Από τις πρώτες ημέρες της αεροπλοΐας, η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ προσωπικού εδάφους και πιλότων υπήρξε βασικό ζητούμενο της ασφαλούς πτήσης αεροσκαφών.

Κάθε πληροφορία που μπορεί να έχει ο χειριστής ή να μοιραστεί με το προσωπικό εδάφους μπορεί να είναι κρίσιμη. Σε μια δύσκολη στιγμή μπορεί να σώσει τη ζωή τόσο του προσωπικού του αεροσκάφους όσο και των επιβατών.

Παρόλο που σήμερα η αεροπορική επικοινωνία φαίνεται να είναι πολύ απλή υπόθεση, υπήρξε ένα από τα πιο περίπλοκα θέματα στα πρώτα στάδια της αεροπορίας. Από τις 17 Δεκεμβρίου 1903, όταν οι αδελφοί Wright έκαναν την πρώτη επιτυχημένη πτήση στην ιστορία, η επικοινωνία με πιλότους στον αέρα ήταν μια πραγματική πρόκληση.

Τα οπτικά βοηθήματα όπως οι φωτοβολίδες και οι πινακίδες που κρατούσε το προσωπικό εδάφους χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως μέσα επικοινωνίας. Ωστόσο, η πρώτη ραδιοεπικοινωνία αέρα-εδάφους χρησιμοποίησε τον κώδικα Morse και οι χειριστές χρησιμοποίησαν σύντομα σήματα για να εξοικονομήσουν χρόνο. Στις στιγμές που τα μηνύματα στέλνονταν μέσω τηλεγράφου (στον κώδικα Morse), ένα από αυτά τα σύντομα μηνύματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το γράμμα “R”, το αρχικό γράμμα της λέξης Received, “έλαβα”. Αυτό σήμαινε ότι οι πιλότοι επιβεβαίωσαν ότι είχαν λάβει το μήνυμα που στελνόταν σ’ εκείνους. Το R έγινε συνώνυμο του “Roger” αλλά γιατί δεν επέλεξαν τη λέξη Received. Η απάντηση είναι απλή, έχει λογική εξήγηση. Το 1943, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι πιλότοι διαφορετικών εθνικοτήτων δεν μιλούσαν όλοι αγγλικά. Ήταν τότε που ο όρος έγινε μέρος της διεθνούς «αεροπορικής γλώσσας».

Ο βρετανικός και ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε το ακόλουθο φωνητικό αλφάβητο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

“Alpha, Bravo, Charlie, Delta, Echo, Foxtrot, Golf, Hotel, India, Juliet, Kilo, Lima, Mike, November, Oscar, Papa, Quebec, Romeo, Sierra, Tango, Uniform, Victor, Whiskey, X-Ray, Yankee, Zulu.”

Μπορεί να το έχετε ακούσει σε ταινίες ή στην πραγματική ζωή. Τι σημαίνει όταν οι πιλότοι χρησιμοποιούν τις λέξεις “Roger Wilco;” Μια ακόμα συντομογραφία. Το Roger σημαίνει Received (σ.σ. ελληνικά «Ελήφθη»), το Wilco απλά σημαίνει Will Comply”. Eίναι μόνο η σύντομη λύση για να περιγράψουν τις λέξεις “Will Comply” δηλαδή “θα ακολουθήσω τις οδηγίες σας”.