Στέρεο Νόβα. Τους θυμάσαι; Στις 4 Μαΐου κυκλοφορούν νέο άλμπουμ. Το λένε «Ουρανός». Ήδη το πρώτο τραγούδι της δουλειάς, η «Ισορροπία», ακούγεται στο ραδιόφωνο. Το ντουέτο έχει ηχογραφήσει 14 νέα τραγούδια.
Οι Στέρεο Νόβα μουσικά υπήρξαν ό,τι πιο σημαντικό δημιουργήθηκε στην Αθήνα στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Από το «πουθενά» των δυτικών προαστίων, το Περιστέρι, τη γειτονιά όπου ζούσε το ντουέτο των Κωνσταντίνου Βήτα και Μιχάλη Δέλτα, ηχογράφησαν electro με ελληνικό στίχο που κατάφερε να συγκινήσει με την αμεσότητά του το σύμπαν των εικοσάρηδων της εποχής. Πριν το διαλύσουν, το 1997, κατάφεραν να μιλήσουν ποιητικά, απλά και κατανοητά σε μια γενιά ανθρώπων όπως κάνεις δεν μπόρεσε στο παρελθόν. Η επιτυχία τους ήταν απρόσμενη. Τη δεκαετία του 1990 κυκλοφόρησαν ως το πιο πετυχημένο μυστικό της πόλης. Μάρκετινγκ για εκείνους ήταν οι κουβέντες των καθημερινών νέων ανθρώπων γύρω από τους στίχους του Κωνσταντίνου Βήτα. Οι Στέρεο Νόβα κατάφεραν να γεμίζουν χώρους όπως το θρυλικό κλαμπ «Ρόδον» της οδού Μάρνης χωρίς εμπορική υποστήριξη. Την ίδια στιγμή που οι δισκογραφικές εταιρείες της εποχής έδιναν εκατομμύρια δραχμές σε σκηνοθέτες για να φτιάξουν βίντεο κλιπ καλλιτεχνών τους, εκείνοι κινηματογραφούσαν τον εαυτό τους χρησιμοποιώντας ερασιτεχνικές VHS κάμερες, παράγοντας ποπ τέχνη μηδαμινού μπάτζετ.

Ο «Ουρανός» κυκλοφορεί 21 χρόνια μετά την πρώτη διάλυση του ντουέτου, που παρουσιάστηκε και ως τρίο την πιο πετυχημένη του εποχή, των άλμπουμ «Ντισκολάτα» (1993) και «Ασύρματος κόσμος» (1994). Το νέο γύρω από την πιθανή επανένωσή του κυκλοφορούσε γενικά δεξιά και αριστερά, εδώ και λίγους μήνες. Οι φήμες για μια νέα ηχογραφημένη δουλειά του φούντωσαν όταν έγινε γνωστό πως οι Στέρεο Νόβα θα εμφανιστούν το ερχόμενο καλοκαίρι στο Summer Nostos Festival που οργανώνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. To νέο άλμπουμ των Στέρεο Νόβα θα κυκλοφορήσει η πατρινή δισκογραφική εταιρεία Inner Ear. Το ντουέτο σήμερα έχει μια έτοιμη προς χρήση μυθολογία. Οι ραδιοφωνικές συχνότητες θα αποθεώσουν την επάνοδό του. Το κοινό που κάποτε τους αποθέωνε σήμερα μπορεί να μιλά στα παιδιά του για την εποχή που εκπροσώπησε. Το θέμα είναι αν η νέα μουσική που θα κυκλοφορήσει από ένα σύμβολο μιας περασμένης δεκαετίας έχει τη φλόγα που είχε κάποτε. Αν μπορεί να μιλήσει με την ίδια αμεσότητα που μπορούσε να μιλά κάποτε. Αυτό θα το μάθουμε σύντομα, ακούγοντάς το εννοείται.

κάτι από τους Στέρεο Νόβα που κάποτε μας άρεσε πολύ