του Γιάννη Παναγόπουλου
φωτογραφίες Τζωρτζίνα Πιτιανούδη

Ο καλύτερος κρυμμένος άσος του Σταμάτη Κραουνάκη είναι ο Σταμάτης Κραουνάκης. Μπορεί να σου “πει” ένα τραγούδι του Χατζιδάκι και αμέσως μετά να τοποθετηθεί με μουσική και χιούμορ στο “τώρα” με ανεξάντλητη άνεση. Λες και το χτες με το σήμερα δεν είναι “αντίπαλοι” αλλά “συμπαίκτες”.

Και όταν πατάει σκηνή δεν βγαίνουν καπνοί, δεν σβήνουν φώτα, δεν πετάγονται μπαλέτα υποδοχής. Απλώς παίρνει θέση πάνω της μοιράζοντας χαμόγελα. Οι παραστάσεις που οργάνωσε με τη Σπείρα – Σπείρα “Τα Παιδιά τη Σφίγγας” και ανεβαίνουν κάθε Δευτέρα στη “Σφίγγα”, δεν έχουν μόνο μουσική. Η πρόζα, ο σαρκασμός, ο αυτοσαρκασμός διαθέτουν ισόποση αξία με ένα τραγούδι. Και η συμμετοχή του κοινού είναι σαν να παίρνει αξία χορού σε Επιδαυριακό δράμα.

Όσα είδαμε την περασμένη Δευτέρα στη Σφίγγα, όσα θ’ ανέβουν και την επόμενη στη σκηνή του ίδιου χώρου, είναι η αφιέρωση του Κραουνάκη στα νέα παιδιά της Σπείρας που τον συνοδεύουν στις συναυλίες του. Οι “Σπειραίοι” Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Κώστας Μπουγιώτης, Νίκος Σταδιάτης, Γιώργος Στιβανάκης και Χάρης Φλέουρας ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους στη σκηνή δίνοντας πολλάπλά σινιάλα. Το καλύτερο, εκείνο που κράτησα μετά την παράσταση είναι πως δίπλα μου, σου, μας κυκλοφορεί τέχνη, κυκλοφορεί ευαισθησία, κυκλοφορεί δημιουργία.

Οι παραστάσεις στη Σφίγγα έχουν αξία γιατί, πέρα από τις μουσικές σου προτιμήσεις, σε επαναφέρουν στην αξία του απλού. Όταν βλέπεις πως για να στηθεί ένα Κραουνακικό πανηγύρι στη σκηνή αρκούν μόνο τρία- τέσσερα όργανα, η κιθάρα, το μπουζούκι, ένα ηλεκτρικό πιάνο και ένα ακορντεόν, επανέρχεσαι στις ρίζες της διασκέδασης. Μια μουσική πρόζα εκείνο που θέλει για να αναρτηθεί ως αληθινή είναι το άνοιγμα του ανθρώπινου ταλέντου και όχι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην παραγωγή ήχου.

Δεν ξέρω τι θα κάνεις την επόμενη Δευτέρα. Μπορείς να μείνεις σπίτι και στην τηλεόραση να δεις ειδήσεις, τοκ σόου που πολιτικοί θα τσακώνονται ή το ριάλιτι της βραδιάς. Αν θέλεις να δεις τη Δευτέρα σου σαν Παρασκευή βράδυ πήγαινε στο σόου της Σπείρας. Δεν είναι πως απλά θα σου φτιάξει τη διάθεση. Δεν είναι πως θ’ ακούσεις τραγούδια όμορφα. Είναι πως θα αισθανθείς λες και η Αθήνα είναι λίγο καλύτερη από αυτή που περιγράφει η τι–βι.

Οι πρωταγωνιστές

Χρήστος Γεροντίδης: φωνή, καχόνε
Σάκης Καραθανάσης: φωνή, κιθαρόνι, καχόνε, νταούλι
Σταμάτης Κραουνάκης: φωνή, πιάνο
Κώστας Μπουγιώτης: φωνή, καχόνε
Νίκος Σταδιάτης: φωνή, ακορντεόν
Βασίλης Ντρουμπoγιάννης: πιάνο
Βάιος Πράπας: φωνή, κιθάρες, μπουζούκι
Γιώργος Στιβανάκης: φωνή, μαράκες, ντέφι
Χάρης Φλέουρας: φωνή, κέφι, μπρίο, κουταλάκια
Αξεσουάρ και ρούχα η αξεπέραστη Έβελυν Σιούπη

Ενορχηστρώσεις η ομάδα μουσικών
Στον ήχο ο Γιώργος Τσατσούλης
Σχεδιασμός φωτισμού Κώστας Μπλουγουράς
Στα φώτα ο Βασίλης Νικολόπουλος

ινφο
Μουσική σκηνή ΣΦΙΓΓΑ:
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής – Αθήνα
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμές:
15€ στο μπαρ με μπύρα ή κρασί
12€ φοιτητικό και ανεργίας
Τραπέζι: 50€ φιάλη κρασί για δυο άτομα
και 100€ η φιάλη ποτό ανά τέσσερα άτομα