Της Χρύσας Ματσαγκάνη //

 Θέατρο! Θέατρο! Θέατρο! Οι σκηνές που αυτή την εβδομάδα θέλουμε να “δούμε” είναι τέσσερις. Η Αθήνα όταν εκπέμπει τέχνη είναι σαν να βάζει τα “καλά” της. Θα την αρνηθείς;

-“Τρωάδες σήμερα” – Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

3-16

Γιατί θέλουμε να το δούμε: Μπέτυ Αρβανίτη και Ρούλα Πατεράκη συναντιούνται μετά απο 30 χρόνια, τότε που το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία, με το έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ». Ταυτόχρονα συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής θεατρικής εταιρείας «Πράξη». Θέλετε κι άλλο; “Τρωάδες σήμερα” – Βασισμένο στις Τρωάδες του Ευριπίδη

-Το 2017 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής θεατρικής εταιρίας «Πράξη».
Ήταν το 1987 όταν το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία, με το έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ».
Μια θρυλική παράσταση. Ηταν τότε, που η Μπέττυ Αρβανίτη κάλεσε για πρώτη φορά τη Ρούλα Πατεράκη από την Θεσσαλονίκη, να συνεργαστούν για το ξεκίνημα μιας δημιουργικής θεατρικής πορείας, γεμάτης από σπάνιες θεατρικές καταθέσεις, από συνεργασίες με σημαντικούς σκηνοθέτες,  μεταφραστές  κι  ηθοποιούς….Μιας πορείας που έμελε να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο  στη θεατρική Αθήνα, κάτι που κοινό και κριτικοί αναγνωρίζουν έως σήμερα.
Φέτος, Μπέττυ Αρβανίτη και Ρούλα Πατεράκη, συναντώνται εκ νέου ανεβάζοντας ένα καθαρά γυναικείο έργο, τις «Τρωάδες», Τραγωδία, αλλά με την ιδιαιτερότητα του «Κλειστού Χώρου».
Οι «Τρωάδες Σήμερα» με έναυσμα το έργο του Ευριπίδη αγγίζει σύγχρονα θέματα που αφορούν τον πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειές του, όπως συμβαίνει και με το κείμενο του Ευριπίδη.
Τη συγγραφή του νέου έχει αναλάβει η Ρούλα Πατεράκη, με αφετηρία τη μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου «Τρωάδες».
Συγγραφή-σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη. Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Moυσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Αννα Κουτσαφτίκη, Νίκος Μαυράκης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπανικολάου, Τασία Σοφιανίδου

Τιμές εισητηρίων: Tετάρτη & Παρασκευή: Κανονικό: 15€ Φοιτητικό: 10€. Πέμπτη: Κανονικό: 10€. Σάββατο: Κανονικό: 18€ Φοιτητικό: 13€. Κυριακή: Κανονικό: 16€ Φοιτητικό: 13€

“Θέατρο Οδού Κεφαληνίας” – Κεφαλληνίας 16, Αθήνα (Κυψέλη)

 

-“Η Μαζώχτρα” – Θέατρο 104

unnamed-2-4-1000x600

Γιατί θέλουμε να το δούμε: Αργήσαμε μιας και είναι η δεύτερη χρονιά μιας παράστασης που έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλά.

Eπαναστάσεις, έρωτες και προδοσίες είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της αριστουργηματικής νουβέλας του Αργύρη Εφταλιώτη, που παρουσιάζεται -σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου- έως και την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου στο Θέατρο 104.

Η ιστορία διαδραματίζεται σ’ ένα  χωριό της Κρήτης, την «Παραμυθιά», στα τέλη του 19ου αιώνα, την περίοδο των μεγάλων  εξεγέρσεων στο νησί. Δύο νέοι, ο Πανάγος, το αρχοντόπουλο, και η Ασήμω, η πανέμορφη μαζώχτρα, ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Γρήγορα όμως ο Πανάγος εγκαταλείπει την Ασήμω κι εκείνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον χλευασμό του χωριού. Πληγωμένη, αποφασίζει να πάρει την εκδίκησή της και με ένα ψέμα της που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό, σπέρνει τη συμφορά.

Αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν  ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες κι ένα ολόκληρο χωριό φτάνει στην καταστροφή γιατί κανείς, όταν ξέσπασε το κακό, δεν κάθισε να σκεφτεί τις πραγματικές αιτίες. «Πού καιρός και πού κεφάλι να στοχαστούνε, να βρούνε τη ρίζα και τη  φύτρα του κακού. Όλοι φρενιασμένοι τρέχανε…»

Η μαγική γλώσσα του Αργύρη Εφταλιώτη, η απολαυστική κρητική ντοπιολαλιά και μουσική και το υπέροχο χιούμορ του κειμένου και της σκηνοθεσίας δημιουργούν μία παράσταση ποιητική, ευφάνταστη, ανατρεπτική και… αναπάντεχα κωμική.

«Η Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη είναι μία νουβέλα που δημοσιεύτηκε το 1900, μαζί με άλλα διηγήματα τού συγγραφέα με τον τίτλο «Η Μαζώχτρα και άλλες ιστορίες».  Η παράσταση της «Μαζώχτρας» είναι η συνέχεια και η εξέλιξη της φόρμας που πρωτοείδαμε στους «Χαλασοχώρηδες» και αποτελεί πρόταση της ομάδας πάνω στη δραματοποίηση της λογοτεχνίας, απαντώντας με τον πιο δημιουργικό τρόπο στο ερώτημα πώς μπορεί ένα διήγημα με τριτοπρόσωπη αφήγηση, να παιχτεί στο θέατρο χωρίς να υποστεί διασκευή και χωρίς τη χρήση αφηγητή.

Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης. Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος. Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα. ΣκηνικάΚοστούμια: Ζωή Αρβανίτη. Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης. Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης. Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Ερμηνεύουν:  Νάντια Δαλκυριάδου, Θοδωρής Θεοδωρίδης,  Δημοσθένης  Ξυλαρδιστός

Ημέρες  & Ώρες παραστάσεων : Σάββατο  21.15 και Κυριακή  19.00 // Έως και 8/1/2017

(* το Σάββατο, 24 και 31 Δεκεμβρίου, οι παραστάσεις δε θα πραγματοποιηθούν).

Τιμή Εισιτηρίου:  : 12 € (γενική είσοδος), 8 € (μειωμένο). Προπώληση Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-104/i-mazoxtra

Τηλέφωνο επικοινωνίας για Σχολεία: 6977635806 (κα Αγγελική Μαρίνου).

Θέατρο  104 –  Ευμολπιδων 41, Γκάζι  (Στάση Μετρό Κεραμεικός)

Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις : 2103455020 – 6940290312. www.104.gr

 

-“Εξηνταβελώνης” – Εθνικό Θέατρο -Σκηνή «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ» (από τις 22 Δεκεμβρίου)

_elg81691481214092

Γιατί θέλουμε να το δούμε: Γράφτηκε το 1816 στη Σμύρνη, «προϊόν» διαφωτισμού και μέσα στο χριστουγεννιάτικο κλίμα. Οι λόγοι αρκούν.

-H δεύτερη παραγωγή της Σκηνής – Νίκος Κούρκουλος είναι η κωμωδία του Κωνσταντίνου Οικονόμου Εξηνταβελόνης, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, με τον Χρήστο Βαλαβανίδη στον ομώνυμο ρόλο.

Ο Εξηνταβελόνης του Κωνσταντίνου Οικονόμου, γράφτηκε στη Σμύρνη το 1816. Το έργο, ένα από τα πιο σημαντικά του νεοελληνικού διαφωτισμού, αποτελεί την ελληνική μεταφορά του Φιλάργυρου του Μολιέρου, αλλά κατακτά την θεατρική αυθυπαρξία του μέσα από την ρέουσα ιδιωματική γλώσσα, τους σπαρταριστούς αναγνωρίσιμους χαρακτήρες και τα κωμικά επεισόδια, που προσαρμόζονται στα οικεία -και διαχρονικά- κακά του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Για το έργο:

Δεν υπάρχει χειρότερος τσιγκούνης σε ολόκληρη τη Σμύρνη από τον Εξηνταβελόνη.  Ο πλούσιος  χήρος όχι μόνο στερεί από τα παιδιά και τους υπηρέτες του ακόμα και το φαγητό,  αλλά, για να αυξήσει ακόμη περισσότερο την περιουσία του, σκαρφίζεται τους πιο εξωφρενικούς και αταίριαστους γάμους για τον ίδιο και τα παιδιά του. Ευτυχώς για όλους, ο υπηρέτης, που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από την τσιγκουνιά του, θα δώσει τη λύση χτυπώντας τον διαβόητο τσιφούτη στο πιο ευαίσθητο σημείο του…

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ. Σκηνικά: Γιώργoς Γαβαλάς. Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Κίνηση: Μόνικα Κολοκοτρώνη.  Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Τσουμπρή. Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Ρέα Θωμάκου.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αρσένη Αμαλία, Βαλαβανίδης Χρήστος, Γαλανάκης Κώστας, Μανέ  Υρώ, Μαυρόπουλος Αλέξανδρος, Μπιμπίλας Σπύρος, Σιμάτου Ευά, Στάμος Γιώργος, Τσουρής Γιωργής.

Εθνικό Θέατρο -Σκηνή«ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 , τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και  στο www.n-t.gr
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00
Κυριακή στις 19:30
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (φοιτητικό),κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ 5€  Τετάρτη και Πέμπτη ενιαία τιμή 13€

 

– «Μονόλογος» Από το έργο της Σιμόν ντε Μπωβουάρ Monologue   Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας – Β’ σκηνή

monologue11479821352

-H Μάνια Παπαδημητρίου ερμηνεύει τον «Μονόλογο», ένα συγκλονιστικό κείμενο που βασίζεται στο ομότιτλο έργο της Σιμόν ντε Μπωβουάρ από το τρίπτυχο βιβλίο της «Προδομένη γυναίκα», από τις 9 Δεκεμβρίου, στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας-Β’ σκηνή, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κεφαλά.

Η Μυριέλ βρίσκεται μόνη την παραμονή της πρωτοχρονιάς σ’ ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Παρισιού, σε κακή ψυχολογική κατάσταση, εγκαταλελειμμένη απ’ όλους και απομονωμένη. Αυτή τη βραδιά που όλοι βρίσκονται με δικούς τους ανθρώπους εκείνη ανακαλεί βίαια τις  σχέσεις και τα άσχημα βιώματα της ζωής της. Η μοναξιά είναι αφόρητη, θανατερή. Η Μυριέλ αποδίδει ευθύνες σε όλους τους άλλους και προσπαθεί να κρατηθεί από φαντασιώσεις και γεγονότα χωρίς να ξέρουμε που θα οδηγηθεί τελικά. Βλέπει να γερνά και να προδίδεται από τους άντρες της ζωής της και τους οικείους της. Στον παραληρηματικό της μονόλογο θέτει θέματα υπαρξιακά και αυταπάτης με αφοπλιστική ωμότητα. Τα λάθη της ζωής της πολλά. Δικά της; Των άλλων; Η Σιμόν ντε Μπωβουάρ αφήνει τον θεατή ν’ αποφασίσει για την αιτία της ανθρώπινης μοναξιάς και τις επιπτώσεις που απορρέουν από τις σχέσεις της αστικής οικογένειας.
Τα πρόσωπα του τρίπτυχου έργου της Σιμόν Ντε Μπωβουάρ “Προδομένη γυναίκα” (1967) είναι γυναίκες μέσης ηλικίας, που ωριμάζουν και νιώθουν την προδοσία γύρω τους. Γυναίκες της μοναξιάς. Τρεις γυναίκες σ’ ένα κείμενο προβληματισμού, ένα ψυχογράφημα για ανθρώπους που βιώνουν την απομόνωση και την αποξένωση, τη «βία» απ’ τους ανθρώπους και απ’ την κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη. Η Σιμόν ντε Μπωβουάρ βάζει τον άνθρωπο απέναντι στον εαυτό του, στις ευθύνες του και στις αποτυχίες του.

 
Μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία: Αθηνά Κεφαλά. Τσέλο:  Μαίρη Σκοπελίτη. Φωτογραφίες: Σπύρος Δομαζάκης, Θανάσης Κεφαλάς.

Ερμηνεία: Μάνια Παπαδημητρίου
Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας/ Β’Σκηνή- Κεφαλληνίας 16-18 Κυψέλη
Πληροφορίες – κρατήσεις : 210 8838727

Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο (εκτός 24/12 και 31/12) στις 21.00. Κυριακή 19.00. Πέμπτη 22/12 και 29/12 στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 ευρώ. Φοιτητικό: 8 ευρώ. Άνεργοι & Ατέλειες: 5 ευρώ

Προπώληση: viva.gr, 11876, Media Markt, Public, SevenSpots, Βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης»