Η λογική “δεν θέλω να το κάνω…αλλά το κάνω” δίνει τον τόνο της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η συρρίκνωση της δημοκρατίας είναι εντυπωσιακή. Ο πολιτικός λόγος εξαντλείται στην πρόταση που άνοιξε το κείμενο.

-Η δεξαμενή των δηλώσεων είναι μεγάλη. Η πιο χαρακτηριστική έγινε προχτές. Από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. Για το θέμα των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές είπε: “Φυσικά και δεν συμφωνούσαμε με το μέτρο αλλά είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες χώρες και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό”. Ε; Οι περισσότερες ώρες εργασίες των εργαζόμενων είναι εκσυγχρονισμός; 

Μα καλά η κυβέρνηση του Σύριζα από πού ήρθε; Τα μέλη της είναι μεταγραφές από το εξωτερικό; Το ωραιότερο του μέτρου είναι πως τα καταστήματα που θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές είναι εκείνα που βρίσκονται σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Έχει ενδιαφέρον πώς ορίζουμε το “τουριστικού ενδιαφέροντος”.  

«Υπάρχει συμφωνία να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα μερικές Κυριακές επιπλέον. Θα ανοίξουν σε τουριστικά μέρη, κυρίως στο Δήμο Αθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά και στον Δήμο Θεσσαλονίκης και γύρω γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το πιάσατε το υπονοούμενο; Τα εκπτωτικά χωριά, τα μαγαζιά outlet, οι αλυσίδες καταστημάτων δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν. Θα λειτουργούν τις μέρες που θέλουν, όχι προφανώς οι εργαζόμενοι. Εκείνοι απλά πρέπει να  δουλεύουν αδιαμαρτύρητα. 

-Η λογική της υφαρπαγής της ψήφου παραμένει στο πλαίσιο του αυτονόητου και με κυβέρνηση αριστεράς. Και ακόμα μια ομάδα εργαζομένων που πίστεψε στις εξαγγελίες του Σύριζα γύρω από ένα ωράριο εργασίας πιο ήμερο από εκείνο που είχε ή βλέπει να διαγράφεται σήμερα μπροστά της, μπορεί να αισθανθεί προδομένη. Δεν είναι καθόλου μόνη. Αλλά ποιος νοιάζεται γι’ αυτό. Η κυβέρνηση μέσα της διαφωνεί. Είναι ο εκσυγχρονισμός που δεν την αφήνει να εκφραστεί.
Το “αριστεράς” σε αυτή την κυβέρνηση μπαίνει σε εισαγωγικά εδώ και καιρό τώρα…
Ο εκσυγχρονισμός είναι ιδέα μεγαλύτερη από τις δικές της. Και φυσικά μεγαλύτερη από όσο αρχικά είχε υπολογίσει…ακόμα μια φορά.