί να βγάλει το νερό ή την τυρόπιτά του από τα ψιλά κέρματα που θα καταφέρει να κερδίσει. Ζητιανεύοντας, πουλώντας κάτι, καθαρίζοντας τζάμια. Αυτή την εβδομάδα όμως είδα και τον «Τσάρλι Τσάπλιν».

Τον είχα συναντήσει και σε άλλες περιοχές, αλλά ποτέ ξανά εκεί. Να περπατά με το μπαστουνάκι και το καπέλο του και να χαμογελά. Και φυσικά με το χαρακτηριστικό μουστάκι το οποίο του έδινε τη σωστή όψη, για να σου θυμίσει τον γνωστό αλητάκο από τους «Μοντέρνους Καιρούς». Ο αγώνας της επιβίωσης στον σύγχρονο κόσμο! Πόσο επίκαιρο. Πάντα! Τι 1929, τι 2016; Σάμπως τώρα δεν αγωνίζεται η πλειοψηφία για να βρει εργασία σε έναν τόπο όπου η ανεργία είναι στα ύψη;

dromos3Να χαρώ με την πρωτοτυπία και τις επινοήσεις κάποιου που αγωνίζεται να επιβιώσει, ή να βάλω τα κλάματα; Ειλικρινά σκεφτόμουν ποια έπρεπε να είναι η φυσιολογική αντίδρασή μου. Αλλά τελικά δεν έκανα τίποτα. Ίσως να συνήθισα τις νέες εικόνες, όποιες κι αν ήταν αυτές και να αδράνησα. Τουλάχιστον δεν βλέπουμε τα ανήλικα παιδάκια που γέμιζαν τους δρόμους ανά πεντακόσια μέτρα και κινδύνευαν. Είτε από τα αυτοκίνητα είτε από τους επιτήδειους οι οποίοι τα εκμεταλλεύονταν.

Λίγη ώρα αργότερα, την ίδια μέρα, σε μία άλλη διασταύρωση (επί της Λεωφόρου Πεντέλης και της οδού Αναπαύσεως) ένας άλλος τύπος την είχε δει μέλος του τσίρκου. Κι έχοντας σταθεί κυριολεκτικά μπροστά στα αμάξια (αν άναβε πράσινο το φανάρι θα γινόταν ένα με την πίσσα κάτω) πετούσε μπαλάκια ψηλά στον αέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμονής μας εκεί. Μια χαρά τα κόλπα του, αλλά επικίνδυνα και μη αποτελεσματικά. Τα έπαιρνε και έφευγε στο τσακ για να μη γίνει χαλκομανία. Πού να προλάβει να ολοκληρώσει το «νούμερό» του και να αποσπάσει και χρήματα; Άλλωστε οι πίσω σειρές ίσα που αντιλαμβάνονταν το σκηνικό και απλά κόρναραν για να αναπτύξουν ταχύτητα.

dromos4

Δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος υπήρξε ποτέ ταχυδακτυλουργός ή μετατράπηκε στην πορεία, αλλά αυτή η ιδιότητα είναι πολυπαιγμένη κάτω από το μεταφορικό της προσωπείο. Κι αυτοί που μας εξαπατούν με δόλους ή τεχνάσματα αντί να εκλείπουν νομίζω ότι πολλαπλασιάζονται.