Του Παναγιώτη Καλυβίτη //

 Ο Μεγάλος Ανατολικός συναντάει τον Μεγάλο Ποιητικό. Και αφού συνουσιαστούν μπροστά στα μάτια μας σε μια αλληλουχία από ασπρόμαυρες φωτοσκιάσεις, ανασηκώνουν τα βλέφαρα μιας ματιάς που κατοικεί στο διάκενο, ανάμεσα στο καθημερινό και την ουτοπία.

Με έναν απόκοσμο φωτισμό να εστιάζει στη δύναμη και τις παραλλαγές της αδυναμίας. Με την επιθυμία και τον φόβο να ενσαρκώνονται στην αμφισημία του ενστίκτου. Ως εισβολείς. Σχεδόν, ιεροί. Ανοίγοντας κανάλια σε μια ελπίδα που πλέει στα απόνερα μιας ουτοπίας. Απομυθοποιημένης. Συστατικά που μπολιάζουν σχεδόν κάθε εικόνα. Στίχοι εικονοποιημένοι, συνθέτουν μια αφήγηση ποιητική, διαφορετικά προκλητική, πολύ μακριά από τις συμβάσεις της κινηματογραφικής  νόρμας.

-Η εναγώνια – μάλλον αιώνια – αγωνία και προσμονή, για κάτι άλλο. Για κάτι καινούργιο. Για τις πορφύρες της φαντασίας που φιλοξενούνε την ανατολή του. Για ένα βλέμμα, Ανατολικό. Για ένα θαύμα τραύμα. Για ένα ψέμα, αίμα. Για ένα μοτίβο υπαρξιακό, που γίνεται ήχος. Άγριος ήχος. Με λυρική επιμονή. Και λυσσασμένες εκτελέσεις. Περιπτύξεις που μας εκβάλλουν σε μια οργασμική κατάληξη. Σχεδόν, εκστατική. Σίγουρα, μετά- κινηματογραφική.

thegreateastern3_p-Στο πλαίσιο ενός νέου αφιερώματος που ξεκίνησε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για μια σειρά προβολών που κρύβουν εκπλήξεις, συστήνουν δημιουργούς, κάνουν το γύρο του κόσμου, προτείνοντας το σινεμά που θέλουμε να βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη.

-Η αρχή έγινε με την παγκόσμια πρεμιέρα του The Great Eastern των Λάκη και Άρη Ιωνά (The Callas). Με αφορμή αυτή την πρεμιέρα, οι The Callas μαζί με τον Lee Ranaldo των Sonic Youth, που υπογράφουν το soundtrack της ταινίας, μας παρουσίασαν για πρώτη φορά την live performance που έχουν δουλέψει από κοινού τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ολόκληρο το πρότζεκτ, ταινία και περφόρμανς, παρουσιάστηκαν στο κοινό, ενώ θα συνεχίσουν μετά το ταξίδι τους σε επιλεγμένους προορισμούς και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

-Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση εγκαινιάζει τη συνεργασία της με το κινηματογραφικό site Flix.gr με την πρεμιέρα του The Great Eastern των Λάκη και Άρη Ιωνά (The Callas). Εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Ανδρέα Εμπειρίκου και γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Ύδρα, η δεύτερη ταινία των The Callas μετά το Lustlands (2014) έχει ως ήρωές της ανθρώπους από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και ηλικίες που συγκεντρώνονται σ’ έναν σταθμό, περιμένοντας το υπερωκεάνιο «Μεγάλος Ανατολικός» για ένα ταξίδι προς αναζήτηση μιας νέας ουτοπικής κοινωνίας που θα βασίζεται στη φιλία, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό, τον έρωτα και τον πόθο.

-Όμως, οι ανθρώπινες αδυναμίες, το «τραύμα» που κουβαλάμε μέσα μας, η άβυσσος του έρωτα και η δίνη του ερωτευμένου, προκαλούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και εξελίξεις στον σταθμό. Η βασική πρωταγωνίστρια, η Ειρήνη, με τη ζωντάνια της, την ομορφιά της, τη σχεδόν αφέλειά της και τη μαγική δύναμη της νιότης, ανατρέπει την προκαθορισμένη τάξη και ροή των πραγμάτων, οδηγώντας τα στα άκρα.

-Μετά την προβολή της ταινίας και με αφορμή τη συνεργασία τους για το soundtrack της ταινίας, οι The Callas μαζί με τον Lee Ranaldo (μέλος των Sonic Youth), παρουσίασαν για πρώτη φορά τη live performance που έχουν δουλέψει από κοινού τα τελευταία δύο χρόνια. Την προβολή και την performance ακολουθήσε dj set από το Βουνό.

the-great-eastern_p

-«Αυτό το μεσοδιάστημα μεταξύ της καθημερινής ζωής και της ουτοπίας που συνεχώς έρχεται, που συνεχώς την αναζητάμε, αποτελεί το πεδίο δράσης της ταινίας. Εκεί όπου ο «Παλιός Κόσμος» παραμένει “Παλιός”, με τις αδυναμίες και το σκοτάδι του. Εκεί όπου ο “Νέος Κόσμος”» είναι έτοιμος να ανατείλει. Εκεί είναι που η ανθρώπινη αδυναμία εκδηλώνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση. Εκεί είναι που ο έρωτας είναι συγχρόνως τόσο ανθρώπινος και τόσο θεϊκός.»
Λάκης και Αρης Ιωνάς (aka The Callas)

συντελεστές

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Λάκης Ιωνάς και Άρης Ιωνάς
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κοτσέλης
Ήχος: Νίκος Τριανταφύλλου
Πρωτότυπη Μουσική: Lee Ranaldo & The Callas
Art Supervisor: Νάντια Αργυροπούλου
Cast: Δημήτρης Πολιτάκης (Αντρέας), Ηρώ Σοφουλάκη (Ειρήνη), Κάτια Δημοπούλου (Λώρα), Βαλίσια Οντέλ (Σάρα), Ηλίας Παπαζαχαρίας (Ηλίας)
Παραγωγοί: Λάκης Ιωνάς και Άρης Ιωνάς
Παραγωγή: The Studio Art Projects
Σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την HAOS Film, και την Athens Filmmakers’ Coop
Executive Producer: Βένια Βέργου
Με την υποστήριξη του DESTE Foundation for Contemporary Art και του Λεωνίδα Εμπειρίκου