Του Γιάννη Παναγόπουλου //

«Θα είναι σαν έκθεση, αλλά δεν θα είναι.»  Δεν είναι πνευματικό «αυτογκόλ», είναι η ουσία της έκθεσης very καλλιτεχνών. Η ομάδα κόμικς The VeryClosed Circle (#TVCC) μετά από τέσσερα χρόνια διαδικτυακής παρουσίας με #500 στριπάκια στο ενεργητικό της. Ένα βραβείο Comicdom Award το 2012. Έναν χρόνο διάλειμμα για σάντουιτς, καφέ και για να γεμίσουν οι μπαταρίες είπε να κλείσει έναν κύκλο δημιουργίας και πειραματισμών με την έκδοση του άλμπουμ «Ασκήσεις επί χάρτου» από την Jemma Press (2016) και μια μεγάλη έκθεση στον πολυχώρο THE BOX από 15 εώς 22 Οκτωβρίου.

Θα έλεγες τον Τόμεκ Γιοβάνη «πατέρα» του πράγματος; To δελτίο τύπου τον γράφει ως επιμελητή. Πάμε παρακάτω, γιατί μας είπε τα παρακάτω, τσατάροντας στο facebook:

«Η έκθεση αυτή αντικατοπτρίζει ακριβώς το όνομα της ομάδας. Μετά από μία αυθόρμητη ιδέα που είχα γι’ αυτό το project πριν περίπου έξι χρόνια, μαζί με τον Τάσο Ζαφειριάδη ανοίξαμε έναν κύκλο δημιουργίας, συνεργασίας, πειραματισμών και αναζήτησης, έφτασε η ώρα να κλείσει ένας Πολύ Κλειστός Κύκλος. Ήταν απίστευτή εμπειρία για μένα να συνυπάρχω όλα αυτά τα χρόνια με τα παιδιά του #TVCC κάτω από μία ομπρέλα και να μοιραζόμαστε κομικοκαρεδάκια. Τόσο απλά…»

Ηταν περίπου το 2010 όταν η ομάδα The Very Closed Circle ξεκίνησε τη δράση της, με μοναδικά όπλα, ένα χαρτί, ένα μολύβι και τέσσερα καρέ. Οι γλωσσοδέτες, αινίγματα, λαχνίσματα, πειράματα, πειράγματα, λογοπαίγνια, προπό, προπογκόλ, λίστες για ψώνια, ακόμα και τα σχόλια των αναγνωστών, όλα ήταν καθοριστικά στο έργο της ομάδας μέχρι το 2014. Και μολονότι αυτοσυστηνόταν ως «Πολύ Κλειστός Κύκλος», τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή του, είχε φτάσει ήδη να μετράει 18 ταλαντούχους δημιουργούς ως μέλη!

Όλοι οι κύκλοι, όμως, έχουν τη μοιραία τάση να επιστρέφουν στο σημείο που ξεκίνησαν. Για τους The Very Closed Circle, η στιγμή αυτή ήρθε οριστικά το 2016, όταν η ομάδα αποφάσισε να γιορτάσει το κλείσιμό της με την έκδοση του άλμπουμ «Ασκήσεις επί χάρτου» με ολοκαίνουργια στριπάκια και μια ανοιχτή έκθεση στο THE BOX (Δορυλαίου 12, Πλ. Μαβίλη), όπου οι 18 δημιουργοί θα είναι παρόντες για να παρουσιάσουν το κύκνειο άσμα τους, θα μιλήσουν για τη δουλειά τους, θα εκθέσουν τα πρωτότυπα σχέδια τους από την καινούργια έκδοση, ενώ κάποιοι από αυτούς θα πραγματοποιήσουν και ένα workshop με θέμα την τεχνική του four frame strip.

1tvcc_image01Το πρόγραμμα της δράσης που «Θα είναι σαν έκθεση, αλλά δεν θα είναι». 

Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 19.00: Εγκαίνια έκθεσης και παρουσίαση Άλμπουμ

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 19.00 στο BOX, η έκθεση κάνει τα επίσημα εγκαίνιά της, παρουσία των δημιουργών και συνεργατών ενώ ταυτόχρονα θα γίνει και η παρουσίαση της έκδοσης «Ασκήσεις επί Χάρτου». Ο Άρης Κώτσης (συντάκτης και μέλος του Comicdom), θα αποπειραθεί να χαρτογραφήσει τη δημιουργία του βιβλίου αλλά και την πορεία της ομάδας με τη βοήθεια των, βραβευμένων με ΕΒΓΕ, Τόμεκ Γιοβάνη (εικονογράφος/δημιουργός κόμικς) και Τάσου Ζαφειριάδη (ορθοδοντικός /δημιουργός κόμικς) όπως και των Χάρη Λαγούση (σκίτσογράφος/σκηνοθέτης) και Τάσου Μαραγκού (σκιτσογράφος).

 Στην έκθεση αλλά και στην έκδοση συμμετέχουν έργα των:

Τόμεκ Γιοβάνη, Τάσου Ζαφειριάδη, Παναγιώτη Πανταζή, Τάσου Μαραγκού, Χάρη Λαγκούση, Σταυρούλας Ανθηροπούλου, Κωστή Τζωρτζακάκη, Σοφίας Σπυρλιάδου, Σταύρου Κιουτσιούκη, Χριστίνας Ανθηροπούλου, Γιώργου Κωνσταντίνου, Έκτορα, Αντώνη Βαβαγιάννη, Πέτρου Χριστούλια, Δήμητρας Αδαμοπούλου, Δημήτρη Καμένου, Θανάση Πετρόπουλου, Έφης Θεοδωροπούλου.

 Επιμέλεια έκθεσης: Τόμεκ Γιοβάνης

 Τετάρτη 19 Οκτωβρίου: Workshop/ Συζήτηση πάνω στο four frame strip

Ίσως είναι απίθανο να κερδίσεις ένα βραβείο Eisner με τέσσερα καρέ, αλλά μπορείς τουλάχιστον να προσπαθήσεις! Έτσι, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, δημιουργοί του Πολύ Κλειστού Κύκλου θα βρίσκονται στο ΤΗΕ ΒΟΧ για να μας δείξουν το πώς, μέσα από ένα workshop αφιερωμένο πάνω στην τεχνική και τα μυστικά του four frame strip.

 

  • Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 17.30 μέχρι τις 22.00.
  •  Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος με art prints και τις εκδόσεις των μελών του Κλειστού Κύκλου στην Jemma Press.

Έκθεση Comics – Very closed Circle στο THE BOX

  • Δορυλαίου 12, Πλ. Μαβίλη
  • Αθήνα, 115 21
  • Τηλ : 210 64 63778
  • Δείτε περισσότερα στα : www.theboxathens.org και στο Facebook event της έκθεσης.

tvcc_image04