Τύπος ερμηνείας στο σινεμά ή το θέατρο που σε έκανε να πιστεύεις πως δεν απείχε από τις διαστάσεις της αληθινής του ζωής. Ο Τάκης Σπυριδάκης, ο “ατίθασος” του Νικολαΐδη στη “Γλυκιά Συμμορία”, ο ακατέργαστος επαρχιώτης στη “Λούφα και Παραλλαγή” του Περάκη, έφυγε σήμερα, Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο. Ο Σπυριδάκης πέρα από ηθοποιός ήταν σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Είχε συμμετάσχει σε 13 ταινίες ενώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο πραγματοποίησε το 1994 με την ταινία “Ο Κήπος του Θεού”, της οποίας έγραψε και το σενάριο. Η ταινία τιμήθηκε με 7 κρατικά βραβεία ποιότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

•Ο Τάκης Σπυριδάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη ερμηνεύοντας έναν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας “Γλυκιά Συμμορία”, σε σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαΐδη (1983). Για την ερμηνεία του εκείνη απέσπασε το ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τον ίδιο χρόνο. Αξιοσημείωτη ήταν και η δεύτερη συμμετοχή του, στη “Λούφα και Παραλλαγή” του Νίκου Περάκη (1984).

Ακολούθησαν η “Πρωινή Περίπολος” (Νίκος Νικολαΐδης, 1986), “Προστάτης Οικογένειας” (Νίκος Περάκης, 1997), “Αυτή η Νύχτα Μένει” (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1999), “Μαύρο Γάλα” (Νίκος Τριανταφυλλίδης, 1999), “Κανείς δεν χάνει σε Όλα” (Διονύσης Γρηγοράτος, 2000), “Φτηνά Τσιγάρα” (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2000), “Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου” (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 2002), “Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο” (Νίκος Περάκης, 2005), “Ισοβίτες” (Θόδωρος Μαραγκός, 2008) και “4 Μαύρα Κοστούμια” (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2009).

•Το 1989 ο Τάκης Σπυριδάκης έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους “Βέρα Κρουζ”, που απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας στο αντίστοιχο Φεστιβάλ, τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και βραβεύτηκε από το Εθνικό Κέντρο Ταινιών της Γαλλίας, το 1990. Τα τελευταία 4 χρόνια πρωταγωνιστούσε στο θέατρο, στο έργο του Γιάννη Τσίρου “Άγριος Σπόρος” στο θέατρο Επί Κολωνώ, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Συμμετείχε σε διαφημίσεις για εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, στην οποία υποδυόταν τον πρόεδρο μιας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Υπήρξε παντρεμένος για 19 χρόνια και είχε αποκτήσει δυο κόρες, την Ήβη και την Μυρτώ.

Απεβίωσε στις 14 Σεπτεμβρίου 2019 σε ηλικία 61 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.