Από τον Γιάννη Παναγόπουλο //

Είναι η συνέχεια μιας παράδοσης; Αν ναι, αν είναι, ο λυρικός ρόκερ Sivert Høyem δεν έχει ιδέα γι’ αυτήν. Λογικό. Την απολαμβάνει χαρίζοντας αισιόδοξα χαμόγελα, καλές λέξεις κάθε φορά που ακούει: Ελλάδα, Έλληνες. Ανήκει στον κύκλο καλλιτεχνών που τους εκτιμάμε ανεξάρτητα της αποδοχής τους εκτός έδρας. Στα 80’s θυμάστε τους,Ολλανδούς Nits; Tους, εκ Πόρτλαντ, Wipers; Μας άρεσαν. Και οι αίθουσες που έπαιζαν ήταν ασφυκτικά γεμάτες κάθε φορά που Αθήνα – Θεσσαλονίκη γράφονταν ως προορισμοί των τουρνέ τους. Δεν είχε σημασία η δημοφιλία τους στην Γερμανία, την Αγγλία, την Πορτογαλία ή το Βέλγιο. Ο Νορβηγός Høyem μάλλον ανήκει στον παραπάνω κύκλο καλλιτεχνών. Και μόλις κυκλοφόρησε το πέμπτο άλμπουμ της καριέρας του. Το λένε «Lioness».

Το πρώτο τραγούδι από το άλμπουμ «Sleepwalking Man» είναι γλυκύτατο. Τα ραδιόφωνα θα το λατρέψουν. Ο Høyem έρχεται για ένα μίνι τουρ στην Ελλάδα τον Απρίλιο. Στη Θεσσαλονίκη θα εμφανιστεί την Πέμπτη 21 Απριλίου στο «Principal Club Theater (Μύλος)». Στον Βόλο, την Παρασκευή 22 Απριλίου στο «Lab Art». Το Σάββατο 23 Απριλίου θα κατέβει στην Αθήνα, Piraeus 117 Academy. Και θα είναι στο Ηράκλειο την Δευτέρα 25 Απριλίου, «Cine Studio». Μιλήσαμε μαζί του. Έχει βαριά φωνή. Και πάντα ζητά χρόνο για να απαντήσει μια εύκολη ή λιγότερο εύκολη ερώτηση.

Σίβερτ 2 Ανοιγμα μόνο αν είναι όλος.-Έχεις ένα νέο άλμπουμ έτοιμο. Μπορείς να περιγράψεις με μια μόνο λέξη το «Lioness»;

-Ε; Μισό λεπτό. Μπορώ να πω κάτι που θα έχει δύο λέξεις. Που θα είναι χρώμα;

-Μα φυσικά και μπορείς.

-Θα έλεγα πως είναι light blue. Ένα θετικό χρώμα.

-Μπορεί να μην έχεις ιδέα γι’ αυτό αλλά πάντα υπήρχε ένα γκρουπ καλλιτεχνών στο οποίο το ελληνικό κοινό πάντα έδειχνε, για τους δικούς του λόγους, ιδιαίτερη προτίμηση. Δεν είχε σημασία τι έκαναν στον υπόλοιπο κόσμο. Τους αγαπούσε για δικούς του λόγους. Έχεις εικόνα για τον τρόπο που το κοινό εδώ σε αναγνωρίζει;

-Υπάρχει ένας ιδιαίτερος σύνδεσμος ανάμεσα μας. Από την πρώτη στιγμή που παίξαμε στην Ελλάδα με τους Madrugada. Ο κόσμος μάς έδινε την αίσθηση πως όσα κάναμε είχαν, έχουν ιδιαίτερη σημασία για εκείνον. Αυτό είναι κάτι πολύ-πολύ σημαντικό. Δίνει νόημα σε έναν καλλιτέχνη να συνεχίζει. Και αυτό οι Έλληνες μου το έδωσαν απλόχερα. Και δεν θα μπορούσα παρά να είμαι ευγνώμων γι’ αυτό . Ξέρεις, πάντα έχει σημασία κάποιος εκεί έξω να ενδιαφέρεται γι’ αυτό που κάνεις. Αυτό είναι η ουσία της έκθεσης. Αυτό ίσως είναι το πιο λογικό πράγμα που θα μπορούσα να πω. Η Ελλάδα είναι το μέρος, εκτός Νορβηγίας, που είμαι περισσότερο γνωστός. Η μουσική μου γνωρίζει απήχηση. Και πριν την πρώτη μου επίσκεψη στην χώρα δεν φανταζόμουν πως θα την επισκεπτόμουν ξανά και ξανά. Σε κάθε τουρνέ που κάνω η Ελλάδα είναι πάντα το highlight της.

Σίβερτ 1-Γιατί οι Έλληνες σου συμπεριφέρονται με τόση ευγένεια; Είναι δυσανάλογο της φήμης τους;

-Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις. Θα προτιμούσα να απαντήσω με ένα παράδειγμα. Κάποια στιγμή ήταν να παίξουμε στο φεστιβάλ «Rockwave». Μισό λεπτό, πότε ήταν αυτό; Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να ήταν 2001. Δεν παίξαμε (λόγω καιρού). Ήταν μια καλή ευκαιρία να μοιραστούμε την ίδια σκηνή με καλλιτέχνες σαν τον Nick Cave. Χρονολογικά από τότε ξεκίνησε η σχέση, η καλλιτεχνική μου σχέση, με την Ελλάδα. Απολαμβάναμε με τους Madrugada και απολαμβάνω κάθε μια από τις επισκέψεις μου στην χώρα. Δραστηριοποιούμαι σε έναν χώρο που δεν υπάρχει κάτι σίγουρο. Αλλά δεν το σκέφτομαι έτσι. Η Ελλάδα είναι μια από τις προτεραιότητές μου.

-Τι σημαίνει η λέξη καριέρα;

-Μπορώ να απαντήσω μόνο για μένα. Είμαι Νορβηγός. Σήμερα ζω στο Όσλο. Προσπαθώ να μην εστιάζω στην τυπικότητά του. Πάντα ήθελα από εμένα, από τους φίλους που δεθήκαμε μουσικά, να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ελπίζω να το καταφέραμε. Ελπίζω να το καταφέρνω. Δεν θεωρώ το ρεπερτόριο μου νορβηγικό. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Η σκηνή της Νορβηγίας είναι πολύ μικρή, σχεδόν κλειστοφοβική. Από παιδί κοιτούσα τη βρετανική, την αμερικανική, τη γαλλική μουσική. Α! Υπάρχει και κάτι ακόμα. Το έχω ξαναπεί. Μερικά από τα 90’s death metal της Νορβηγίας έσπασαν τη μονοτονία της μουσικής της σκηνής. Ήταν αυθεντικά. Μου αρέσουν.

-«Lioness», γιατί η λέαινα έγινε όνομα άλμπουμ σου;

-Θεωρώ πως είναι ένα ρομαντικό άλμπουμ με γερές δόσεις ορχηστρικών αποσπασμάτων. Οι λέαινες έχουν μια έντονη σχέση με την ζωή. Μου αρέσουν.

-Τι είναι αυτό που οπωσδήποτε θα επιδιώξεις να κάνεις το 2016; Σου απομένουν μόλις 9 μήνες να το κάνεις….

-Έχω σχέδια. Και υπάρχει η προοπτική να γίνει κάτι πολύ μεγάλο στην Ελλάδα. Ακόμα το συζητάμε. Είμαστε πολύ κοντά να το κλείσουμε. Θέλω να συνεργαστώ με περισσότερο κόσμο. Νομίζω πως έχω γίνει λίγο βαρετός αυτό το διάστημα. Και θέλω να μεγαλώσω, να ωριμάσω κάνοντας πράγματα με άλλους ανθρώπους.

Σίβερτ 5