Από την Ντέμη Αυλωνίτη //

 

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται πολύ συχνά στο επίκεντρο των συζητήσεων. Άλλοτε επειδή κάποιος καλλιτέχνης εκφράζει δημόσια την επιθυμία του να εμφανιστεί κάποια στιγμή εκεί (πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Ελένης Φουρέιρα η οποία υποστηρίζει πως ο καθένας πρέπει να κάνει όνειρα) κι άλλοτε επειδή ένας άλλος, σεβόμενος τον χώρο, δηλώνει ότι «πρέπει να σταματήσουμε να καρφώνουμε πράγματα πάνω στα μάρμαρα». Και πιο συγκεκριμένα ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι «δεν μπορούμε να βάζουμε ποιοτόμετρο σε κάποιους τραγουδιστές», ενώ έχει τονίσει επίσης ότι «η Επίδαυρος πρέπει να κλείσει και να σταματήσουν οι άνθρωποι του θεάτρου να της συμπεριφέρονται σαν να είναι ένα θεατράκι».

Παρ’ όλα αυτά το περίφημο αυτό αρχαίο θέατρο, στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, μπαίνει κάθε καλοκαίρι στο επίκεντρο – όπως και φέτος – διότι φιλοξενεί και σπουδαίες παραστάσεις, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Κι επειδή ελάχιστοι έχουν το προνόμιο να τις παρακολουθήσουν όλες, δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε να δούμε κάποιες της αρεσκείας μας.

-Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανοίξει την Παρασκευή 1η και το Σάββατο 2 Ιουλίου, με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη και τους Γιάννη Μπέζο, Πέτρο Φιλιππίδη και Γιώργο Κιμούλη στους κεντρικούς ρόλους. Συμμετέχουν επίσης ο Τάσος Γιαννόπουλος, ο Αλμπέρτο Φάις και 12μελής χορός ηθοποιών και μουσικών.

ploutos16-periodeia«Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου το χρήμα αποτελεί πλέον το θεμέλιο ολόκληρου του συστήματος αξιών, η συγκεκριμένη παράσταση επικεντρώνει την ερμηνεία αυτής της Αριστοφανικής κωμωδίας, σ’ ένα γεγονός που σχεδόν τις περισσότερες φορές παραβλέπεται: στο ότι ο ποιητής, στο τέλος του έργου, εγκαθιστά τον Θεό Πλούτο στο ίδιο το κράτος, δίδοντας έτσι στους πολίτες τη δυνατότητα, απ’ τη στιγμή που όλα τα αναγκαία αγαθά θα είναι δημόσια, να αναζητήσουν τον πραγματικό πλούτο στις ιδέες και στις αξίες, που ίσως έχουν ξεχάσει» αναφέρει σε σημείωμά του ο Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος υπογράφει και τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της παράστασης.

 

-Στις 8 και 9 Ιουλίου σειρά έχει η «Ορέστεια» του Αισχύλου. Εδώ ο Γιάννης Χουβαρδάς, παρέα με μία ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών δημιουργεί μια παράσταση για τις απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης βίας. Πρόκειται για τη μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία. Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες. Ο στυγερός και αιματηρός κύκλος των Ατρειδών στα τρία κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, μέσα από μια σπουδαία θεατρική συνάντηση.

oresteiaΠρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Ορέστης), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Κλυταιμνήστρα), Νίκος Κουρής (Αγαμέμνων, Τροφός), Στεφανία Γουλιώτη (Ηλέκτρα, Αθηνά), Νίκος Ψαρράς (Απόλλων, Πυλάδης), Άλκηστις Πουλοπούλου (Κασσάνδρα, Πυθία), Δημήτρης Παπανικολάου (Αίγισθος), Ιερώνυμος Καλετσάνος (Κήρυκας), Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Φύλακας), Σύρμω Κεκέ (Κορυφαία), Χριστίνα Μαξούρη (Κορυφαία, Δούλα) και Πολύδωρος Βογιατζής (Κορυφαίος).

 

-Στις 15 και 16 Ιουλίου θα δούμε την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε μια παράσταση που αποτελεί την πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

antigoniΤο έργο – με κυρίαρχο θέμα τη σύγκρουση ανάμεσα στους νόμους της ηθικής και τους νόμους της πολιτείας, που φτάνει στην κορύφωσή της με τους ήρωες να επαληθεύουν την τραγική τους υπόσταση, κρατώντας μέχρι τέλους τη θέση στην οποία τους έφερε η μοίρα – παρουσιάζεται σε νέα μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Ερμηνεύουν οι Μπέτυ Αρβανίτη, Δημήτρης Λιγνάδης, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κώστας Καστανάς, Αντώνης Κατσαρής, Περικλής Μουστάκης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης, Μαρία Σκούντζου κ. ά.

 

-Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου θα ακολουθήσουν στις 22 και 23 Ιουλίου, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, σε σύγχρονη μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις. «Όλοι οι συντελεστές αντιμετωπίζουμε την εξής πρόκληση: προσπαθούμε να ερευνήσουμε πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης μπορεί να συμβαδίσει με την ανάγκη που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας και είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε στα παιδιά μας, την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι, παρά τον φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία» υπογραμμίζει ο τελευταίος για την παράσταση.

epta epi thivasΕμφανίζονται οι Γιάννης Στάνκογλου (ερμηνεύει τον Ετεοκλή, σε διπλή διανομή με τον πρωταγωνιστή του ΚΘΒΕ Χρίστο Στυλιανού), Νάντια Κοντογεώργη, Ιώβη Φραγκάτου, Γιώργος Καύκας, Αλέξανδρος Τσακίρης και 14μελής χορός νέων ηθοποιών.

 

-Το τελευταίο Παρασκευοσάββατο του Ιουλίου, δηλαδή στις 29 και 30 Ιουλίου, θα παρακολουθήσουμε τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, σε μια μοναδική σύμπραξη του Εθνικού Θεάτρου με το φημισμένο Θέατρο Βαχτάνγκοφ.

oidippous tyrannos ντομπρονραβοφΤη σκηνοθεσία της παράστασης (δίγλωσση με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους) που αναφέρεται στον αγώνα του ανθρώπου να αποφύγει το πεπρωμένο, υπογράφει ο πολυβραβευμένος Ρίμας Τούμινας, ενώ πρωταγωνιστούν Ρώσοι και Έλληνες ηθοποιοί, με τον Βίκτορα Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο. Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Έλσας Ανδριανού και η μουσική του Θοδωρή Αμπαζή.

 

-Στις 5 και 6 Αυγούστου ο Μιχαήλ Μαρμαρινός θα σκηνοθετήσει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αντιπολεμικά έργα του Αριστοφάνη, τη «Λυσιστράτη», σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη.

lysistrati2Η υπόθεση έχει να κάνει με τη σεξουαλική απεργία που κηρύσσουν οι γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης, προσπαθώντας έτσι να πείσουν τους άντρες τους να σταματήσουν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Τον κεντρικό ρόλο ερμηνεύει η Λένα Κιτσοπούλου.

 

-Τέλος, στις 19 και 20 Αυγούστου η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση θα παρουσιάσει τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. Το έργο πραγματεύεται τη φυγή δυο ανθρώπων από την τυραννία του κόσμου στο βασίλειο του παραμυθιού και συνενώνει την πιο τολμηρή φαντασία με την πιο ανάερη ποίηση. Παίζουν οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Νατάσσα Μποφίλιου, Άγγελος Παπαδημητρίου κ. ά.

Artwork © beetroot - Φωτογραφία © Νικόλας Μάστορας
Artwork © beetroot – Φωτογραφία © Νικόλας Μάστορας