Από την Φραντζέσκα Ντόγκα //

 

Καμιά φορά η ζωή στα φέρνει τελείως ανάποδα, τόσο ανάποδα που τελικά πετυχαίνεις τον στόχο σου. Σκέφτομαι εκείνο τον ιδεαλιστή Άγγλο ποιητή που, ενταγμένος στο ναυτικό, ξεκίνησε από τη χώρα του για να δοθεί με πάθος στην δίνη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήθελε να είναι παρών στη φρίκη της μάχης, να παλέψει ηρωικά με σώμα και ψυχή, να αφυπνίσει με τα γραπτά του και να πεθάνει, αν χρειαστεί, σαν αληθινός πατριώτης. Όμως, το πολεμικό ένστικτο αλλά και το ταλέντο του στην ποίηση δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν. Ο νεαρός “Απόλλωνας με τα χρυσά μαλλιά” όπως τον αποκάλεσαν αργότερα, πέθανε στα 28 του από τσίμπημα κουνουπιού. Δυστυχώς όχι και τόσο ηρωικά. Κατά τύχη όμως άφησε την τελευταία του πνοή και θάφτηκε σε μια φιλόξενη γη, μαγική σαν παραμύθι, ρομαντική όπως η ψυχή του. Σε μια ξένη γη όπου όμως αγκαλιάστηκε από όμορφους ανθρώπους, για να γίνει ο μύθος τους και να κερδίσει τελικά τη θέση που του άξιζε στην αιωνιότητα. Στη Σκύρο, όποιον ντόπιο κι αν συναντήσεις, θα σου δείξει τον δρόμο για την πλατεία “Rupert Brooke”*  όπου θα τον δεις στέκει περήφανος, περιτριγυρισμένος ουρανό και θάλασσα.

 

Άνοιξη στη Σκύρο με το ποδήλατο.

Αναζητώντας ένα όμορφο νησί που θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε, μόνο με το ποδήλατό μας, για ένα τριήμερο, καταλήξαμε στη Σκύρο. Λίγοι γνωρίζουν αυτό το νησί των Σποράδων κι εμείς πραγματικά ξεκινήσαμε γεμάτοι απορία για το τι θα συναντούσαμε. Ταξιδέψαμε ως στην Κύμη με το αυτοκίνητο και ύστερα πήραμε το πλοίο μόνο με τα ποδήλατά μας για Σκύρο.Φτάνοντας στο λιμάνι ξεκινάμε για τη χώρα που δεν είναι και πολλά χιλιόμετρα μακριά.

 

Η πανέμορφη χώρα της Σκύρου που θυμίζει Κυκλάδες.

fragilemag_1

 

Τι υπέροχη εμπειρία να χαθείς μέσα στα ελικοειδή σοκάκια της!

fragilemag_2

 

Να φτάσεις ψηλά στην πόλη και να σταθείς και, δραπετεύοντας απ΄ τις ταράτσες, να θαυμάσεις από πάνω τις αυλές.

fragilemag_3 fragilemag_4

 

Η κυρία Ειρήνη μάς μιλάει για τον Μπρουκ, για το πώς κατάφερε να μπολιάσει τους ντόπιους, την αγάπη του για την ποίηση. Τέλος, δεν χάνει την ευκαιρία να μας απαγγείλει και δικά της ποιήματα.

fragilemag_5

 

Ύστερα μας καλεί στο σπίτι της για να ρίξουμε μια ματιά στην παραδοσιακή διακόσμηση. Όλα τα σπίτια του νησιού χωρίζονται σε δύο επίπεδα. Μια μικρή ξύλινη σκάλα οδηγεί στο υπνοδωμάτιο που ονομάζεται “σοφάς”.

fragilemag_6

 

Συνεχίζουμε για την πλατεία Μπρουκ, για να κατηφορίσουμε ύστερα στις πιο φημισμένες παραλίες, τον Μώλο και τα Μαγαζιά.

fragilemag_7

 

Ο Μώλος με φόντο τη χώρα.

fragilemag_8

 

Όλο το νησί μυρίζει λουλούδια που ανθίζουν ακόμα και στην άμμο.

fragilemag_9

 

Ένας μύλος στολίζει μια παραλία στη βόρεια πλευρά.

fragilemag_10

Μια καταπράσινη παραλία-έκπληξη στη δυτική πλευρά του νησιού.

fragilemag_11Το ταξίδι με το πλοίο από Κύμη για Σκύρο είναι μόνο μιάμιση ώρα. Η αλήθεια είναι όμως ότι, για να βρεις ένα τόσο αγνό, εξωτικό, πλούσιας παράδοσης νησί θα πρέπει να ξοδέψεις πολλές ώρες ταξιδεύοντας στο Αιγαίο. Οι δρόμοι είναι ασφάλτινοι, τέλειοι για το ποδήλατο, οι ακρογιαλιές και τα τοπία εκπληκτικά, όπως επίσης και τα αρώματα του νησιού. Αγριολούλουδα, θυμάρι και πεύκο. Ακόμα κι αν δεν είσαι ποιητής, κάτι θα σκαρφιστείς να γράψεις γι’ αυτήν την εμπειρία.

 

* Ρούπερτ Μπρουκ. www.sansimera.gr