Το 2016 δεν ήταν μόνο «σκουπιδαριό». Υπήρξαν στιγμές που η ευρηματικότητα και η ευγένεια των ανθρώπων έδειξε δρόμους φωτός μέσα στο μαύρο που θέλησε να επικρατήσει. Το φως κρατάμε. Το φως είναι ελπίδα.

Η τέχνη που καλλιτέχνες παρέδωσαν στο κοινό στη διάρκεια της χρονιάς που μόλις έφυγε εμπνεύστηκε από μια σειρά δεδομένων που απασχόλησαν πολλούς, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι πρόσφυγες, η εκλογή Τραμπ, το Brexit, η συντηρητικοποίηση  των κοινωνιών, κινητοποίησαν μια τάξη καλλιτεχνών. Το 2016 η τέχνη δεν λειτούργησε σαν την σπάνια μαρμελάδα που μπορούσαν να γευτούν λίγοι. Το αντίθετο. Έγινε το καρβέλι ψωμί, που μπορούν να αγοράσουν όλοι.

Θα έλεγες πως η παλέτα της δυστυχίας, της πτώσης των ανθρώπινων αξιών μεγάλωσε πολύ. Όμως κοίτα παρακάτω. Η τέχνη σού δίνει οξυγόνο.

-Αν δεις τον κόσμο μέσα από τα έργα καλλιτεχνών σαν τον Maurizio Cattelan, του Ai Weiwei και το γραφιστικό μήνυμα σε άσπρο-μαύρο της Barbara Kruger μάλλον ανασαίνεις από ευχαρίστηση και δεν αισθάνεσαι περικυκλωμένος από μοναξιά.

 

“I Can’t Breathe” Shaun Leonardo

5-artΤο έργο του Leonardo εμπνέεται από την άσκοπη χρήση βίας των δυνάμεων καταστολής στις Η.Π.Α. Ο τίτλος του έργου «I can’t breath» (σ.σ. Δεν μπορώ να αναπνεύσω) δεν είναι τυχαίος. Τις ίδιες λέξεις απεύθυνε και ο Eric Garner λίγο πριν αφήσει την τελευταία του ανάσα δεχόμενος απίστευτη αστυνομική βία το 2014 στο Staten Island.

 

“Laundromat” Ai Weiwei

4-artΟ αιρετικός Ai Weiwei συγκέντρωσε υποδήματα και είδη ρουχισμού προσφύγων από την Συρία. Το έργο του είναι μια οπτική δράση που ταξιδεύει τη σκέψη του κοινού στο πρόβλημα του αναγκαστικού διωγμού των ανθρώπων από τα σπίτια τους, τις κοινωνίες τους. Τα αντικείμενα ένδυσης πλύθηκαν πριν παρουσιαστούν στο κοινό. Ήταν μια πράξη που λειτουργεί συμβολικά περνώντας το μήνυμα της ανάγκης για εξανθρωπισμό του κόσμου μας.

 

“New York Magazine Election Cover” της  Barbara Kruger

arteΑυτή δεν είναι μια από τις καλύτερες πολιτικές εικόνες που είδαμε το 2016;

 

– “Project for Door” Anthea Hamilton

arte2Αυτό είναι το γλυπτό που ταξίδεψε περισσότερο στην διάρκεια της περασμένης χρονιάς στα social media. H Λονδρέζα Anthea Hamilton «σήκωσε» το 2016 ένα έργο που σηκώνει πολλές αναγνώσεις γύρω από την καλλιτεχνική του αξία.

 

– “Rockaway!” Katharina Grosse

2-artΉταν μια από τις μεγαλύτερες εικαστικές παρεμβάσεις στη διάρκεια της χρονιάς που έφυγε. Η Grosse δημιούργησε πάνω στην εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση που καταστράφηκε από το πέρασμα του τυφώνα Sandy. Τα χρώματα που επέλεξε να «ρίξει» στο έργο της σηματοδοτούν την οργή που μπορεί να επιδείξει η θυμωμένη φύση.

 

“Floating Piers” de Christo y Jeanne-Claude

8art

 

– Maurizio Cattelan “America”

6-artO Ιταλός καλλιτέχνης παρουσιάζει την Αμερική του σε μια “ρετροσπεκτίβα” που οργάνωσε το Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης με τίτλο “Αμερικά”. Η λεκάνη της φωτογραφίας είναι χρυσός  18 καρατίων.