της Ματίνας Μπουσδούκου //

Στον Πειραιά, στα Μανιάτικα, υπάρχουν δύο – τρία μπηγμένα βαθιά στις καρδιές των ανθρώπων τοτέμ. Το πρώτο, το πιο γνωστό, το πιο σταθερό είναι η αγάπη για τον Ολυμπιακό. Τα δύο επόμενα είναι η εκτίμηση της γειτονιάς στο πρόσωπο του πρώην δημάρχου, φωτεινό παράδειγμα εργατικότητας διορισμένου από τη χούντα, Αριστείδη Σκυλίτση και ο Βασιλιάς. Το ανεπτυγμένο πάθος για τον δεύτερο είναι υπερκομματικό. Γιατί άραγε;

Ο άρχοντας
Ο Αριστείδης Σκυλίτσης, ο δήμαρχος του Πειραιά που τοποθετήθηκε από τη Χούντα το 1967 για να «πέσει» μαζί της το 1974, αποτελεί για τους κατοίκους των Μανιάτικων έναν πραγματικό ήρωα. Γι’ αυτό και την φράση «Είμαστε Σκυλιτσικοί και θα είμαστε Σκυλιτσικοί» μπορεί να την ακούσεις ακόμη και σήμερα. «Ο δήμαρχος των λουλουδιών και των σιντριβανιών», όπως τον αποκαλούν οι Μανιάτες, «ζωγράφισε» τον Πειραιά. «Μα καλά, είναι δυνατόν να μην ξέρεις τι έκανε για εμάς;», θα σε ρωτήσουν με έκπληκτο βλέμμα αναφέροντας με συνοπτικές φράσεις το έργο του δήμαρχου της Χούντας: «Πολέμησε την άναρχη δόμηση ρίχνοντας όσα σπίτια έκλειναν τους δρόμους. Έφτιαξε το Σκυλίτσειο θέατρο στον Προφήτη Ηλία, δεν καταχράστηκε δραχμή από τον δήμο, χάλασε χρήματα από τη δική του περιουσία, αναβάθμισε την δημοτική αρχή. Να φανταστείς ότι ακολουθούσε με τη γαλάζια Mercedes του από πίσω τα φορτωμένα από οδοκαθαριστές με λευκά γάντια, απορριμματοφόρα, προκειμένου να καθαρίσει τον Πειραιά. Και το σημαντικότερο: Παρότι οι «αγαπητικοί» της Τρούμπας ήταν από τη δεκαετία του ’30 δικά μας παιδιά, Μανιάτες, αυτός κατάφερε να κλείσει τα κόκκινα σπίτια και να ανάψει λευκό φως στην περιοχή. Και να σου πω και κάτι άλλο που δεν το ξέρει κανείς; Όταν ο Σκυλίτσης έβαλε με τη Μεταπολίτευση υποψηφιότητα σε σύννομες εκλογές ήταν ο πραγματικός νικητής. Οι λίγες ψήφοι που του στέρησαν το αξίωμα ήταν «μαυρισμένες» από τους δικαστικούς αντιπροσώπους…»

Persona Symbol
Στα Μανιάτικα ο βασιλιάς είναι θεσμός. Ακόμη και σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που θα σου πουν: «Ας ξαναδώ τον Κωνσταντίνο στην Ελλάδα κι ας χάσω το ένα μου μάτι. Δεν με ενδιαφέρει!» Ο έρωτάς τους για τον βασιλιά ξεκίνησε με ένα μίσος: Οι Μανιάτες, όταν ήρθε ο Όθωνας στην Ελλάδα, αντέδρασαν σκληρά. Εκείνος έστειλε τάγμα για να τους καθυποτάξει χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα. Οι Βαυαροί αντιβασιλείς του Όθωνα βρήκαν όμως τον τρόπο να το κάνουν: Τους μοίρασαν προνόμια και τίτλους, τα περισσότερα από τα οποία ήταν εικονικά, καταφέρνοντας έτσι να τους κάνουν βασιλικότερους του βασιλέως. Χαρακτηριστικό είναι το φαινόμενο των Μανιατών που ψήφιζαν Βενιζέλο την ίδια στιγμή που πάνω από το προσκέφαλό τους είχαν σαν εικόνισμα τη φωτογραφία του Βασιλιά.