Του Γιάννη Παναγόπουλου //

Η κίνηση Stop Mare Mortum ξεκίνησε πριν τέσσερις μήνες. Σκοπεύει να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινή γνώμη για το τεράστιο θέμα που δημιουργεί η έλλειψη ανθρωπιάς στα μεσογειακά σύνορα της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική. Η ιδέα μας είναι να μπορέσουμε να δείξουμε το “πρόσωπο” των 23.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο από το 2000 μέχρι σήμερα, θύματα της ευρωπαϊκής εξωτερικής και μεταναστευτικής πολιτικής της “Ευρώπης- Φρουρίου”. Yπό αυτή την έννοια, deadline είναι η συγκέντρωση αυτού του ασύλληπτου αριθμού έργων: ένα για κάθε άνθρωπο… Στον Σόλη Μπαρκή αρέσουν οι δημιουργίες εικόνων και η μουσική των κρουστών. Όσα συμβαίνουν στην θάλασσα της Μεσογείου τον κινητοποίησαν. Έφτιαξε την δική του εικόνα για την δράση «Stop Mare Mortum» και μας διηγήθηκε το πώς έφτασε στην δημιουργία της.

«Αφορμή για την δημιουργία της εικόνας αυτής υπήρξε το κάλεσμα από έναν φίλο, που ήταν από τους διοργανωτές αυτής της κίνησης, η βροχή των ειδήσεων και των εικόνων από αυτά που κάθε μέρα συμβαίνουν στην “γειτονιά μας”. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος, δυο – τρεις ώρες αν θυμάμαι καλά για να φτιάξω την εικόνα μου. Η ιδέα έτρεξε πολύ γρήγορα και η αίσθηση της δοκιμασίας που περνάει τόσος κόσμος ήταν πολύ έντονη. Έντονη ήταν και η διάθεση για αυτοκριτική, καθώς η τάση να κλείνουμε τα αυτιά στις φωνές της ανάγκης είναι πάντα παρούσα! Η εικόνα επιβάλλεται. Συχνά τρέχει πιο γρήγορα από τις λέξεις. Τις προλαβαίνει..

medi refugees

Μεσόγειος..Γεωγραφία, αρχαίοι πολιτισμοί, εμπόριο, πληροφορίες, αλλά και ευδαιμονία, διακοπές, η πάντα μαγική θάλασσα, που ξεπλένει την κούραση, τις έννοιες, τις σκέψεις, τα πολλά βάρη. Εικόνες καλοκαιριού, ήλιου, ήχοι, μουσικές, διασκέδαση, φυγή από τις πραγματικότητες, αλλά και μια τόσο δυνατή πραγματικότητα από μόνη της..Τώρα οι εικόνες αυτές σκοτεινιάζουν, η άλλη, η δύσκολη πλευρά του νομίσματος αναδύεται και μαζί με αυτή η ώρα της ευθύνης και της πράξης. Τώρα Μεσόγειος δεν σημαίνει μόνο ηλιοθεραπεία, αλλά και κρύο, σώματα στη θάλασσα. Η συνάντηση των πολιτισμών και των παραδόσεων δεν είναι πάντα ανώδυνη..Κάποιες φορές οι φωνές και οι εικόνες σε καλούν να δεις κατάματα την άλλη πραγματικότητα και να κάνεις κάτι γι’ αυτή. Και ίσως δεν είναι τόσο δύσκολο όσο στην αρχή δείχνει…»

 

Ποιος είναι ο Σόλης Μπαρκή;

solis

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολείται με την εικονογράφηση και τα κόμικς. Σαν μουσικός, ειδικεύεται στα κρουστά όργανα από όλο τον κόσμο, στο didgeridoo και τα ηχητικά αντικείμενα. Έχει διδαχτεί μεσογειακά, αφρικάνικα και περσικά κρουστά από τους Μιχάλη Κλαπάκη και Λευτέρη Γρηγορίου. Έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με τους Mίμη Πλέσσα , Μιχάλη Νικολούδη, Βασίλη Ρακόπουλο, Ross Daly,Omar Faruk Tekbilek, Νένα Βενετσάνου, Κρίστη Στασινοπούλου, Βαγγέλη Φάμπα ,Νίκο Τουλιάτο, Αλκη Καλούμενο, Παναγιώτη Στέφο, Νίκο Ξυδάκη, Nότη Μαυρουδή, Αναστασία Μουτσάτσου και άλλους μουσικούς και χορογράφους, όπως και με θεατρικές ομάδες όπως το «Εθνικό Θέατρο», το «Θεσσαλικό» Θέατρο, το «Θέατρο της Άνοιξης». Έχει ασχοληθεί με παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών, μαζί με τις Μελίνα Καρακώστα, Μάνυα Μαράτου, Αγνή Στρουμπούλη. Δισκογραφικά, κυκλοφορεί μία συνεργασία του με την Lamia Bedioui, με τίτλο «Fin’Amor» αλλά και πολλοί άλλοι δίσκοι, στους οποίους συμμετέχει.

 

Stop Mare Mortum. Όλοι μπορούν να πάρουν μέρος. Πληροφορίες συμμετοχής >> εδώ