«Όλοι μπορούν να γίνουν υπερμαραθωνοδρόμοι. Άσχετα με το πόσο μακριά θα φτάσεις, ο αγώνας κάθε ημέρας είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης και μια ευκαιρία να εξερευνήσεις τι μπορείς να πετύχεις στον αθλητισμό αλλά και στη ζωή». Σκοτ Τζούρεκ

-Εδώ και δύο δεκαετίες ο Σκοτ Τζούρεκ αποτελεί μια εμβληματική προσωπικότητα στο επίπονο άθλημα των υπεραποστάσεων, έχοντας κερδίσει τρεις φορές το Σπάρταθλον, δύο φορές το Μπαντγουότερ (217 χιλιόμετρα) και εφτά φορές στη σειρά τον Αγώνα Αντοχής 160 Χιλιόμετρα Δυτικών Πολιτειών. Το γεγονός ότι τα πέτυχε όλα αυτά ακολουθώντας χορτοφαγική διατροφή κάνει την ιστορία του μοναδική, δείχνει τη δύναμη της σιδερένιας θέλησής του και καταρρίπτει τα στερεότυπα τού τι πρέπει να τρώνε οι αθλητές για βέλτιστη απόδοση.
Στο βιβλίο Eat and Run που έγραψαν ο Τζούρεκ με τον συγγραφέα Στιβ Φρίντμαν, ο πρώτος αφηγείται ιστορίες από τη ζωή του και την καριέρα του, ενώ μοιράζεται πρακτικές συμβουλές και τις vegan συνταγές του. Από τα παιδικά του χρόνια, όταν κυνηγούσε και μαγείρευε για την οικογένειά του που λάτρευε το κρέας έως την αργή μετάβασή του στους δρόμους υπεραποστάσεων (μισούσε το τρέξιμο), τη γνωριμία του με τους Ταραουμάρα και τη χορτοφαγία, ο Σκοτ Τζούρεκ είναι μια πηγή έμπνευσης· είτε πρόκειται να τρέξεις πρώτη φορά είτε θέλεις να διευρύνεις τους διατροφικούς ορίζοντές σου ή απλώς να εξερευνήσεις τα όριά σου.
Μα ποιος τελικά είναι ο Σκοτ Τζούρεκ;
O Σκοτ Τζούρεκ είναι ένας παγκοσμίου φήμης πρωταθλητής των υπεραποστάσεων, ο οποίος ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή. Θέματα για τη ζωή του έχουν παρουσιαστεί στους New York Times, στο CNN, στη USA Today, στη Wall Street Journal, στο περιοδικό EPSN και σε πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης. Είναι κάτοχος του ρεκόρ των 24 ωρών στην Αμερική, καλύπτοντας απόσταση ίση με εξίμισι μαραθωνίους. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει τερματίσει τρεις φορές πρώτος στο Σπάρταθλον. Είναι χορτοφάγος και παθιασμένος μάγειρας, φυσικοθεραπευτής και προπονητής. Ζει στο Κολοράντο.
φωτο ανοίγματος: Λουίς Εσκομπάρ