Μπορούμε ακόμα να παρουσιάζουμε την άνοδο της ακροδεξιάς ως φαινόμενο; Ως πολιτική μόδα; Η εγκατάστασή της στα βουλευτικά έδρανα κοινοβουλίων ανά την Ευρώπη μοιάζει μόνιμη. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι, πλέον, μόνο ένα ελληνικό παράδειγμα. Στο διάστημα που η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής βρισκόταν προφυλακισμένη στις φυλακές Κορυδαλλού, ο Νορβηγός σκηνοθέτης Håvard Bustnes κατάφερε να διεισδύσει στον κλειστό πυρήνα της οργάνωσης και να κινηματογραφήσει «Tα Kορίτσια της Χρυσής Αυγής» παρακολουθώντας την κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου, τη σύζυγο του Γιώργου Γερμενή και τη μητέρα του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, στην προσπάθειά τους να αναλάβουν κεντρικό ρόλο ενόψει των εκλογών του 2015.

To 24o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σε συνδιοργάνωση με το CineDoc, το Moving Docs και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και σε συνεργασία με το Al Jazeera English, το Witness – Al Jazeera, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Aθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Golden Dawn Watch, το Vouliwatch και την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος Jail Golden Dawn, παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ Golden Dawn Girls (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής), σε σκηνοθεσία του Håvard Bustnes (Νορβηγία, 2017).  Το αποτέλεσμα είναι ένα ντοκιμαντέρ που κοιτάζει «μέσα» στα σπίτια, στα γραφεία και την καθημερινότητα των γυναικών γύρω από τα στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ
– Τετάρτη, 18/4, 19:30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα (Σίνα 31) | Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Ψαρρά (Εφ. Συντακτών) και Patrick Strickland (Al Jazeera) σχετικά με την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Η συζήτηση θα μεταδοθεί μέσω Facebook Live.
– Κυριακή, 22/4, 17.00 στον Κινηματογράφο Ααβόρα (Ιπποκράτους 180) | Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ “The Cleaners” (Ελλάδα / 2012), του Κωνσταντίνου Γεωργούση. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, με τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Θανάση Καμπαγιάννη καθώς και με τον τέως Γ.Γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος του Golden Dawn Watch Κωστή Παπαϊωάννου. Η προβολή του “Golden Dawn Girls” θα ξεκινήσει στις 18:30.

Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους
Διάρκεια ταινίας: 94’
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ