Είναι τέσσερις συναυλίες που μας “λένε” πως το φθινόπωρο είναι αυτόνομη εποχή, όχι πρόλογος του χειμώνα. Μπορεί το πορτοφόλι να έχει λιώσει από έξοδα και όσα λέει το taxisnet να προκαλούν τρόμο η μουσική όμως δεν σταματά ποτέ.   Τα λέμε…εκεί έξω.

Το όλο “πράγμα” πάει ημερολογιακά,

 

1.Slowdive

-Οι βετεράνοι και Βρετανοί (θα μπορούσε να είναι αλλιώς;) ήρωες του Shoegaze, Slowdive θα βρίσκονται το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στο Fuzz Live Music Club. Η σχέση μας μαζί τους “ξεκινά” και από τον τίτλο του δεύτερου άλμπουμ τους, κυκλοφορία του 1993, “Souvlaki”. H μπάντα είναι ενεργή από το 1989.

Οι Neil Halstead (φωνητικά, κιθάρα, πλήκτρα), Rachel Goswell (φωνητικά, κιθάρα), Nick Chaplin (μπάσο), Christian Savill (κιθάρα), Simon Scott (drums) συνεχίζουν την ιστορία της μπάντας, πραγματοποιώντας μία εντυπωσιακή και θριαμβευτική επιστροφή, προϊόν της οποίας είναι το 4ο album τους (22 χρόνια μετά το προηγούμενο), με τίτλο το όνομά τους. Το “Slowdive” κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2017, για λογαριασμό της Dead Oceans, και ήδη βάζει υποψηφιότητα για ένα από τα καλύτερα albums της χρονιάς, με βάση την υποδοχή που είχε από κοινό και κριτικούς.

Τα ποιοτικά τους standards ήταν δεδομένα από την αρχή της πορείας τους – με τα εξαιρετικά “Just For A Day” (1991), “Souvlaki” (1993), “Pygmalion” (1995) – αλλά παραμένει ασυνήθιστο για ένα συγκρότημα που επανασυνδέεται μετά από μεγάλο διάστημα το να παρουσιάζει μία τόσο καλή δουλειά. Φαίνεται πως η επιστροφή των Slowdive είναι ουσιαστική και σίγουρα θα έχει συνέχεια.

Slowdive – Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου 2017
Fuzz Club – Διεύθυνση Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Πειραιώς και Χαμοστέρνας
Τιμή εισιτηρίου 30 και 33 ευρώ
Ώρα έναρξης 20:00

2. Nicolas Jaar

Περιζήτητος και αντιστάρ ο Nicolas Jaar, ο Αμερικανοχιλιάνος μουσικός παραγωγός, μόλις 27 ετών, κυκλοφορεί στη μουσική πιάτσα ως λίντερ του electro – experimental ήχου. Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου αυτός ο τόσο ιδιαίτερος καλλιτέχνης έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Ιερά Οδός, Ιερά Οδός 18-20, Γκάζι.

Ο Jaar έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ, το “Space is only noise” (2011) και Sirens (2016). Έχει κάνει ρεμίξ σε μια σειρά καλλιτεχνών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ηχογράφησαν κλασικά στο είδος τους τραγούδια (από την ηρωική φιγούρα της Αφρικάνικης μουσικής Μulatu Astatke ως την Αμερικανίδα R’n’B ντίβα Missy Elliot), έχει γράψει τη μουσική για το σάουντρακ του φίλμ “Dheepan”, της ταινίας του Jacques Audiard που κέρδισε το μεγάλο βραβείο στις Κάννες το 2015.

Ο Jaar, που κυκλοφορεί διαρκώς με ένα lap-top συνθέτοντας μουσική ή πειράζοντας κομμάτια άλλων καλλιτεχνών, είναι το παιδί θαύμα μιας σκοτεινής μουσικής συμπεριφοράς σπάνια βλέπει τα τραγούδια της στα επίσημα τσαρτ αλλά μπορεί να συγκινεί το κοινό χωρίς βαρύ μάρκετινγκ. Η τελευταία του δουλειά “Sirens” γνώρισε την αποθέωση και των πιο δύστροπων μουσικοκριτικών και του έδωσε την ευκαιρία να εγκατασταθεί καλλιτεχνικά ως headline act σε μεγάλα μουσικά φεστιβάλ παγκοσμίως.

Nicolas Jaar
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017
Ιερά Οδός-Ιερά Οδός 18-20, Γκάζι
Προπώληση: 25 Ευρώ (early bird), 27 ευρώ. Ταμείο: 31 Ευρώ

3.Michael Kiwanuka

Μπορεί ο Michael Kiwanuka να είναι οι συνέχεια φωνών – προσωπικοτήτων της μουσικής που έγρψαν ιστορία; Ακόμα και αν η σύγκρισή του με είδωλα της “μαύρης” μουσικής σαν τον Marvin Gaye, τον Curtis Mayfield, τον Otis Redding ή τον Bill Withers μπορει να θεωρηθεί “βλάσφημη”, ο Kiwanuka, αυτός ο νεαρος 30χρονος, έχει καταφέρει να θεωρηθεί μια πνευματική τους συνέχεια. Ο Kiwanuka θα εμφνιστεί την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στο Fix Factory of Sound (Θεσσαλονίκη)και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στο Gazi Music Hall (Αθήνα). Ο Michael Kiwanuka ξεκίνησε από το Βόρειο Λονδίνο και το 2012 παρουσίασε το ντεμπούτο του, “Home Again”, κερδίζοντας αμέσως τις εντυπώσεις. Η απαλή, αισθαντική και γεμάτη ψυχή, φωνή του μάγεψε τους πάντες. Όμως ακόμα κι αυτή η ιδιαίτερα ζεστή για έναν πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη υποδοχή δεν προετοίμαζε τον ίδιο αλλά και όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στα μουσικά πράγματα για τον θρίαμβο που θα ακολουθούσε.

Με τον Danger Mouse και τον Inflo στην παραγωγή, ο Michael Kiwanuka κατόρθωσε να κυκλοφορήσει έναν δίσκο από αυτούς που οι άνθρωποι της μουσικής βιομηχανίας και του Τύπου ονομάζουν “gamechanger”. To “Love & Hate” αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για την παγκόσμια δισκογραφία μέσα στο 2016, συνοδευόμενο από διθυραμβικές κριτικές και μεγάλες πωλήσεις (No1 στη Βρετανία). Ο δημιουργός του θεωρείται ήδη ένα από τα ονόματα που όχι μόνο θα συνεχίσουν να μας απασχολούν μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά που σε μεγάλο βαθμό θα προσδιορίσουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Οι δύο επερχόμενες βραδιές θα μας θυμίσουν τι σημαίνει να μπαίνει ξανά στο προσκήνιο η ψυχή και η ουσία της μουσικής. Ακούγοντας τραγούδια σαν τα “Love & Hate”, “Black Man In A White World”, “One More Night”, “Cold Little Heart”, “Rule The World”, “Home Again”, “I’ll Get Along”, “Bones”, “I’m Getting Ready” και πολλά ακόμα, θα διαπιστώσουμε από κοντά γιατί γίνεται όλος αυτός ο θόρυβος και για ποιον λόγο ο Michael Kiwanuka θεωρείται το μέλλον της soul μουσικής – και όχι μόνο.

Τιμές εισιτηρίων

Για τη Θεσσαλονίκη, η προπώληση ξεκινάει στα 25 ευρώ και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων. Μετά την εξάντλησή τους, θα συνεχιστεί στα 27 ευρώ. Στο ταμείο, η τιμή θα είναι 32 ευρώ.

Για την Αθήνα, η προπώληση ξεκινάει στα 28 ευρώ (μονό) και 50 ευρώ (διπλό), για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων. Μετά την εξάντλησή τους, θα συνεχιστεί στα 30 ευρώ (μονό) και 55 ευρώ (διπλό). Στο ταμείο, η τιμή θα είναι 35 ευρώ.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00.