Από την Ντέμη Αυλωνίτη //

 

Δραματική Αυστραλιανή ταινία σε σκηνοθεσία Τζόσελιν Μουρχάουζ, με τους Κέιτ Γουίνσλετ, Τζούντι Ντέιβις, Λίαμ Χέμσγουορθ και Χιούγκο Γουίβινγκ στους κεντρικούς ρόλους.

H modistra7Εκδίκηση. Αγάπη. Δημιουργία. Αυτά είναι τα βασικά θέματα που πραγματεύεται η ταινία “The Dressmaker” (η μοδίστρα), τα οποία στάθηκαν αφορμή για να ασχοληθεί η Τζόσελιν Μουρχάουζ και πάλι με τη σκηνοθεσία, έπειτα από αρκετά χρόνια απουσίας. Οι θεατές μπορεί να προβληματιστούν λίγο έως ότου να ανακαλύψουν σε ποια ακριβώς κατηγορία κατατάσσεται η συγκεκριμένη ταινία, καθώς είναι λίγο απ’ όλα, ερωτικό δράμα, μαύρη κωμωδία, σάτιρα, θρίλερ μυστηρίου, αλλά σίγουρα θα κατανοήσουν ότι «η εκδίκηση είναι της μόδας». Αυτήν αναλαμβάνει να την πάρει η Τίλι Ντάνιτζ (ένας δύσκολος χαρακτήρας, τον οποίο ερμηνεύει μοναδικά η Κέιτ Γουίνσλετ).

H modistra6Η ιστορία (σε σενάριο της Μουρχάουζ και τους συζύγου της Π. Τζ. Χόγκαν, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ρόζαλι Χαμ) διαδραματίζεται το 1951, όταν η Τίλι, καταφθάνει στην επαρχία της Αυστραλίας Ντάνγκαταρ, φορώντας μία σικ δημιουργία εμπνευσμένη από τον οίκο Ντιόρ, καπνίζοντας τσιγάρο και κρατώντας στο χέρι μία ραπτομηχανή Singer. «Επέστρεψα μπάσταρδοι»! αναφωνεί. Στόχος της είναι να δει τη μητέρα της και να θυμηθεί αν πραγματικά διέπραξε ένα έγκλημα για το οποίο όλοι την κατηγορούσαν από παιδί (γι’ αυτό και είχε φύγει από δέκα ετών από τη γενέτειρά της) και την αντιμετώπιζαν μέχρι και σήμερα ως καταραμένη.

H modistra 4Στη διάρκεια της αναζήτησής της θα μεταμορφώσει με τη βοήθεια της ραπτομηχανής και των υφασμάτων της τις γυναίκες της περιοχής από ασχημόπαπα σε κύκνους. Και σιγά σιγά θα μπορέσει να λύσει το κουβάρι της μυστηριώδους υπόθεσης. Παράλληλα, θα της προκύψει η ευκαιρία να ερωτευτεί αλλά και πάλι η μοίρα δεν θα είναι τόσο φιλική μαζί της. Στο αποτέλεσμα αυτής της ιδιόρρυθμης ταινίας, πέρα από τη Γουίνσλετ, συμβάλλουν και οι υπόλοιποι ηθοποιοί του καστ καθώς επικεντρώνεται πολύ στους χαρακτήρες της.

H modistra

Και κυρίως η Τζούντι Ντέιβις, η οποία υποδύεται τη Μόλι, τη μητέρα της Τίλι, η οποία πάσχει από κατάθλιψη, άνοια (έτσι ισχυρίζεται) και ζει αφημένη μέσα στη βρώμα. Στη «μοδίστρα» απολαμβάνει επίσης κανείς εντυπωσιακά τοπία και εικόνες και φυσικά και εξαιρετικά κοστούμια δια χειρός (τα περισσότερα) της Μάριον Μπόις.

H modistra2

Παίζεται στις αίθουσες (Από 26/6 – 29/6): Αθηνά Piscines Ideales- Θερινός. Σολωμού 18. Πλ. Χαλανδρίου. Τηλ. 210 – 6855860. Πε. – Τε. 21.00. Αίγλη – Θερινός. Λεωφ. Σαρωνίδας 28-30. Σαρωνίδα. Τηλ. 22910 54941. Πε. – Κυ. 21.00/23.00. Μίμης Φωτόπουλος (Δημ. Κινηματογράφος) – Θερινός. Αγ. Κωνσταντίνου 40. Δίπλα στο Αίθριο. Μαρούσι. Τηλ. 210 – 6198890. Δε. – Τε. 20.45. Φλωρίδα – Θερινός. Λ. Ποσειδώνος 124. Ζούμπερι. Τηλ. 22940 96923. Δε. – Τε. 21.00.

h modistra3