Από την Αγγελική Κώττη //

Χρυσά, εντυπωσιακά, με έμπνευση από την Ελλάδα. Πρόκειται για τρία εκθέματα που θα μαγεύουν τον επισκέπτη από αύριο Παρασκευή 11 Μαρτίου στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης. Μπορεί ο καθένας να τα δει, και, αν θέλει, να δει μόνο αυτά, και μάλιστα εντελώς δωρεάν. Στον χώρο έκθεσής τους φτάνει κανείς χωρίς εισιτήριο.

Τα εκθέματα, που θα τοποθετηθούν σε τρεις χωριστές προθήκες, ώστε να ανδεικνύεται το καθένα, είνα μια σκυθική φιάλη, ένα αγγείο με παράσταση Ηρακλή και ένα περιδέραιο. Αποτελούν αντιδάνειο από ένα μεγάλο ρωσικό μουσείο, το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, στο οποίο το Μουσείο Ακρόπολης έστειλε μια Κόρη ως προάγγελο της ελληνικής έκθεσης για το Βυζάντιο. Θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι και τον Οκτώβριο και πίσω τους, σε γιγαντοοθόνη, θα προβάλλεται οπτικό υλικό με πληροφορίες.

2016-03-10-15-55-15Οπως λέει ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, τα τρία χρυσά τεχνουργήματα σκυθικής προέλευσης –μία φιάλη, ένα αγγείο κι ένα περιλαίμιο– ανήκουν στον 4ο αιώνα π.Χ. Εχουν εντοπισθεί στον βασιλικό τάφο Kul Oba της Κριμαίας. Ο τάφος είχε κατασκευαστεί μεταξύ 400 και 350 π.Χ, ανασκάφηκε το 1830, και ήταν γεμάτος σκυθικούς θησαυρούς. Ανάμεσά τους ήταν η χρυσή φιάλη, το αγγείο με παράσταση Ηρακλέους και το βαρύ περιδέραιο που αποστάλθηκαν στην Ελλάδα. Τα αριστουργήματα αυτά της μεταλλοτεχνίας φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες αποίκους στην Κριμαία, με τους οποίους οι Σκύθες νομάδες είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις.

IMG_20160310_154834Βρέθηκαν επίσης χρυσές παραστάσεις σε πλάκες της οροφής, κοσμήματα, αγγεία από χρυσό και ασήμι κ.α. Ο βασιλιάς είχε ταφεί με πολλά κοσμήματα και αγγεία, όλα χρυσά, μέσα σε μια σαρκοφάγο από ξύλο και ελεφαντόδοντο, μαζί με μια γυναίκα. Η γυναίκα ήταν κι εκείνη καταστόλιστη και ανάμεσα στα κτερίσματά της είχε και κοσμήματα από κεχριμπάρι. Τέλος, σε μια γωνιά είχε ταφεί και ένας σκλάβος με πολύ ταπεινά, πήλινα κτερίσματα.

Η Ελλάδα και η Ρωσία προγραμματίζουν για το έτος 2016 σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών φιλίας και συνεργασίας. Μέρος των εκδηλώσεων είναι η διοργάνωση αρχαιολογικών εκθέσεων, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στο ελληνικό και το ρωσικό κοινό να γνωρίσει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού των δύο χωρών.

2016-03-10-15-47-00