Πολυσυλλεκτικό και εντός εποχής. Δηλαδή «σφικτό», συγκριτικά με πέρυσι, είναι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών με ονόματα της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, αλλά και ελληνικό άρωμα. Έμφαση δίνεται και φέτος στην ενότητα «Άνοιγμα στην Πόλη», με την Αθήνα και τον Πειραιά να φιλοξενούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Την παρουσίαση έκανε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με τους συνεργάτες του.
Η συναυλία του Sting, η μουσική παράσταση του Bill Murray και του Jan Vogler, αλλά και το live των Calexico ξεχωρίζουν στο Ηρώδειο. Το μεγάλο αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη (ο Γιάννης Μόσχος και η Ρούλα Πατεράκη θα παρουσιάσουν στο πλαίσιό του έργα της) στην Πειραιώς 260 θα είναι σημείο αναφοράς, ενώ στον ίδιο χώρο δίνουν ραντεβού ονόματα της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής, όπως αυτά του Θωμά Μοσχόπουλου, του Κωνσταντίνου Ρήγου, της Άντζελας Μπρούσκου, αλλά και νεότεροι δημιουργοί (Violet Louise, Μάρθα Μπουζιούρη, Ελίζα Σόρογκα).
Στις ξένες παραγωγές συναντάμε το Nature Theater of Oklahoma, το Proton Theatre-Kornél Mundruczó, το Mapa Teatro, και μαζί τους τον αγαπημένο του ελληνικού κοινού Krzysztof Warlikowski. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ενότητα του «χορού» με δημιουργίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, όπως των Αrkadi Zaides, της Χριστίνας Γουζέλη & Paul Blackman, του Bruno Beltrão, της Marlene Monteiro Freitas, των Ηρώ Αποστολέλλη & Αγνής Παπαδέλη-Ρωσσέτου, των Γιάννη Μανταφούνη & Manon Parent, του Boris Charmatz και του Σταύρου Γασπαράτου.

φωτογραφία Evi Fylaktou

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Πέτρος Ανδριανός είπε πως  τα έσοδα του Φεστιβάλ κατά το 2017 ήταν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ και προήλθαν από εισιτήρια και χορηγίες. Στο ταμείο έμειναν περί τα 700 χιλιάδες ευρώ, όμως δεν έχουν αποφασίσει πού θα διατεθεί αυτό το πλεόνασμα, αν και πιθανότερο είναι να πάει σε έργα ενίσχυσης των υποδομών. Επίσης, σημείωσε ότι είναι έτοιμος ο εσωτερικός κανονισμός και το οργανόγραμμα και πως οι συμβάσεις των εργαζομένων θα ανανεωθούν μέχρι να προκηρυχθούν οι θέσεις. Αν χρειαστεί, και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους.
Ο κ. Ανδριανός υπογράμμιζε πως το Φεστιβάλ πρέπει να απογαλακτιστεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη

Ιδιαίτερη σημασία έχει για το Φεστιβάλ «το σφαιρικό και πληθωρικό αφιέρωμα στη σημαντικότερη μεταπολεμική δραματουργό μας, την πρόσφατα χαμένη Λούλα Αναγνωστάκη», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Θεοδωρόπουλος. Το αφιέρωμα διαρθρώνεται σε τέσσερα ξεχωριστά μέρη:

Πρώτον, θα υπάρχει μια μαραθώνια ραδιοφωνικής υφής παρουσίαση του συνόλου του έργου της από τη Ρούλα Πατεράκη, σε μια 7ωρη παράσταση, με τη συνδρομή κορυφαίων ηθοποιών που έχουν σημαδέψει τις πρώτες ερμηνείες των ρόλων της.

Δεύτερον, ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί την «Πόλη», έργο που βρίσκεται στον πυρήνα της δραματουργίας της.

Τρίτον, θα λειτουργήσει μια σκηνογραφημένη, ατμοσφαιρική έκθεση που θα μας εισάγει στον ιδιαίτερο κόσμο της με οδηγό ανέκδοτο αρχειακό υλικό, για το οποίο πραγματοποιείται με ανάθεση του Φεστιβάλ πρωτότυπη έρευνα.

Τέταρτον, θα οργανωθεί ένα συμπόσιο με τη συμμετοχή προσώπων που την περιέβαλλαν: δημιουργοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς.

«Στο θέατρο της Αναγνωστάκη, υπάρχουν δίκτυα υπόγεια, σχέσεις και κινήσεις απεγνωσμένες στην κατεύθυνση μιας διαφυγής από την ιστορία, στην αναζήτηση μιας προσωπικής ελευθερίας. Σε μια στιγμή που φαίνεται αναγκαίο να βρούμε ένα νέο νόημα στη σχέση μας με την ”Πόλη” και τη συλλογικότητα, και που το ελληνικό θέατρο αναζητά μια νέα ποιητική φωνή, το αφιέρωμα στην Αναγνωστάκη πιστεύουμε ότι θα μας εμπνεύσει και ότι θα σφραγίσει με ιδιαίτερο τρόπο το συνολικό πρόγραμμα του ελληνικού θεάτρου στο φετινό Φεστιβάλ», κατέληξε ο κ. Θεοδωρόπουλος.