Του Από μέσα //

Τα μάθαμε όλα. Πόσων χρονών είναι η Πόλα Ρούπα. Πόσο ήταν το 2001, με πόσα κιλά και τι χρώμα και μήκος μαλλιά. Ότι μετά αδυνάτισε και άλλαξε κουπ. Ότι χθες που τη συνέλαβαν είχε τέτοια σιλουέτα και τέτοιο χτένισμα. Όλα τα άχρηστα μας τα είπαν και μας τα ξαναείπαν. Όμως δεν μάθαμε το σημαντικότερο: ότι διεξάγεται ένας υπόγειος πόλεμος με την αρπαγή του 6χρονου παιδιού της.

Απανωτά ρεπορτάζ. Το διαμέρισμα που είχε νοικιάσει και οι γείτονες που θυμούνται το πάααααααρα πολύ σημαντικό: πως το παιδί πλατσούριζε το καλοκαίρι στο μπαλκόνι. Πως έμπαιναν πολλοί εκεί μέσα. Το δώμα της 25χρονης που κατηγορείται για συνέργεια. Το γκαράζ με τα εκρηκτικά και τα καλάσνικοφ (πόσα άραγε;)

15941824_10212306041103181_181007842_n

Όμως, δεν αναδείχθηκε ποτέ το σημαντικότερο: ότι η Πόλα Ρούπα καταγγέλλει αρπαγή του παιδιού της. Και αυτό δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε νόμιμο.

Ψελλίζουν οι συνάδελφοι κάποια λόγια, δίνουν αποσπασματικά τις πληροφορίες: χθες ότι κρατούνταν (το εξάχρονο!) στο τμήμα ανηλίκων της ΓΑΔΑ. Ότι η μητέρα και η αδερφή της συλληφθείσας, ζητούσαν να το πάρουν. Το συμπέρασμα πως δεν τους επέτρεψαν καν να το δουν, το βγάλαμε εκ του πλαγίου. Σήμερα μάς είπαν ότι «φιλοξενείται» στο νοσοκομείο Παίδων. Χωρίς να είναι άρρωστο. Προφανώς, «φιλοξενείται» φρουρούμενο, μην έχετε καμιά αμφιβολία.

Όμως, δεν μας είπαν τα βασικότερα: πως οι γονείς ΔΕΝ είχαν στερηθεί το δικαίωμα κηδεμονίας, άρα οι δικαστικοί λειτουργοί έπρεπε να έχουν διατάξει (ΧΘΕΣ) να πάει όπου η μητέρα όρισε, στη δική της μητέρα δηλαδή. Πως έχει ξεσηκωθεί λαϊκή οργή για το αν το παιδί ανακρίνεται με κάποιο τρόπο (καθόλου δύσκολο). Πως τα  social media (τουλάχιστον) καυτηριάζουν την συμπεριφορά της πολιτικής, της αστυνομικής και της δικαστικής ηγεσίας. Πως ΜΟΝΟ ο Μανόλης Γλέζος στάθηκε και πάλι στο ύψος του κάνοντας μια σκληρή δήλωση, που δεν «έπαιξε» πουθενά.

glitch_sharefile-8

Βεβαίως και η ευθύνη δεν ανήκει αποκλειστικά στους δημοσιογράφους, αλλά επίσης, και κυρίως αν θέλετε, στην κυβέρνηση, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη. Μα αυτές οι επιλεκτικές ευαισθησίες, εκπορεύονται από τις δύο πρώτες και υπηρετούνται από τα ΜΜΕ. Που για μια ακόμα φορά, δέχονται τη δικαιοσύνη α λα  καρτ. (Για να μην αναρωτιόμαστε τι  έχουν τα έρμα τα κανάλια και οι εφημερίδες και ψοφάνε).

Η Πόλα Ρούπα και ο Νίκος Μαζιώτης κατέβηκαν από χθες σε απεργία πείνας και δίψας, προκειμένου να δοθεί ο γιος τους στο συγγενικό περιβάλλον. Η δικαιοσύνη τουλάχιστον, ας μην αποδειχθεί και κουφή, εκτός από τυφλή.

Το δικό μας ρεπορτάζ έξω από το νοσοκομείο Παίδων λέει πως αυτό που γίνεται είναι πρωτοφανές φαινόμενο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Για πρώτη φορά να κρατείται φυλακισμένο εξάχρονο παιδί με την παρουσία και φύλαξη 4 αστυνομικών έξω από το δωμάτιο στο όποιο βρίσκεται. Η φυλάκιση του παιδιού, συμφώνα με τους δικηγόρους που παρίστανται εκεί και με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα θα κρατήσει ως τη Δευτέρα, ημέρα εκδίκασης του θέματος γα την απελευθέρωση του παιδιού.

2-4

Υ.Γ. Αγαπητή Περιστέρα, χρόνια πολλά για σήμερα και καλή  διασκέδαση στην πανέμορφη Αλεξανδρούπολη. Με στενοχωρεί που δεν ένωσες κι εσύ, ως μάνα, τη φωνή σου με όσους από χθες διαμαρτυρόμαστε. Και με στενοχωρεί περισσότερο, επειδή δεν μπορώ να ξεχάσω πως όταν φωτογραφίες του δικού σου ανήλικου παιδιού από τον αγιασμό στον παιδικό σταθμό του είδαν (κακώς) το φως της δημοσιότητας, διαμαρτυρήθηκες έντονα- φτάσαμε μέχρι και να κατηγορηθεί συγκεκριμένος γονιός, μόνο και μόνο επειδή είναι φωτορεπόρτερ. Τώρα;