Από τη Δώρα Μακρή // *

Αν ο Μαριάνο Ραχόι είχε μία κρυφή ελπίδα για αποχές στη δεύτερη ψηφοφορία της Παρασκευής, τότε σίγουρα σήμερα την αποχαιρέτησε. Και έφυγε πλέον από το ισπανικό κοινοβούλιο με περισσότερους εχθρούς απ’ όσους είχε όταν άρχιζε χθες την ομιλία του. Το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας δεν του δίνει πλέον καμία δυνατότητα να ελπίζει ότι την Παρασκευή θα βρεθούν 11 βουλευτές που θα απέχουν.

Με 180 ψήφους κατά, 170 υπέρ και καμία αποχή η ψηφοφορία διεξήχθη όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί. 137 ψήφοι του Λαϊκού Κόμματος, 32 των Θιουδαδάνος και 1 των Καναρίων Νησιών είπαν “ναι” στον Μαριάνο Ραχόι. Δεν αρκούσαν όμως για τον μαγικό αριθμό των 176 της απόλυτης πλειοψηφίας, που θα του έδινε τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Pedro_Sánchez_2015i_(cropped)Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, έκλεισε την πόρτα σε οποιαδήποτε ελπίδα – τωρινή η μελλοντική – τού Ραχόι για να κυβερνήσει. Στα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα της ομιλίας του άφησε ξεκάθαρο ότι ούτε τώρα, ούτε ποτέ, το σοσιαλιστικό κόμμα θα κάνει πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι. Ύφος που υιοθέτησε σε ολόκληρη την ομιλία του. Και που ικανοποίησε ιδιαίτερα τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος δήλωνε ότι “ευτυχώς ο Σάντσεθ δεν υπέκυψε στις παντός τύπου πιέσεις.” Είτε αυτές προέρχονταν από τους βαρώνους του κόμματος ή ιστορικά στελέχη του όπως ο Φελίπε Γκονθάλεθ, είτε από οικονομικά κέντρα ή ακόμα κι από τις αγορές.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, απέφυγε επιμελώς όλο το τελευταίο διάστημα οποιαδήποτε δήλωση στον Τύπο για τις μελλοντικές του κινήσεις και το ίδιο έπραξαν και πράττουν μέχρι σήμερα τα βασικά στελέχη του κόμματος. Κάτι που θα τηρήσουν μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή. Στο μεταξύ οι Ουνίδος Ποδέμος επαναφέρουν την πρότασή τους να αναλάβει πρωτοβουλία ο Σάντσεθ για σχηματισμό κυβέρνησης αριστεράς. Το ίδιο κάνουν και πολλές κινήσεις πολιτών, καλλιτεχνών και διανοουμένων που δημόσια πλέον εκφράζονται και η παλιά πρόταση, αναζωπυρώνεται.

Υπάρχει όμως το προηγούμενο της αποτυχημένης απόπειρας πριν λίγους μήνες με σοβαρά λάθη κι από τις δύο πλευρές (Σοσιαλιστές και Ουνίδος Ποδέμος) που έριξε στα βράχια αυτή την προοπτική. Μόνο που οι συνθήκες τότε ήταν διαφορετικές και ο Μαριάνο Ραχόι μην έχοντας συμμάχους δεν είχε αποδεχτεί την διερευνητική εντολή του βασιλιά με αποτέλεσμα να δοκιμάσει την τύχη του ο Σάντσεθ που απέτυχε.

Η εμμονή του Ραχόι στην ομιλία του για το “ισπανικό έθνος” προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από τους Βάσκους και τους Καταλανούς εθνικιστές και αριστερούς και οι εχθροί του πλέον αυξήθηκαν. Την ίδια ώρα όμως επιμένει να μην υποχωρεί, όπως ισχυρίζεται, ακόμα κι αν γίνουν τελικά τρίτες εκλογές.

rajoy

Σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα δίνεται ένα περιθώριο δύο μηνών από την πρώτη ψηφοφορία ( τη σημερινή) προκειμένου ο βασιλιάς να αναθέσει σε κάποιον άλλον το σχηματισμό κυβέρνησης. Αρα λοιπόν απομένουν δύο ακόμα μήνες διεργασιών που ή θα οδηγήσουν σε μία κυβέρνηση αριστεράς ή στις 31 Οκτωβρίου θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 25 Δεκεμβρίου. Μπροστά σ αυτό το ενδεχόμενο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του Λαϊκού Κόμματος, προτείνουν τροπολογία για να μην συμπέσουν οι εκλογές με την ημέρα των Χριστουγέννων.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτή τη φορά θα επισπευσθούν οι διαδικασίες αφού είναι απαραίτητη η ψήφιση των προϋπολογισμών του 2017 μέσα στον Σεπτέμβριο ή αν θα αποφασιστεί η παράταση των προϋπολογισμών του 2016 για μετά τις εκλογές. Επιπλέον στις 25 Σεπτεμβρίου διενεργούνται εκλογές στη Γαλικία και στη Χώρα των Βάσκων. Και στις αρχές Οκτωβρίου η όποια ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει υπόμνημα στις Βρυξέλλες για την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Το μόνο θετικό στην σ’ αυτή τη χώρα, που εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε μία διαρκή προεκλογική εκστρατεία είναι ότι το κράτος λειτουργεί. Λόγω του ιδιότυπου καθεστώτος των 17 αυτόνομων περιοχών της -ένα σχεδόν ομόσπονδο σύστημα-ο ισπανός πολίτης δεν επηρεάζεται άμεσα από την απουσία κεντρικής κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχει ψηφιστεί ούτε ένας νόμος στο ισπανικό κοινοβούλιο. Δημιουργείται όμως η αναμενόμενη κούραση των πολιτών και η δυσπιστία σε ό,τι αφορά στους εκλεγμένους εκπροσώπους τους.

Τις τρίτες εκλογές τις απεύχονται όλοι οι πολιτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους. Ομως κάθε μέρα που περνά έρχονται όλο και πιο κοντά…

ispania anoigma

*Πηγή: www.facebook.com/dora.makri