Από τον Γιώργο Κουλούρη //

Το κόλπο έχει νέες ιδέες, νέα μέλη και μερικούς «περιφερειακούς» τρελούς που το πιστεύουν πολύ.

Ο αντίκτυπος του λουκέτου στην Creep εξελίχτηκε σε πολύ σοβαρότερο αρνητικό παράγοντα απ’ ό,τι αρχικά είχαμε υποθέσει. Εκτός του θαψίματος του «Fell Frozen» που ήταν ένα πολύ γερό χτύπημα για την ισορροπία του γκρουπ, αισθανθήκαμε ότι ένας κύκλος έκλεινε και τα νέα δεδομένα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά. Πλέον αναγκαία ήταν και  η ύπαρξη μόνιμου πληκτρά. Αποφασίστηκε λοιπόν «στροφή σε άλλους, λιγότερο σκοτεινούς δρόμους», μια και η πορεία αυτή οδήγησε να έχουμε στα χέρια μας έτοιμο ένα πάρα πολύ σκοτεινό άλμπουμ (που ποτέ δεν βγήκε σε βινύλιο αλλά ακούστηκε σε κάποια live,Κύτταρο) – οι συνθέσεις αυτές είχαν αρχίσει πλέον να επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία μας.

thumbnail_2-1 thumbnail_2-2

Τελικά εντάξαμε όχι έναν αλλά δύο πληκτράδες, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για δημιουργία ανώτερη και των μεγαλύτερων προσδοκιών μας. Ο Μάκης Μπιθημήτρης και ο Βασίλης Κράλλης εμπλούτισαν το εύρος της μουσικής που θα ακολουθούσε, εξασφαλίζοντας επιπλέον στα λάιβ την πλήρη «ακουστικότητα» των δύο προηγούμενων άλμπουμ μας. Με «οδηγό» τον τρόπο ηχογράφησης του Fell Frozen, και σταδιακή ολοκλήρωση σε χρόνο ανάλογο με τη χρηματοδότηση που προσέφεραν οι αμοιβές από τα λάιβ, ξεκινήσαμε το τρίτο μας άλμπουμ, ολοκληρώνοντας ένα demo με υψηλές όμως προδιαγραφές στο ολοκαίνουριο «Blue Moon» (του Χρήστου Μανωλίτση πάλι!), με τέσσερα τραγούδια, υλικό που θα αποτελούσε βάση για το καινούριο μας άλμπουμ. Το demo ηχογραφήθηκε τον Οκτώβριο του 1987. Όμως, με τρόμο ανακαλύψαμε ότι οι απαιτήσεις σε ώρες που χρειαζόμασταν για την ολοκλήρωση αυτού του άλμπουμ ήταν εντελώς ανέφικτες, λόγω παντελούς έλλειψης του απαιτούμενου budget, με αποτέλεσμα το demo μας να παραμείνει μετέωρο για μήνες….

thumbnail_2-4 thumbnail_2-5 thumbnail_2-6Μια απροσδόκητη, μαγική ακόμα, αντιστροφή έφερε κυριολεκτικά τα πάνω–κάτω, όπως άλλωστε συνέβαινε συχνά, αλλά με θετικό αυτή τη φορά πρόσημο. Με τη μεσολάβηση της Γωγώς Δαλίδου και της Ζέτας Καραγιάννη, που ήταν δύο πολύ καλές μας φίλες, εμφανίστηκε ξαφνικά ο Αχιλλέας Νίτσιος, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να αναλάβει (τον υπνώτισαν;) όλα τα έξοδα ηχογράφησης που απαιτούνταν, όσος χρόνος και αν χρειαζόταν για την ολοκλήρωση του τρίτου (και για μένα του πιο αγαπημένου) μας L.P.. Ενθουσιασμένοι (και απορημένοι) ριχτήκαμε κυριολεκτικά στην πιο παράξενη, τέλεια δοκιμασία για το South Of No North.

thumbnail_2 thumbnail_3Τα εξοχικά σχεδόν Βριλήσσια όπου βρίσκονταν το «Blue Moon» έγιναν για εβδομάδες το δεύτερο σπίτι μας. Χρειάστηκαν, υπολογίζω, συνολικά πάνω από 200 ώρες studio. Το άλμπουμ με την ολοκλήρωσή του μας είχε αφήσει «αποσβολωμένους», εκτός των συνθέσεων και λόγω της εξαιρετικής παραγωγής, παρουσία του Fill Scars (YellOYell) ο οποίος έπαιξε κιθάρες στου «House Of Breath» και μας χάρισε μια εντελώς ιδιαίτερη εμπειρία. Η Wipe Out (σ.σ. δισκογραφική εταιρία) ανταποκρίθηκε με προθυμία, νομίζω, στην πρόταση για συνεργασία (μέχρι και ειδικό τύπου χαρτιού για το εξώφυλλο είχαμε ζητήσει) και το άλμπουμ, επιτέλους κυκλοφορεί στα μέσα του 1989.

Από το λάιβ των Overalt? (μέλη των South Of No North) στο Death Disco

Από το λάιβ των Overalt? (μέλη των South Of No North) στο Death Disco

Το L.P. αυτό, το South Of No North, το υποδέχτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό το κοινό μας, κάτι που βεβαίως περιμέναμε. Αλλά την αίσθηση του απόλυτα επιτυχημένου εγχειρήματος συμπλήρωσαν οι διθυραμβικές πλέον κριτικές που μας πρόσφεραν και την «de facto» αναγνώριση την οποία περιμέναμε από το «Lacrimae Christi», το πρώτο μας άλμπουμ. Κατόπιν βέβαια ακολούθησε η μαρτυρική, ως συνήθως, κοπή του βινυλίου, που υποβάθμισε για ακόμα μια φορά την ποιότητα της ηχογράφησης.

Για την ιστορία: Συνέβαλαν πολλοί. Η Κατερίνα Neyfelt με σαγηνευτικά backing vocals στο «Silver Rain» και κυρίως στο «SHALALA». Οι George K.,Fivos , Βασίλης Κράλλης, με backing vocals στο «House Of Breath», ο Χρήστος Μανωλίτσης σε ρόλο «σκοτεινού οικοδεσπότη» στην αρχική πρόταση του «Pro Cabaret». Ο George K. στην ακουστική κιθάρα, επίσης το «House Of Breath» Το SONN Crew Νικολάου, Λάππας, Δαμουλής που παραβρέθηκε σε πολλές από τις ημέρες ηχογράφησης όπως και ο Ορέστης Δαβίας, μαζί με την υπόλοιπη μπάντα, πολλά θα έχουν να θυμούνται από εκείνες της περιβόητες νύχτες στο στούντιο…

Αρχική ιδέα στα «Angel», «SHA – LA – LA», «Silver Rain», «Death by Stereo», «ProCabaret», «House of Breath» από George K.

«Something Good» από Michael C.

Στίχοι – δημιουργία και ερμηνεία φωνητικών από τον Ανδρέα Γρηγοριάδη.

 

*Απόσπασμα από «South Of No North – A Fairy Tale»

South Of No North – «House Of Breath»

South Of No North – «ProCabaret».

South Of No North – «Angel»

 

 

*Απόσπασμα από «South Of No North – A Fairy Tale»