Ο Ρόι Λιχτενστάιν ήταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς καλλιτέχνες ποπ που γνώρισε ευρύτατη φήμη και δέχτηκε έντονη κριτική για το κίνημα τέχνης που υποστήριξε με τη δουλειά του.

Στο πρώιμο έργο του ο Λιχτενστάιν δήλωσε ότι ενδιαφερόταν τόσο για τις αφηρημένες ιδιότητες των εικόνων του όσο και για το θέμα τους. Ωστόσο το 1961 το ώριμο ποπ στυλ το οποίο εμπνεύστηκε από ταινίες κόμικς, χαιρετίστηκε από μια σειρά κατηγορίες από ανθρώπους της τέχνης ως μπανάλ, στερημένο πρωτοτυπίας και, αργότερα, ακόμη και αντιγραμμένο.

O Ρόι Λιχτενστάιν στο στούντιο του Νέα Υόρκη (1977)

Οι εικονικές εικόνες του από τότε έχουν γίνει συνώνυμες με την τέχνη της Pop – Art και η μέθοδος δημιουργίας τους, η οποία συνδυάζει τις πτυχές μηχανικής αναπαραγωγής και ζωγραφικής με το χέρι, έχει καταστεί κεντρική στην κατανόηση από τους κριτικούς της σημασίας του κινήματος.

Bull III Ρόι Λιχτενστάιν (1973) tate.org

•Η τέχνη του Ρόι Λιχτενστάιν είχε αναφορές στον λαϊκό πολιτισμό σε ολόκληρο τον 20ό αιώνα. Οι μορφές, το θέμα και οι τεχνικές αναπαραγωγής που είναι ευρύτατα γνωστές στη μαζική κουλτούρα φάνηκαν να κυριαρχούν πλήρως στην τέχνη του. Οι εμπνεύσεις του Λιχτενστάιν πρότειναν ελάχιστα ατομικά συναισθήματα του καλλιτέχνη.

 

Ρόι Λιχτενστάιν – Μήλο (1984)

 

Αν και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Λιχτενστάιν κατηγορήθηκε συχνά ότι απλώς αντιγράφει γελοιογραφίες, η μέθοδος του περιλάμβανε κάποια σημαντική μεταβολή των εικόνων που είχε ως πηγές. Η έκταση αυτών των αλλαγών και η λογική του καλλιτέχνη για την εισαγωγή τους υπήρξαν καιρό κεντρικό θέμα των συζητήσεων για το έργο του, καθώς φαίνεται να δείχνει να ενδιαφέρεται κυρίως για την παραγωγή ευχάριστων καλλιτεχνικών συνθέσεων προσπαθώντας να συγκλονίσει τους θεατές μέσα από τη φαινομενική επίδραση του λαϊκού πολιτισμού (ποπ κουλτούρα).

Ρόι Λιχτενστάιν – Best Buddies (1991)

Η έμφαση του Ρόι Λιχτενστάιν στις μεθόδους μηχανικής αναπαραγωγής υπογράμμισε ένα από τα κεντρικά μαθήματα της Pop – Αrt. Ότι όλες οι μορφές επικοινωνίας, όλα τα μηνύματα, φιλτράρονται μέσω κωδίκων ή γλωσσών. Αυτή η εκτίμηση μπορεί επίσης αργότερα να τον ενθάρρυνε να κάνει έργα εμπνευσμένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης τέχνης. Σε αυτά τα έργα υποστήριξε ότι η υψηλή τέχνη και η λαϊκή τέχνη δεν ήταν διαφορετικές. Πως και οι δύο βασίζονταν στους ίδιους κώδικες.

Ρόι Λιχτενστάιν – Aloha (1962)

•Ο Ρόι Λιχτενστάιν γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1923 στη Νέα Υόρκη. Πέθανε, στην ίδια πόλη, σε ηλικία 73 ετών το 1997.

πηγή εικόνων: lichtensteinfoundation.org